Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov'un Kitabinin Tanitim Programi Düzenlendi

Malatya Inönü Üniversitesi’nde Türkmenistan Devlet Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov’un "Ak Sehrim Askabat" adli kitabinin tanitim programi ile "Türkmenistan Fotograf Sergisi" düzenlendi.

Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov'un Kitabinin Tanitim Programi Düzenlendi
Inönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Türkmenistan Fotograf Sergisi’nin ardindan "Ak Sehrim Askabat" adli kitabinin tanitim programi düzenlendi.

Tanitim programinin açilisinda konusan Inönü Rektör Prof. Dr. Ahmet Kizilay, “Türkmenistan kültürünü ve zenginligi yansitan bu ögrencilerimiz ayni zamanda üniversitemizde ve sehrimizde adeta birer kültür elçisi olarak kardes ülkemizi temsil etmektedir” dedi.

Inönü Üniversitesi’nde birçok Türkmenistanli ögrencilerin oldugunu ifade eden Rektör Kizilay, “Üniversitemizde simdiye kadar 189 Türkmen ögrencimiz üniversitemizden mezun oldu. Su anda da 75 Türkmen ögrencimiz lisans ve lisansüstü egitimine devam etmektedir. Tüm ögrencilerimiz gibi Türkmen ögrencilerimizde gerek sosyal bilimler alaninda gerek Fen ve Mühendislik alanlarinda ve gerekse özellikle saglik bilimleri alaninda çok basarili ve verimli bir egitimi üniversitemizin huzurlu, güvenli ortaminda almaktadirlar” seklinde konustu.

“ Türkmenistan ile ortak politikalar çerçevesinde hareket etmek son derece önem arz etmekte”

Türkiye ve Türkmenistan arasindaki kardes iliskilerinin egitim ve ticaret alaninda yogunlastigini belirten Kizilay ise, “ Türkiye ile Türkmenistan arasindaki kardesçe iliskilerin özellikle egitim ile ekonomik ve ticaret alaninda yogunlastigi görülmektedir. Karsilikli saygi, isbirligi ve iki ülkenin ortak politikalari üzerine kurulu bu iliskiler siyasi, ticari, egitim, kültürel ve sosyal alanlarda geliserek devam etmektedir. Ülkemiz açisindan Türkmenistan ile ortak politikalar çerçevesinde hareket etmek son derece önem arz etmekte olup, bu manada kültürel ve ekonomik alanda pek çok adimlar atilmaktadir” ifadelerini kullandi.

Turgut Özal Tip Merkezi hakkinda da bilgi veren Kizilay, “ Turgut Özal Tip Merkezi organ nakli konusunda karaciger nakli basta olmak üzere sadece ülkemizin degil Avrupa’nin bir numarasidir. Dünyada iki numarali yere uzun yillardin oturmus durumda. 2021 yilinda da bu basarisini arttirarak devam ettirdi. Kök hücre, kemik iligi naklide ülkemizin birinci sirasindadir. Bu basarisini 2021 yilinda da arttirarak devam ettirdi” ifadelerine yer verdi.

“Dostluk ve kardeslik merkezi Askabat”

Çalik Holding Yönetim Kurulu Baskani Ahmet Çalik ise Türkmenistan Devlet Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov’un kaleme aldigi eserin Türkçeye çevrilmesinde memnuniyet duydugunu belirterek, “ Devlet baskani Gurbanguli Berdimuhamedov’un kaleme aldigi külliyatin en yeni eseri olan ve dünyanin en güzel siirlerden birisi de ata vatan Türkmenistan’in baskeni Askabat’i anlatan bu güzide kitabin Türkçeye çevrilmesi bizi son derece mennun etti. Söz konusu eser sayesinde hürmetli devlet baskaninin da siirinde en güzel sekilde ifade ettigi gibi dostluk ve kardeslik merkezi olan Askabat’in güzellikleri tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de daha fazla bilinir hale gelecektir” dedi.

Türk dünyasinda yeni bir çigir açildigini dile getiren Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, “ Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan, geçtigimiz Türk Cumhuriyetleri ve Türkçe konusan ülkeler çerçevesi içerisinde Ak Sakallilar heyeti olusturdu. Bu Ak Sakalli heyetinin bu yilki baskani da Türkiye Cumhuriyeti Basbakanligini yapmis Binali Yildirim Bey görevlendirildi. Kendilerini tebrik ederiz. Artik Dede Korkut’umuz da Bilge Kagan’larimiz da var dedik. Artik Türk dünyasinin o eski yasli ve hüzünlü günlerin yerine yeni bir format yeni bir çigir açildi” ifadelerini kullandi.

Türkmenistan Büyükelçisi Isankuli Amanliyev, “Ak Sehrim Askabat” kitabinda Askabat’ta yasanan büyük dönüsümlerin anlatildigina deginerek, “ Türkmenistan Devlet Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov’un "Ak Sehrim Askabat" kitabi, Türkmenistan’in baskenti, ismi sevgi sehri anlamina gelen Askabat’in 140. Kurulus yildönümü vesilesiyle Milli Liderimizin halkimiza ve dünya kamuoyuna essiz bir armagan olmustur. Kitapta, Türkmenistan’in baskentinde yasanan büyük dönüsümler anlatiliyor. Askabat’in tarihi ayrintili olarak ele alinmakta. Bagimsizlik yillarinda Askabat’ta milli kimligi, tarihi ve kültürel degerleri vurgulayan çok çesitli tesislerin yapildigi belirtiliyor. Birçok yeni binanin benzersiz özellikler onlari Guinness Rekorlar Kitabi’na dahil etmeyi mümkün kildigi vurgulaniyor. Sehrin mimari özellikleri tüm detaylariyla anlatiliyor. Bütün bunlar kitapta çok sayida renkli resim ve fotograflarla tamamlaniyor” seklinde konustu.

“ Baskent Askabat Türkmenistan’in mercan sehridir”

Askabat’in Türkmenistan’in bagimsizlik yillarinda elde ettigi basariyi dünyaya gösteren yüzü oldugunu vurgulayan Amanliyev, “ Baskent Askabat Türkmenistan’in mercan sehridir. Ülkemizin bagimsizlik yillarinda elde ettigi basariyi dünya toplumuna gösteren yüzüdür. Askabat sokaklarinda dolasirken devlet baskanimizin Askabat’in her alanda büyümesine ve gelismesine katkida bulunduguna tanik oluyoruz. Basken Askabat’in 140 yillik tarihinde sehrin savas yillarini sikintilarini saniyeler içinde sehri tam anlamiyla yerle bir eden yikici 1948 depremine kadar birçok zorlu testten geçirildigi unutulmamak gerekir” dedi.

Vali Aydin Barus ise Türkmenistanlilar ile gönül baginin güçlenmesinden mutluluk duydugunu ifade ederek, “ Bizim kardesimiz olarak niteledigimiz ata yurdumuzda yasayan Türkmenistanli kardeslerimizin Türkiye ile olan gönül baglarinin güçlenmesi bizleri her zaman onore ediyor. Hem Türkmenistanli kardeslerimizi üniversitemizde görmekten hem de onlari bugün bu etkinlikte agirlamaktan da büyük bir mutluluk duydugumuzu ifade etmek istiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA