Bir Fidani 10 Yil Meyve Veriyor, Kilosu 100 TL'den Satiliyor

İçel’de üniversite ögrencisi gencin örtü altinda yetistirerek ilk hasadini yaptigi Türkiye’de çarkifelek veya ask meyvesi olarak bilinen passifloranin kilogram fiyati 100 ile 120 TL arasinda satiliyor. Bir fidanin 10 yil ürün verdigi, bir dönümde ilk yilda 300 kilogram, besinci yildan sonra 2 tondan fazla ürün alinabildigi kaydedildi.

Bir Fidani 10 Yil Meyve Veriyor, Kilosu 100 TL'den Satiliyor
Ankara’da Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi’nde egitim gören 21 yasindaki Fatih Serin, bir arkadasi ile birlikte İçel’in Erdemli ilçesinde ailesinin kullanmadigi serayi tropikal bir ürünle degerlendirdi. Daha önce sebze dikilen serada çarkifelek veya ask meyvesi olarak bilinen passiflorayi dikip yetistiren Serin, ilk hasattan 300 kilograma yakin ürün aldi. Bir fidanin 10 yil ürün verdigini bir dönümde ilk yilda 300 kilogram, besinci yildan sonra 2 tondan fazla ürün alinabildigini belirten Serin, meyvenin kilogram fiyatinin 100 ile 120 TL arasinda alici buldugunu, perakende satislarda ise bu rakamin 200 TL’ye kadar ulastigina dikkat çekti.

“3 tona kadar ürün alinabiliyor”

Yaklasik 9 ay önce çarkifelek meyvesini serasinda ektigini belirten genç girisimci Fatih Serin, ”Daha önce burada domates fasulye gibi ürünler ekiliyordu. Artik onlar pek bir getiri saglamiyor. Bizde bir arayisa girdik. Avokado, mango gibi tropikal meyveleri denemek istedik en mantiklisi bize Çarkifelek geldi. Avokadoyu birçok çiftçi ekti, üretimi arttigi için fiyatinin düsecegini düsündük. Su an bunun piyasasi çok bilinmedigi için iyi. İçel’de ilk biz diktik daha sonrasinda 3-4 çiftçi daha dikti. Antalya tarafinda biraz daha fazla yetistiriliyor, yavas yavas artiyor ihracati yapilmaya baslandi. Bir dönümde ilk sezonda 300 ile 500 kilogram arasi bir hasat aliniyor, senede iki defa hasat yapiliyor, 3 tona kadar ürün hasat edilebiliyor. Kilogrami 100 ile 120 TL arasinda gidiyor. Eger kendiniz satmak isterseniz 150 hatta 200 TL’ye kadar satabiliyorsunuz kilogramini. Tane ile de satilabiliyor. 3 tanesini 15 ile 30 TL arasinda satiyorlar. Piyasasi bilinmedigi için daha esnek bir fiyat hakim” dedi.



“Sakinlestirici, uyku problemi çekenlerin tercihi”

Meyvenin yurtdisinda ’passiflora’, Türkiye’de çarkifelek, tutku veya ask meyvesi olarak geçtigine deginen Serin, ”Sakinlestirici bir özelligi var. Surubunu yapip içenler var. Sinir hastalari da kullaniyor. Çayi demleniyor rahatlatici bir etkisi var. Uyku problemi çekip ilaç almak istemeyenler dogal yoldan bu meyveyi tercih ediyorlar” ifadelerini kullandi.

Ilk hasatta 300 kilogram civarinda ürün aldigini aktaran Serin, bir kismini kendi sattigini bir kismini da toptan verdigini kaydetti.

Kaynak: İHA