Saglik Bakani Koca Açiklamasi 'Yerli Asimiz Turkovac'in Yeni Serilerinin Sevkiyati Sehir Hastanelerimize Baslamistir'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, “Yerli asimiz Turkovac’in yeni serilerinin sevkiyati sehir hastanelerimize baslamistir” dedi.

Saglik Bakani Koca Açiklamasi 'Yerli Asimiz Turkovac'in Yeni Serilerinin Sevkiyati Sehir Hastanelerimize Baslamistir'
Koronavirüs Bilim Kurulu, salginin seyri, hastane kapasitelerinin etkin kullanimi, yatak doluluk oranlari, yeni tedavi seçenekleri ve yerli asi Turkovac gündemi ile Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda toplandi. Bakan Koca toplanti sonrasi yaptigi açiklamada, “Artan vakalarin Omicron varyanti kaynakli oldugu teyit edilmistir. Ülkemizdeki hemen hemen tüm vakalarin Omicron kaynakli oldugu yapilan örnekleme gen sekanslamasi ile belirlenmistir. Omicron varyantinin ilk ve en hizli yayildigi ilimiz Istanbul olmustu. Istanbul’da günlük vaka sayilari 40 bine ulasmisken, son iki haftada 20 binin altina inmis durumdadir. Omicron varyantinin ilk yayginlastigi sehirlerimizden biri de Eskisehir olmustu. Eskisehir’de vaka sayilari son iki haftada 3’te 1 oraninda azalmistir. Diger illerimizde su an vaka sayilarinda artis olsa da yakin gelecekte benzer düsüsler görülebilecektir. Güçlü saglik altyapimizin sinirsiz bir kapasitede olmadigini daha önce de ifade etmistik. Geldigimiz noktada hastane doluluk oranlarimiz bazi illerimizde zorlayici seviyelere ulassa da ülke genelinde servis yataklari doluluk orani yüzde 57,8, yogun bakim yatak doluluk orani yüzde 68,7 ve solunum cihazi doluluk orani yüzde 31’dir. Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayacagi öngörümüz devam etmektedir” ifadelerini kullandi.

“Yerli asimiz Turkovac’in yeni serilerinin sevkiyati sehir hastanelerimize baslamistir”

Yapilan tüm analizlerde salginin en çok etkiledigi kisiler 65 yas üzeri vatandaslar oldugunu belirten Koca, “Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacin kullanimi gelecek hafta itibariyla baslayacaktir. 65 yas üzeri vatandaslarimizda ve kronik hastaligi olan vatandaslarimizda erken dönemde Molnupiravir ilacinin kullanimi temin edilecektir. Yerli asimiz Turkovac’in yeni serilerinin sevkiyati sehir hastanelerimize baslamistir. Yerli asimizin yan etki degerlendirmesi yakindan izlenmektedir. Bugüne kadar rapor edilmis agir bir yan etkisi olmamistir. Yerli asimizin etkili ve güvenli oldugu bilimsel olarak ortaya konmustur. Her bir vatandasimiz tereddüt etmeden ’kendi asimiz kendi gücümüz’ Turkovac’i güvenle olabilirler. Yapilan tüm analizlerde salginin en çok etkiledigi kisiler 65 yas üzeri vatandaslarimizdir. Geldigimiz noktada en çok korumamiz gereken 65 yas üzeri büyüklerimizdir. Korumanin en degerli adimlarindan biri hatirlatma dozu asilarinin yapilmasidir. Büyüklerimizi korumali, hatirlatma dozlarini ihmal etmemeliyiz. Büyüklerimizi korumanin bir yolu da gençlerin asilarinin tam olmasi esasidir. Asilar bizi hastaliktan ve hastaligin etkilerinden korur. Maske ise uygun sekilde kullanildiginda hastaligin bulasmasini engeller. Maske kullanimina özen göstermeli, asilarimizi ihmal etmemeliyiz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA