Pandemide Radyo Dinleme Oranlari Artti

Malatya Inönü Üniversitesi Iletisim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Ögretim Üyesi ve Radyo Kampüs Genel Koordinatörü Dr. Ögr. Üyesi Bahar Öztürk bir programda, “Pandemide radyo dinleme oranlari artti” dedi.

Pandemide Radyo Dinleme Oranlari Artti
Inönü Üniversitesi Iletisim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Ögretim Üyesi ve Radyo Kampüs Genel Koordinatörü Dr. Ögr. Üyesi Bahar Öztürk, TRT GAP Diyarbakir Radyosu’na konuk oldu.

“Pandemide radyo dinleme oranlari artti”

Radyo dinleme oranlarinin pandemi döneminde arttigini ifade eden Öztürk “Su an dijital çagdayiz, daha çok radyonun dinlendigini söyleyebiliriz. Özellikle pandemi döneminde bu artis çok yüksek. Insanlar evlerinde oldugu için radyo dinleme oranlarinda artis oldu. Ayni zamanda podcast dinlemeleri çok artti. Eskiden insanlar tek bir programci dinliyordu ve onun programinin saatinin gelmesini bekliyordu. Artik buna gerek kalmadi podcast teknolojisi sayesinde. Su an herkes dinlemek istedigi programciyi açip dinliyor. Bu anlamda radyonun yeniliklere ayak uydurmasini dogru buluyorum. Olmasi gereken bu zaten. Her teknolojik gelismeye tüm kitle iletisim araçlari ayak uydurmaya çalisiyor” seklinde konustu.

Arastirmalarda radyonun en güvenilir kitle iletisim araci oldugunu vurgulayan Öztürk “Radyo kitleleri etkileyen, kitlelerin güven duydugu bir kitle iletisim aracidir. Özellikle içinde bulundugumuz dijital çagi nedeniyle internet gibi sonsuz içerige sahip olmayan en masum kitle iletisim araci bence. Malum internet özellikle çocuklar ve yetiskinler için pek çok zararli içerige sahipken, radyo en güvenilir araçtir diyebilirim. Bu noktada 2019 RTÜK arastirmalari da gösteriyor ki Türkiye’de en çok güven duyulan iletisim araci yine radyo olarak gözüküyor. Radyo afetlerde tek haber alabildigimiz araçtir. Bu açidan bakildiginda tabi dogru ve güvenilir haberin verildigi tek araç radyodur. Dolayisiyla radyo, toplumun her kesiminden bireyin rahatlikla anlayabilecegi, okuma yazma bilmenin bile gerekmeyecegi bir araç oldugu için en önemli kitle iletisim aracidir” seklinde konustu.



“Radyo dinleyicisinin de aliskanliklari degisti”

Radyo dinleyicisinin zamanla aliskanliklarinda degisikliklerin oldugunu belirten Öztürk “Sadece radyo degil, radyo dinleyicisinin de radyo dinleme aliskanliklarinda degisimler yasandi. Eskiden radyo programlarinda arkasi yarinlar vardi simdi podcast’ler var diyebilirim. Teknoloji ilerledikçe, degisim de tabi kaçinilmaz oluyor ve radyonun da çaga ayak uydurmasi gerekiyor” dedi.

Kendisinin Radyo yayinciligi alaninda uzmanlastigina dikkat çeken Öztürk “Radyo yayinciligi benim doktora tezim, bu alanda uzmanlastim. O yüzden benim için radyonun önemi çok büyük. Günümüzde de radyonun çok genis kitlelere hitap ediyor olusu çok büyük önem arz ediyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA