Rusya, Ukrayna'daki Diplomatik Personelinin Tahliyesine Karar Verdi

Rusya Disisleri Bakanligi, Ukrayna’daki büyükelçilik ve konsolosluklarda çalisan diplomatik personelin tahliye edilecegini duyurdu.

Rusya, Ukrayna'daki Diplomatik Personelinin Tahliyesine Karar Verdi


Rusya’nin, Ukrayna’nin Donbass Bölgesi’ndeki Donetsk ve Luhansk’i bagimsiz devletler olarak tanimasi üzerine Rusya ile Ukrayna arasinda diplomatik kriz derinlesti. Ukrayna gün içinde Moskova’da bulunan Moskova Maslahatgüzari’nin Kiev’e çagirildigini açiklarken, Rusya Disisleri Bakanligi Ukrayna’da bulunan büyükelçilik ve konsolosluk personellerinin yakin zamanda tahliye edilecegini duyurdu.

Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, 2014 yilinda bu yana yasanan iç karisikliklar nedeniyle Kiev’deki büyükelçilik binasi, Odessa, Lviv ve Harkov konsolosluklarinin sürekli saldirilara maruz kaldigi ifade edilerek, "Ukrayna makamlarinin Diplomatik Iliskiler Hakkinda Viyana Sözlesmesi kapsamindaki yükümlülüklerinin aksine Rus dis temsilciliklerinin çalisanlarinin aldiklari fiziksel siddet tehditlerine hiçbir sekilde tepki vermemektedir” denildi.

Açiklamada ayrica, “Bu kosullar altinda birinci önceligimiz Rus diplomatlar, büyükelçilik ve baskonsolosluk çalisanlari ile ilgilenmek. Bu kisilerin canlarinin ve güvenliklerinin saglanmasi için Rusya yönetimi, Ukrayna’daki Rus dis misyonlarinin personelini tahliye etme karari aldi, söz konusu karar en kisa zamanda uygulanacak" ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA