Ünlü Isimler, Iklim Degisikligine Dikkat Çekmek Için Iklim Surasi'nda Bulustu

Gazeteci Mesut Yar, oyuncu Engin Altan Düzyatan, doga ve çevre programlari yapimcisi Güven Islamoglu, müzisyen Ayhan Sicimoglu ve futbolcu Abdülkerim Bardakçi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Konya’da düzenlenen Iklim Surasi’nda ‘Ilk Kim Degisiyor’ panelinde bir araya geldi. Ünlü isimlere Bakan Kurum da eslik etti.

Ünlü Isimler, Iklim Degisikligine Dikkat Çekmek Için Iklim Surasi'nda Bulustu
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Konya’daki Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Iklim Surasi’nin ikinci gününde oyuncu Engin Altan Düzyatan, doga aktivisti Güven Islamoglu, müzisyen Ayhan Sicimoglu ve futbolcu Abdülkerim Bardakçi, Sura kapsaminda organize edilen ‘Ilk Kim Degisiyor’ panelinde bir araya geldi. Panelin moderatörlügünü ise sunucu ve gazeteci Mesut Yar yapti. Ilk Kim Degisiyor’da panelist olarak yer alan ünlü isimlere Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum da eslik etti. Panelde iklim degisikligiyle ilgili çesitli sorunlar ele alindi, üzerinde fikir tartismalari yapildi. Ardindan Düzyatan’in yapimciligini yaptigi, dünya üzerindeki plastik atik kullanimini, iklim degisikligini animsatmayi amaçlayarak çekilen ‘Fark Et’ belgeselinin fragmani izletildi. Bakan Kurum, katildigi ‘Ilk Kim Degisiyor’ panelinde bir de konusma gerçeklestirdi.

“Eger tedbir almazsak hem ülkemiz hem dünyamiz bu süreçten ciddi zararlar görecek”

Kaynaklarin sinirli olduguna, vatandaslarin ihtiyaçlarinin giderek arttigina deginen Bakan Kurum, iklim degisikligine dur diyecek son nesil olduklarini anlatarak, “Eger tedbir almazsak hem ülkemiz hem dünyamiz bu süreçten ciddi zararlar görecek. Iklim degisikliginin etkilerini ülkemizde net bir sekilde hissediyoruz. Yanginlarin sellerin sayilari ve siddeti artmakta. Bu iklim degisikligi sürecinden tüm dünya etkileniyor. Canlarimizi, canlilarimizi kaybediyoruz. Sehirlerimiz ciddi manada zarar görüyor ve bu noktada ülkemizin tarihi sorumlulugu yok denecek kadar az. Gelismis dünya ülkelerine baktigimizda bizlerden daha fazla dünyayi kirletmis. Afrika ülkelerinde dahi sömürgelerle birlikte o ülkeleri dahi emisyon noktasinda sikintiya sokmuslar. Tüm dünya aslinda iklim degisikligi ile mücadele kapsaminda iklim degisikligine bu gidisata dur demek üzere bir çerçeve sözlesme yapiyor ancak bu sözlesmede istenilenler tam anlamiyla uygulanamiyor” dedi.



“Yenilebilir enerji kaynaklarinda kurulu güç bakimindan Avrupa’nin 6’incisi dünyanin da 11’inci ülkesi konumundayiz”

Türkiye’nin iklim degisikligine karsi attigi adimlardan bahseden Bakan Kurum, birçok proje yaptiklarini, ormanlastirma çalismasinda en fazla agaç diken ülkelerden biri olundugunu açiklayarak, “81 ilde Millet Bahçesi projemiz var, 81 milyon metrekare ki bunlari her geçen gün artiriyoruz ve artirmaya devam ediyoruz. Yenilebilir enerji kaynaklarinda kurulu güç bakimindan Avrupa’nin 6’incisi dünyanin da 11’inci ülkesi konumundayiz. Bu sifir atik dedigimiz örnegini tüm Türkiye’de uygulamaya çalisiyoruz. Süreç içerisinde bütün il ve ilçe belediyelerimizde sifir atik sistemine geçmis olacaklar. Biz bu projeye basladigimizda dönüstürülebilir geri topladigimiz atik yüzde 13’ken bunu yüzde 27’lere kadar getirdik. Sokak toplayicilarimizla birlikte onlar da bu isin en önemli parçasi, onlarla birlikte bu projeyi devam ettiriyoruz, daha da kararli yapacagiz. Atik sularimizi dönüstürmek zorundayiz. Su kaynaklarimiz sinirsiz degil, insan nüfusumuz artiyor. Biz ülke olarak çok önemli bir farkindaligi Iklim Surasi ile birlikte yaptigimiz bu çalismalari daha etkin, daha üstün kilmak ve tüm ülke sathinda yaymak üzere Cumhurbaskanimizin açiklamis oldugu vizyon çerçevesinde Iklim Surasi’ni düzenliyoruz. Ülkemiz bir taraftan temiz kalmali bir taraftan gelismeli ama gelisimini de yesil kalkinmaya uygun, ürettigini geri dönüstürebilen anlayisiyla Engin Bey’in çektigi filmi biz burada artik yasamaliyiz” ifadelerini kullandi.

“2050’li yillarda yedigimiz baliklarin yüzde 30-50 miktari plastik olacak”

Oyuncu Engin Altan Düzyatan, yapimciligini üstlendigi ‘Fark Et’ belgeseli hakkinda bilgiler verdi. Düzyatan, belgesel çekmeye gittiklerinde Afrikalilarin suya ulasmakta sorun çektigini ancak yeralti sularinin temiz oldugunu, yok edilemeyen plastiklerin sulara karistigini söyleyerek, “2030 ile 2050 yillarla ilgili o kadar moral bozucu istatistikler var ki 2030 yillarinda içtigimiz suyun yaklasik yüzde 30-40’i, 2050’li yillarda daha büyük bir miktari yedigimiz baliklarin yüzde 30-50 gibi miktarlari plastik olacak. Aslinda biz 2050’li yillarda balik yemek istedigimizde denizden de kullanamadigimiz, kendimizin yaptigi yapay havuzlarda balik yemek için ugrasiyor olacagiz en azindan temiz plastiksiz baliklar yiyebilmek için. Dünya iyi bir su sikintisi bir su kitligi bekliyor ve bunlarla ilgili bireysel olarak nasil önlemler alabiliriz ve bireysel farkindaliklarla buna nasil katkida bulunabiliriz? Ben bu amaçla yola çiktim ve bireysel farkindaliklari artirabilmek için her gün de bu isin pesinden kosturuyorum. Elbette kanun koyucular burada çok önemli. Elbette kanun koyucular gerekli kanunlari koyacaklardir, dünyayi korumak için gerekli önlemleri alacaklardir. Bunun devaminda onun altindaki idari bilimler de ellerinden geleni yapacaklardir fakat is sonunda bireye geliyor. Tek basina birey ya da tek basina devlet ya da tek basin kanun koyucular aslinda sorunu çözmek için yeterli kalmiyorlar. O yüzden de topyekun bir çalisma için birlikte oldugu, hepimizin ortak sorunu oldugunu fark edip bireysel farkindaliklarla da kanun koyuculara, idari makamlara destek olmamiz ve hatta yönlendirmemiz, isteklerimizi söylememiz ortak bir çatida konusmamiz gerekiyor” dedi.



“Yenilebilir enerji kaynaklarina dönmemiz lazim, dönmemiz gerekiyor”

Doga ve çevre programlari yapimcisi Güven Islamoglu ise sunlari söyledi:

“2050-2060 yilina geldigimizde çocuklarimiz kömür diye bir sey bilmeyecek. Kömürün olusmasi için 60 milyon yil lazim. Ne yapacagiz, kömür yakamayiz, dogalgaz da ayni sekilde. O zaman yenilebilir enerji kaynaklarina dönmemiz lazim, dönmemiz gerekiyor. Su da ayni sekilde. Su konusunda da çok bilgili degiliz. Yani su an tuvalete gitseniz bir hafta yagacak yagmur oradan süzülen, doganin süzüp size geri verdigi ayni su. Biz su anda dinozorlarin içtigi suyu içiyoruz. Dünyada su ne azaliyor ne çogaliyor. Farkinda miyiz? Degiliz.”

‘Ilk Kim Degisiyor’ panelisti müzisyen Ayhan Sicimoglu, suyun önemine degindi. Ileride oksijenin parayla satilabilecegini, bazi yerlerde bunun örnegi oldugunu söyledi.

Ayni zamanda atiklar konusuna dikkat çekti.

Futbolcu Abdülkerim Bardakçi da zaman geçtikçe futbol sahalarinin daha kötü duruma geldigini, futbol oynamanin güncel sahalarda daha zor oldugunu belirtti.

Bakan Kurum, panel sonunda ünlü isimlere elleriyle etli ekmek ikram etti.
Kaynak: İHA