(Özel) Meslekî Yeterlilik Belgesi Tesviki Kanunlasmali

Türkiye’de 2015 yilindan beri verilen meslekî yeterlilik belgeleri sayesinde is kazalari yüzde 25 önlenirken, biten devlet tesvikinin her kisiye bir kereye mahsus olmak üzere kanunlastirilmasi bekleniyor.

(Özel) Meslekî Yeterlilik Belgesi Tesviki Kanunlasmali
Türkiye’de 2015 yilindan beri meslekî yeterlilik belgesi, akredite kurumlar araciligi ile veriliyor. Cumhurbaskanligi onayiyla belge almasi mecburi mesleklerin sayisi 204 olurken, belgeyi alan çalisanlarin da is kazasi oraninda yüzde 25 azalma görüldü.

Belgelendirme Kuruluslari Dernek Baskani Cengizhan Kutlu, “Meslekî yeterlilik belgesi, Türk insanini, Türk isçisini vasifli hale getirmektedir. Böylece Türk insani, Türkiye’de çalisma ortami bulabildigi gibi, yurt disindan da teklifler alabiliyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi olan kisiler, olmayan kisilere oranla yüzde 25 daha az is kazasina sebep oldugu tespit edilmistir. Bu da Mesleki Yeterlilik Belgesinin is hayatinda ne kadar önemli oldugunu gözler önüne sermektedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi, dogru isin dogru kisiler tarafindan yapilmasini saglamakla birlikte istihdamin ve üretimin de gelismesine destek vermektedir” dedi.

2015 yilindan 31 Aralik 2021 tarihine kadar Mesleki Yeterlilik Belgeleri tesvik kapsaminda verildigini belirten Kutlu, “Ancak son 2 yildir korona virüs sebebiyle, fabrikalarda sinav ortaminin olusmamasi, iller arasinda kisitlama ve sokaga çikma yasaklariyla yeterince tesvikten çalisanlar faydalanamamistir. 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren sinavlara talep yok. Bizler biran önce bu tesvikin uzatilmasini, hatta tesvikin belli bir süre degil, süresiz uzatilmasini talep ediyoruz. Süresiz uzatilmasini istememizin sebebi ise, her Türk insaninin bir defaya mahsus olmak üzere bu belgeyi alabiliyor. 18 yasindan küçük olanlar, ya da su anda mesleklerinde zorunluluk olmayan çalisanlar, bu Mesleki Yeterlilik Belgesini ihtiyaçlari oldugu zaman almalarinin imkânlari da olmali. Çünkü bu her Türk insaninin hakki diye düsünüyoruz. Tesvikin bir defaya mahsus her vatandasa oldugu zaman insanlarin da ilerleyen yillardaki hak kaybi ortadan kalkmis olacak” diye konustu.

Türkiye’de su anda bine yakin meslek standardi olusturuldugunu belirten Kutlu, “204 meslekte ise belge zorunlulugu var. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar çalisamiyorlar. Ancak, her Türk vatandasina bir belge tesviki var. Ikinci belgeyi talep etmeleri halinde kendi imkânlariyla almalari da mümkündür. Özellikle bize yurt disindan Türkiye’ye gelip belgelendirme için talepler ortaya çikiyor. Çünkü vermis oldugumuz Mesleki Yeterlilik Belgesinde TÜRKAK logosu var. Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Avrupa Akreditasyon Birligi (EA), Uluslararasi Akreditasyon Forumu (IAF) ve Uluslararasi Laboratuvar Akreditasyon Birligi (ILAC)’in tam üyesi konumundadir. Bundan dolayi oralarda geçerli olan belgeyi biz buradan temin etmis oluyoruz. En önemli noktamizda bizim Türk insaninin bir planlama dogrultusunda yurt disinda çalisma imkâni bulabilmenin yani sira, kendini gelistirebilmektedir. Bunlarin yani sira, oturma ve çalisma iznini de rahatlikla alabilmektedir” seklinde konustu.

Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Belgesi bir defaya mahsus olmak üzere tesvik kapsaminda ücretsiz verilmelidir. Ihtiyaç oldugunda ise vatandaslarin kendi veya sirketi bu belge ücretini karsilamalidir. Burada da bir süre olmaksizin her Türk vatandasina bir hak taninmalidir. Bunun da kanunlasmasini talep ediyoruz. Türkiye’de 277 tane farkli illerde yetkilendirme kurulusu var. Bu kuruluslarda yaklasik 15 bin kisiye istihdam saglamaktadir. Tesvik devam etmez ise istihdam saglanan kisiler yavas yavas bizlerden ayrilacak ve kimse bu belgeyi almak istemedigi takdirde 10 yillik bir emek de heba olmus olacak” dedi.

Kaynak: İHA