Milli Savunma Bakan Yardimcisi Dere Açiklamasi 'Savunma Sanayiinde Yerlilik Orani Yüzde 20'Lerden Yüzde 80'Lere Çikti'

Milli Savunma Bakan Yardimcisi Muhsin Dere, savunma sanayiinde yerlilik oraninin yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çiktigini belirterek, gençlere, "Sadece Milli Muharip Uçak Projesi’ne en az 5 bin mühendis ihtiyacimiz var. Bu sadece Milli Muharip Uçak Projesi’nde olan ihtiyacimiz. Dolayisiyla sizlere gerçekten bu ülkenin ihtiyaci var" dedi.

Milli Savunma Bakan Yardimcisi Dere Açiklamasi 'Savunma Sanayiinde Yerlilik Orani Yüzde 20'Lerden Yüzde 80'Lere Çikti'
Milli Savunma Bakan Yardimcisi Muhsin Dere, Gençlik ve Spor Bakanligi Yüksek Ögrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafindan ‘Geleneksel 6. Tematik Kis Kamplari’ kapsaminda Sakarya’nin Arifiye ilçesinde düzenlenen Mühendislik Kampi’nda ögrencilerle bir araya geldi. Türkiye’de sanayi ekosisteminin daha da ilerisinde savunma sanayisi ekosistemi oldugunu belirten Dere, savunma sanayiinde çalisan sayisinin 30 binlerden 80 binlere çiktigini dile getirdi. Dere, savunma sanayisinde yerlilikte yüzde 80’lere çiktiklarini belirterek, “Türkiye’de güzel bir ekosistem olustu çok sükür. Bin 500 civarinda savunma sanayii ile ilgili faaliyet yürüten firma meydana geldi. 700-800 civarinda fiilen yürüyen proje var savunma sanayii alaninda. Yerlilik oranlari yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çikti. Türkiye’de çok güzel bir sanayi ekosistemi, bundan da daha ileride bir savunma sanayi ekosistemi olustu. Savunma sanayiinde çalisan sayisi 30 binlerdeydi özel sektör dahil. Simdi 75-80 binler civarinda. Ama bunlar yeterli mi, siz mühendislere ihtiyaç ne kadar daha var diyorsaniz kesinlikle yeterli degil. Bugün itibari ile sadece Milli Muharip Uçak Projesi’ne en az 5 bin mühendis ihtiyacimiz var. Bu sadece Milli Muharip Uçak Projesi’nde olan ihtiyacimiz. Dolayisiyla sizlere gerçekten bu ülkenin ihtiyaci var. Yani yurt disindaki verilen deger, Türkiye’de verilen deger gibi degil emin olun. Bizler sizleri önemsiyoruz. Belki zaman zaman hissettiremiyordur bunu devlet ama emin olun devlet, ülke için sizler degerlisiniz. Yurt disinda bu degeri görmeyeceginizi bilin. Çünkü orada sizi yurt disina çekmek isteyenlerin amaci farkli” dedi.



“Çok sükür artik sinirlarimiz içerisinde çok fazla terörist kalmadi, sayilari azaldi”

Türkiye’nin terör sorunlarina deginen Dere, “Türk ordusu operasyonlari yapmak zorunda kaldi. Ve teröristler o hendeklere gömüldü, gömülmek zorunda kalindi. Devletin böyle bir derdi yoktu. Keske Türkiye’de baris ve huzur ortami saglanabilseydi ama saglanamayinca tabii ki ülkemiz de bunun geregini yapmis oldu. Daha sonrasinda da ciddi bir operasyon süreci basladi yurtiçi ve disinda. Biz biliyorduk ki yurt disinda bu operasyonlar yapilmasaydi su anda Suriye’nin kuzeyinde bir terör koridoru olusmustu. Irak’ta farkli angajmanlara girilmisti ve Türkiye’nin belli bölgeleri ciddi anlamda bölünme tehlikesi ile karsi karsiya kalacakti. Buna Türk ordusu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti izin veremezdi ve vermedi. Yaptigimiz operasyonlarla bu terör koridoru ortadan kaldirilmis oldu. Çok sükür artik sinirlarimiz içerisinde çok fazla terörist kalmadi, azaldi sayilari. Artik bizim karakollarimiz ve üst bölgelerimize saldiri yapacak faaliyeti kaybettiler. Çünkü çiktiklari yerde bizim IHA ve SIHA’larimiz teröristleri görebiliyor, hassas mühimmatlarimiz ile imha gerçeklestiriliyor” diye konustu.



“S-400’den neden korkuyorsunuz”

Bakan Yardimcisi Dere, S-400’ün alinmasi konusunda da sunlari aktardi:

“S-400 konusunda sunu söyleyeyim; Türkiye S-400’ü keyfinden almadi. Bunu hep Cumhurbaskanimiz ve bakanimiz da söylüyor. Türkiye 84 milyon vatandasini bir sekilde savunmak zorunda. Uçak, füze saldirilarina karsi hava savunmasini kurmak zorunda, caydirici olmak zorunda. Bir de sunu vurgulamak lazim; S-400 hava savunma sistemi. Saldiri silahi degil, uçaklara, füzelere karsi savunma sistemi. Siz Türkiye’ye düsmanlik beslemiyorsaniz S-400’den neden korkuyorsunuz. Türkiye’yi bombalama niyetiniz yoksa, Türkiye’ye uzun menzilli füzeler ile saldirma niyetiniz yoksa S-400’ten niye korkuyorsunuz. S-400’ün kimseye bir zarari yok. Ama siz sunu bilin, biz milli muharebe uçagini yaptigimizda bunlarin hiçbirisini konusmuyor olacagiz. Bunu Avrupa da, Amerika da, Rusya da hepsi biliyor.”

“Biz komsularimiz savassin arzu etmeyiz, savasmasinlar insallah”

Bakan Yardimcisi Dere, Ukrayna ve Rusya arasindaki gerginlikle ilgili olarak da, “Insallah bir savas olmamasi için ugrasiyoruz. Zaten yarin Cumhurbaskanimiz Ukrayna’da olacak, gerekli görüsmeler yapilacak insallah. Biz komsularimiz savassin arzu etmeyiz, savasmasinlar insallah. Savasirlarsa da Türkiye illa su tarafta veya bu tarafta olur denemez, bu degerlendirilir. Insallah bu tür ikilemlerde kalmayiz, Rusya öyle bir harekata girismez ve komsularimizda kan dökülmez. Bunu arz ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA