Asik Seyrani, Türkü Dinletisi Ile Anilacak

Kayseri Develililer Egitim, Kültür, Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi ve Kayseri Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün düzenleyecegi programla Asik Seyrani, kendi siirlerinden uyarlanan türkü dinletisi ile anilacak.

Asik Seyrani, Türkü Dinletisi Ile Anilacak


24 Subat Persembe günü saat 19.30’da Il Kültür Müdürlügü 1. Alaeddin Keykubat Salonunda düzenlenecek programda, Asik Seyrani’nin bestelenen siirlerinden uyarlanan türkü dinletisi vatandaslarla bulusturulacagini söyleyen Kayseri Develililer Egitim, Kültür, Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Ismail Arslan, “Kayseri Develililer Egitim, Kültür, Yardimlasma ve Dayanisma Dernegimiz ve Kayseri Il Kültür Turizm Müdürlügünün ortaklasa düzenlemis oldugu “Asik Seyrani’nin bestelenmis siirlerinden uyarlanmis Türkü Dinletisi” programimizi 24 Subat 2022 saat 19.30 da Il Kültür Turizm Müdürlügü 1. Alaeddin Keykubat Salonunda gerçeklestirmeyi planliyoruz. 19. yüzyil halk siirinin büyük ustasi Asik Seyrani, Kayseri’nin simdiki adi Develi eski adiyla Everek ilçesinde dogmustur. Âsik ve Divan tarzi siirler yazmis, sistemin aksayan yönlerini hicvetmistir. Beseri bir anlatimla siirlestirmistir. Asik Seyrani haksizliga, rüsvete, adam kayirmaya, toplumsal dengesizliklere, ahlaksizliga duygulari saglam bir dil ve içten karsi gözünü budaktan esirgemeden, korkmadan, çekinmeden savasini veren, bu arada inancinin gereklerini de bir yana itmeden, siirsel yapidan, söyleyisten uzaklasmadan, etkin, kalici siirlerini saziyla halk içinde söyleyen güçlü bir ozanimizdir. Siirlerinin çogunun bugün de güncelligini yitirmemis olmasi, halk arasinda büyük sayginlik kazanmasi, Seyrani’nin gücünün simgesidir” dedi.



Arslan, Asik Seyrani’nin daha fazla taninmasi gerektigini söyleyerek, “Bilindigi üzere her yil Develi Belediye Baskanligimiz önderliginde Seyrani Senlikleri ve ayrica yine belediyemiz öncülügünde Uluslararasi Develi Asik Seyrani ve Türk Kültürü Kongresi düzenlenmektedir. Bütün bu etkinliklerde Seyranimizin ne kadar önemli bir deger oldugu vurgulanmakta ve günümüze gerekli aktarimin yapilmasi saglanmaktadir. Bütün bunlara ragmen maalesef Seyranimizin Kayseri’de dahi yeterince taninmadigi kanaatindeyiz. Bunun delili olarak da Kayseri’de yayimlanmis bazi eserlerde Seyrani’ye ait olan siirlerin baska kisi ve yörelere ait oldugu yazilmaktadir. Özellikle bu hususta basta Büyüksehir belediye Baskanimiz Sayin Dr. Memduh Büyükkiliç olmak üzere ilgililerden desteklerini bekliyoruz. Kayseri Develililer Egitim, Kültür, Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi olarak gerçeklestirecegimiz “Asik Seyrani’nin siirlerinden Bestelenen Türküler” programina tüm hemserilerimi davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA