Perinatoloji Uzmani Doç. Dr. Avci'dan, Gebelere 12. Hafta Uyarisi

Perinatoloji Uzmani Doç. Dr. Eftal Avci, ultrason teknolojisinin son 10 yilda büyük gelisim gösterdiginin altini çizerek, "Ilk defa 12 yada 14. haftada gebe kisiyi görmek istiyoruz. Bu haftalar arasinda çünkü ikili tarama testi diye bir kavram var ama biz bu haftada sadece ense kalinligini ölçüp birakmiyoruz. Yapisal majör anomalilerin çok büyük bir kismini 12. haftada tespit edebiliyoruz" dedi.

Perinatoloji Uzmani Doç. Dr. Avci'dan, Gebelere 12. Hafta Uyarisi


Memorial Antalya Hastanesi Perinatoloji Uzmani Doç. Dr. Eftal Avci, kadin dogumda kullandiklari görüntüleme tekniginin ultrason oldugunu belirtti.

Ultrason teknolojisinin özellikle son 10 yilda büyük gelisim kaydettigini dile getiren Avci, “ Bu gelisim gebenin izlenme programini da derinden etkiledi. Ultrason ile bizim yaptigimiz aslinda gebelikte bebegin tam iyilik halini, organ ve yapilarindaki anormallikleri veya genetik hastaliklarin bulgularini saptayabilmek. Bunlardan da önlem alinabilecek olanlara önlem alabilmektir. Bazi hastaliklarda yasamla bagdasmayan anomalilerde erken gebelik haftasinda teshis koyup, gebeligi sonlandirabiliyoruz. Yada ciddi bir kalp problemleri olabiliyor. Bu kalp problemlerinde eger bebege dogdugu anda müdahale edilebilirsek, bunlari öncede biliyor olmak yasam kurtarici oluyor” diye konustu.



"En çok ismi olan muayene"

Gebelikteki ultrasonun, gebelik haftasina göre degisebildigine deginen Avci, “Özellikle taramaya yönelik ultrasonlari daha erken gebelik haftalarinda yapabilirken, ayrintili ultrason dedigimiz muayeneyi 20. gebelik haftalarinda yapabiliyoruz. Ayrintili ultrason belki tipta en çok adi olan halk arasinda da adi olan muayenedir. Ayrintili, detayli, büyük, renkli gibi bir çok çesidi var. Aslinda ismi ne olursa olsun bunlarin hep ayni muayene yöntemidir. Amaci bebekten dogumdan önce tespit edilebilecek problem var mi varsa ne yapilabilir, bunu ögrenmektir” dedi.

Ultrasonda sadece yapisal bir problem varsa tespit edebildiklerini ifade eden Avci, fizyolojik veya zeka ile ilgili anomaliligi göremediklerini kaydetti.



"Anne karnindayken bebege müdahale edebildigimiz hastaliklar var"

Zeka ile ilgili anormalligin genetik bir problemden kaynaklanmasi durumunda ve yapisal anomaliye sebep oluyorsa bilebildiklerini dile getiren Avci, “ Fonksiyonel problemlerden kan veya bir kanser hastaligi olabilir, bunlarin ultrasonla teshisi mümkün degil. Ama böbreklerle, akcigerle ilgili bir sorun, su toplama yada tikaniklik olabilir. Bu durumlarda sant takabiliyoruz, anne karnindayken bebege müdahale edebildigimiz hastaliklar var. Tabi ki en yüz güldürücü durumlari buralarda elde ediyoruz. Çünkü hayat kurtarmis oluyoruz. Digerlerinde erken sonlandirma sansini veriyoruz, eger yasamla bagdasmayan bir durum varsa” ifadelerini kullandi.

"12. haftada görmeliyiz"

Ilk defa 12 yada 14. haftasinda gebe kisiyi görmek istediklerinin altini çizen Avci, “Bu haftalar arasinda çünkü ikili tarama testi diye bir kavram var ama biz bu haftada sadece ense kalinligini ölçüp birakmiyoruz. Yapisal majör anomalilerin çok büyük bir kismini 12. haftada tespit edebiliyoruz. Bunlarin genetik bir hastaliga bagli olup olmadigini, anne karnindan girerek bebegin esinden plasentasindan örnek alip tani koyabiliyoruz. 12. haftada gebeyi görmek istiyoruz çünkü anomaliler varsa büyük oranda tespit etmis oluyoruz. Bebek sadece minyatür ve bu büyümüyor gelisim ve degisim devam ediyor. 20-22 hafta arasinda bütün organlarin daha fazla ayrintisina girerek muayenemizi yapiyoruz” diye konustu.

"Covid-19 un ilk döneminde çok fazla düsük görüyorduk"

Covid -19 salgininin ilk pik döneminde daha güçlü bir virüsle karsi karsiya olduklarini kaydeden Avci, “ Çok fazla düsük görüyorduk, düsük sayilari artmaya baslamisti. Son haftalarini Covid-19 la geçiren hastalar, daha agir seyrediyolardi.65 yas üstü risk kategorisiyle ayni kategoriye sokuyorduk. Su anda Covid-19 çok daha yaygin, son iki ay içinde aldigim sezeryanlarin yüzde 90’inda hiçbir semptom yok ama ya esi ya kendisi pozitif çikti. Sezeryana ve ameliyata almadan önce bunlari tariyoruz. Ama suanda sessiz gidiyoruz. Bebeklerde ekstra bir duruma rastlamadik” diye konustu.

Kaynak: İHA