Uzmanlar Sitelerde Artan Aidat Sorununa Iliskin Konustu

Yeni yilda aidatlara yapilan fahis zamlar site sakinlerine sok etkisi yasatti. Personele ödenen asgari ücret ve fatura giderlerindeki artis gerekçe gösterilse de, artis oranini yüksek bulan vatandaslar itiraz yolu ariyor. Tesis Yöneticileri Federasyonu Kurucu Genel Baskani Yahya Sagir, “Site genel kurullarina katilarak yüksek aidatlara itiraz edilebilir” dedi.

Uzmanlar Sitelerde Artan Aidat Sorununa Iliskin Konustu


Megakent Istanbul’da aidatlar son dönemde kirayla yarisir hale geldi, birçok ilçede yüzde 70’lere varan oranlarda aidat artisi yasandi. Yeni yilda aidatlara yapilan fahis zamlara site sakinleri itiraz yolu ariyor. Uzmanlar, site genel kurullarina katilarak yüksek aidatlara itiraz edilebilmenin mümkün oldugunu söyledi.



“Vatandaslarin zam oranina bakmalari ve bu oran dogrultusunda da itirazlarini yapmalari gerekiyor”

Tesis Yöneticileri Federasyonu Kurucu Genel Baskani Yahya Sagir site aidat sorunlarina iliskin önemli açiklamalarda bulundu. Sagir, ”Enflasyon oraninda gelen zamlardan dolayi kalemlerde yükselme oldugu için otomatikman aidatlarda da yükselme bu sebepten dolayi var. Vatandaslar gider kalemlerini incelemeleri gerekiyor. Kaç oraninda zam geldiginde oranina bakmalari ve bu oran dogrultusunda da itirazlarini da yapmalari gerekiyor. Aidatin itirazi mevcut site genel kurula katilan kat maliklerimizin eger isletme bütçesindeki giderlere gider kalemlerine itirazi var ise önce site yönetimini hangi gider kaleminde itirazin oldugunu bir dilekçeyle bildirmesi gerekiyor. Genel kurula katilanlar sulh hukuk mahkemelerinden 30 gün içerisinde itirazda bulunabilirler. Pandemiden dolayi genel kurula katilmayan kat maliklerimiz de var tabii ki, bunlar da ellerine tebligat ulastiktan sonra genel kurul tutanaginin teblig edildikten sonra 6 ay içerisinde ilgili sulh hukuk mahkemelerine itirazda bulunabilirler.” dedi.



“Site yönetiminden ilgili dairenin geçmis dönemle ilgili borcunun olup olmadigini ögrenmeleri gerekiyor”

Sagir, devaminda “Aidat oranlarinin ve geçmisten gelen borçlarla ilgili de kat maliklerimizin, site sakinlerinin bilmesi gereken hususlar var. Bunlardan en önemlisi mevcuttaki bagimsiz bölümünü satin alirken almadan önce site yönetimine mutlaka ugramalari gerekiyor. Site yönetiminden ilgili dairenin geçmis dönemle ilgili borcunun olup olmadigini ögrenmeleri gerekiyor. Eger var ise yani saticidan bu borcun kapatilmasi gerektigini söylemeleri kendi aralarinda anlasmaya bagli. Sonrasinda da ilgili site yönetiminden borcu olup olmadiginin belgesini almalari gerekiyor. Tabii bununla da bitmiyor. Kendi aralarinda da bununla ilgili de sözlesme yapabilirler. Sözlesmede geçmisle ilgili yani saticinin gayrimenkule sahip oldugu dönemle ilgili olan çikabilecek ileriki borçlardan alicinin sorumlu olmayacagiyla ilgili de bir sözlesme yapabilirler. Bu sözlesme alicinin elini güçlendirir. Geçmisle ilgili borçlardan sorumluluk, bir nebze de olsa, açilacak olan davalarda hakimin kararina kalmis olur.” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA