ABD'den NATO'nun Dogu Kanadina Askeri Sevkiyat

ABD, NATO’nun dogu kanadini güçlendirmek amaciyla Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya’ya 800 asker, 32 adet Apache savas helikopteri ile 8 adet F-35 uçagi gönderecek.

ABD, Rusya’nin Ukrayna’nin dogusundaki ayrilikçi güçlerin kontrolündeki bölgeleri tanimasina tepki olarak NATO’nun dogu kanadindaki ülkelere asker ve teçhizat gönderme karari aldi. Bu kapsamda ABD tarafindan, Yunanistan’da konuslanmis olan 12 adet A/64 Apache savas helikopterinin Polonya’ya gönderilecegi bildirilirken, Almanya’daki 20 adet A-64 Apache helikopterinin ise Baltik ülkelerine gönderilecegi ögrenildi.

Italya’daki 800 askerini de Litvanya, Letonya ve Estonya’ya gönderme karari alan ABD, NATO’nun dogu kanadindaki "çesitli operasyonel noktalara" ise Almanya’da konuslanmis olan 8 adet F-35 avci uçaginin gönderilmesine karar verdi.

ABD Baskani Joe Biden ayrica dün yaptigi açiklamada, müttefikleriyle birlikte NATO topraklarinin her karisini savunacaklarina, Ittifak içinde verdikleri taahhütlere bagli kalacaklarina dair açik bir sinyal göndermek istediklerini belirtmis, Avrupa’nin diger bölgelerinden NATO’nun dogu kanadina asker ve teçhizat sevkiyatinda bulunacaklarini söylemisti.
Kaynak: İHA