Zelenskiy Açiklamasi 'NATO Ukrayna'yi Isteyip Istemedikleri Konusunda Dürüst Olmali'

Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansi’nda konusan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, “NATO üyelik konusunda bize açik yanit vermeli. Ukrayna’yi isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalilar” dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'NATO Ukrayna'yi Isteyip Istemedikleri Konusunda Dürüst Olmali'
Ukrayna’nin dogusunda yasanan gelismelerin gündem konusu oldugu Almanya’da düzenlenen Münih Güvenlik Konferansi’nda Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy bir konusma gerçeklestirdi. Konusmasinda batili ülkelere çagrida bulunan Devlet Baskani Zelenskiy, “NATO üyelik konusunda bize açik yanit vermeli. Ukrayna’yi isteyip istemedikleri konusunda dürüst olmalilar” dedi.



"Açik kapilar iyidir ancak yillardir kapali sorulara degil açik cevaplara ihtiyacimiz var"

NATO’nun ‘Açik kapi’ politikasina atifta bulunan Zelenskiy, “Açik kapilar iyidir ancak yillardir kapali sorulara degil açik cevaplara ihtiyacimiz var. Ukrayna, bagis için dileniyor gibi algilanmamali. Avrupa’yi da korudugumuz unutulmamali. Ukrayna’ya düsen bombalar Avrupa için de bir tehdit” dedi.

Ayrica Rusya’nin Kirim’i tekrar geri almayi istedigi iddialarina cevap veren Zelenskiy, “Rusya Ukrayna Kirim’i almak istiyor diye bir iddiada bulunuyor. Burada NATO’nun kurucu sözlesmesinin 5. maddesini dile getirmemiz önemli. Normandiya formati ve Minsk anlasmasi burada çok önemli” ifadelerini kullandi.

“Konusmak varken neden bombalari tercih ediyorsunuz”

Devlet Baskani Zelenskiy konusmasinin ardindan ABD’li gazeteci Christine Amanpour’un sorularini cevaplayarak, “Bizler çok ciddi sinyaller de verdik. Dünya liderleri bir araya geldik. Biz Rusya ile masaya oturup konusmaya haziriz dedik. Biz bunu söylerken, diplomasiyi tercih etmek varken neden bombalari tercih ediyor Rusya?” sözlerini kullandi.

Rusya tarafindan Ukrayna’nin isgaline yönelik yapilan iddialar ve verilen tarihlerle ilgili konusan Zelenskiy, “Savas ne zaman gelecek bilemiyoruz ama bizim de cevap vermemiz gerekiyor. Sürekli savas su zaman çikacak, ekonomi böyle etkilenecek, is dünyasi etkilenecek deniliyor, bu risksn oldugu bir ülkede kim yasamak isteyebilir? Istikrarsizlik isteniyor. Isgal etmek için güçsüzleselim istiyorlar. Biz her türlü tehdidi degerlendirmek durumundayiz. Yarin ne olacak? Halkima ne olacak? Halk bankalara kosusup paralarini korkarak çekmek istese ne yasanacak? Bir bilgi savasi da yasaniyor. Biz Ukraynalilar pes etmiyoruz sadece yasamak istiyoruz” dedi.



“Ukrayna ile NATO arasinda mesafe var”

Ukrayna’nin, NATO’ya katilim istegiyle ilgili sorunlari cevaplayan Devlet Baskani Zelenskiy, “NATO ile çok farkli riskler var. Bir uzlasi da yok. Farkli görüsler var. Ukrayna ile NATO ile de bir mesafe var. Mesafeyi azaltmak için ne kadar zamana ihtiyacimiz var bunu da bilelim ki bu trajedilerle bas etmek durumunda kalmayalim. Tek istedigimiz bu güvencelerin verilmesi, bilgi istiyoruz. Kimse kimseyi zorlamiyor aslinda. NATO’da olalim diye de zorlamiyoruz. Güvenlik teminatlarinin saglanmasini istiyoruz” diye konustu.

Donbass’ta dünden beri yasanan gerilim ve silahli çatismalara ragmen Ukrayna’yi geride birakmaktan korkup korkmadigi ile ilgili soruya cevap veren Zelenskiy, “Neden korkayim burada dostlarim var. Ülkemiz ben orada olmasam da son derece güvende. Benim buraya yaptigim ziyaret çok önemliydi o yüzden gelmeye karar verdim. Sabah kahvaltimi Ukrayna’da yaptim aksam yemegimi de Ukrayna’da yapacagim” seklinde konustu.



Ukrayna, Almanya ve Türkiye’nin de katilacagi bir zirve çagrisi

Devlet Baskani Zelenskiy, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik diplomasi çagrisina devam ederek önümüzdeki günlerde Türkiye, Almanya ve Ukrayna’nin da katilacagi bir zirve gerçeklestirilmesi çagrisinda bulunarak, “Önümüzdeki günlerde Avrupa’daki güvenlik sorunlarini ele almak için Ukrayna, Almanya ve Türkiye’nin katilimiyla Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri arasinda zirve düzenlenmesini teklif ediyorum” dedi.



Zelenskiy’den Budapeste Mutabakati çagrisi

Devlet Baskani Zelenskiy ayrica Budapeste Mutabakati istisarelerine baslanmasi yönünde çagri yapilmasi gerektigini ifade ederek, “Budapeste Mutabakati çerçevesinde istisareler baslatmaya hazirlaniyorum. Disisleri Bakani’na bu yönde çagri yapilmasi talimati verildi.

Tekrar gerçeklesmemesi veya sonuçlarinin ülkemiz için güvenlik garantisi saglamamasi halinde, Ukrayna Budapeste Mutabakati’nin çalismadigina ve 1994 yilindaki tüm toplu kararlarin sorgulanacagina dair her türlü hakka sahip olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA