Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov'dan Rusya-Ukrayna Krizinde Sagduyu Çagirisi

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Rusya ile Ukrayna arasindaki anlasmazligin daha fazla tirmanmasini önlemek için oldukça ihtiyatli ve sagduyulu davranma çagrisi yapti.

Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov'dan Rusya-Ukrayna Krizinde Sagduyu Çagirisi


Cumhurbaskani Caparov, sosyal medya hesabi üzerinden Rusya-Ukrayna krizine iliskin açiklama yapti. Ukrayna’nin dogusundaki durumu derin endiseyle takip ettigini belirten Caparov, “Bana Donbass’in etrafindaki durum dahil bölgedeki gelismelerle ilgili rapor sunuyorlar” dedi.

Caparov, Kirgizistan’in her zaman ihtilafin çözümüyle ilgili Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin destekledigi tek belge olan Minsk anlasmalarina uyma ihtiyacindan hareket ettigini kaydetti.

Ancak bu anlasmalara uyulmamasinin mevcut zor duruma yol açtigina isaret eden Caparov, “Insan ölümlerinden kaçinmak için ortaya çikan durumu ancak barisçil, diplomatik yollarla ve müzakere masasinda çözmek gerektigine inaniyorum. Çünkü insan hayati dünyadaki en degerli seydir. Krizin çözümünde çatismanin daha fazla tirmanmasinin önlemek azami ihtiyatli ve sagduyulu davranmaya çagiriyorum” dedi.



Cumhurbaskani Caparov, Rusya’nin Ukrayna’nin dogusundaki Donbass Bölgesi’nde tek tarafli olarak bagimsizligini ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin bagimsizliklarini tanimasinin “belki çok sayida Rusya vatandaslarinin yasadigi Donbass’taki sivilleri korumak için alinan gerekli önlem olabilecegini” dile getirdi.

Caparov ayrica, bir devletin herhangi bir ülkenin bagimsizligini tanimasinin o ülkenin egemenlik hakki oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA