NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Ukrayna'ya Güçlü Siyasi Destek Saglamaya Devam Edecegiz'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna’ya güçlü siyasi destek saglamaya devam edecegiz. Müttefikler, Ukrayna’ya kendisini savunmasina yardimci olacak ekipman ve mali destek sagliyor" dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Ukrayna'ya Güçlü Siyasi Destek Saglamaya Devam Edecegiz'
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Ukrayna Komisyonu toplantisi sonrasinda düzenledigi basin toplantisinda konustu.

Stoltenberg açiklamasinda, “NATO-Ukrayna Komisyonu’nun olaganüstü toplantisini yeni bitirdik. Moskova’nin Donetsk Halk Cumhuriyeti’ni ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanima kararini kiniyoruz. Ayrica Rusya’nin Ukrayna’ya girisini de kiniyoruz. Moskova simdi Ukrayna’yi istikrarsizlastirmaya yönelik gizli girisimlerden açik askeri harekata geçti” dedi.

Rusya’nin sorunu tirmandirdigini ifade eden Stoltenberg, “Bu Rusya tarafindan ciddi bir tirmanis ve uluslararasi hukukun açik bir ihlali. Ukrayna’nin egemenligini ve toprak bütünlügünü daha da baltaliyor. Çatismaya barisçil bir çözüm bulma çabalarina zarar veriyor ve Avrupa güvenligi için ciddi sonuçlari var” ifadelerini kullandi.

“Bu Rusya’nin ürettigi bir kriz”

Krizin sebebi olarak Rusya’yi isaret eden Stoltenberg, “Ukrayna’yi, Rusya’nin tekrarlanan provokasyonlarina yanit vermeme konusundaki itidalinden dolayi takdir ediyoruz. Ukrayna halki ve hükümetiyle dayanisma içindeyiz. Müttefikler, Ukrayna’nin uluslararasi kabul görmüs sinirlari içinde egemenligine ve toprak bütünlügüne tam destek vermek için birlestiler. Ukrayna’ya güçlü siyasi destek saglamaya devam edecegiz ve müttefikler, Ukrayna’nin kendisini savunmasina yardimci olacak ekipman ve sürekli mali destek sagliyor” dedi.

Rusya’nin askeri varligina deginen Genel Sekreter, “Rusya aylardir Belarus dahil Ukrayna ve çevresinde büyük bir askeri güç olusturuyor. 150 binden fazla asker ve savas uçagi ve saldiri helikopterleri ile. Bir çok birim simdi ileri muharebe düzeninde konuslandirildi. Kamplarinin disinda, sahadalar ve saldirmaya hazirlar” diye konustu.



“Ittifak’i saldirganliktan korumak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edecegiz”

NATO ve müttefiklerinin son derece hazir oldugunu bildiren Stoltenberg, “Son haftalarda müttefikler, Ittifak’in dogu kismina binlerce asker daha yerlestirdi. Ve daha fazlasi beklemeye alindi. Yüksek alarmda 100’den fazla jetimiz var. Kuzeyden Akdeniz’e kadar denizde 120’den fazla Müttefik gemisi var. Ittifak’i saldirganliktan korumak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edecegiz. NATO Müttefikleri ve uluslararasi toplumun geri kalani, Rusya’nin Ukrayna’ya karsi daha fazla saldirgan eylemde bulunmasi halinde bunun yüksek bir maliyeti olacagi konusunda uyardi. Bugün birçok NATO Müttefiki tarafindan açiklanan ekonomik yaptirimlari memnuniyetle karsiliyorum ve Alman Hükümeti’nin Kuzey Akim 2 boru hattini onaylamama karari bunlara örnektir” ifadelerini kullandi.

Rusya’ya diyaloga dönme çagrisi yapan Stoltenberg, “Rusya’yi mümkün olan en güçlü sekilde diplomasi yolunu seçmeye çagiriyoruz. Bu, bir nesil için Avrupa güvenliginde en tehlikeli an. Ancak Avrupa ve Kuzey Amerika, NATO’da birlikte güçlü durmaya devam ediyor. Birlesik ve birbirini savunmaya ve korumaya kararlidir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA