Gida, Hijyen Ve Saglik Egitimleri Yapildi

Eskisehir’de "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kurallari Yönetmeligi" kapsaminda egitimler düzenlendi.

Gida, Hijyen Ve Saglik Egitimleri Yapildi
16-18 Subat 2022 tarihleri arasinda Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda 3 gün boyunca verilen egitimlerde Milli Egitim Bakanligi’na bagli okullarda faaliyet gösteren ve daha önce bu egitimi almamis kantin, kafeterya, yemekhane ile çay ocaklarinda çalisan 124 personel katildi.

Egitimlerde Il Tarim ve Orman Müdürlügü Gida ve Yem Sube Müdürlügü’nden Gida Mühendisleri Zuhal Ünal Canbaz ve Ece Dergi, Il Milli Egitim Müdürlügü’nden Saglik Hizmetleri Sorumlusu Gülnur Barut ve Il Saglik Müdürlügü’nden Ebe Onur Kalayci egitici olarak sunumlarini gerçeklestirdi. 3 oturum halinde düzenlenen egitimlerin ilk oturumunda Gida Mevzuati, 5996 Sayili Veteriner Hizmetleri Bitki Sagligi Gida ve Yem Kanunu, Gida Isletmelerinin Kayit ve Onay Islemlerine Dair Yönetmelik, okul kantinlerine dair özel hijyen kurallari, TGK gida etiketleme ve tüketicileri bilgilendirme, güvenilir gida, gida hijyeni, muhtemel tehlikeler, gidalarin bozulma nedenleri ile ilgili bilgi verildi.

Ikinci oturumda gida kaynakli enfeksiyon ve zehirlenmeler, Milli Egitim Bakanligi’na bagli egitim ve ögretim kurumlarindaki gida isletmelerine ait özel hijyen gereklilikleri, personel hijyeni, isletme hijyeni, gida maddelerinin kullanimi, gida maddelerinin depolama ve muhafazasi, gidalarin hazirlanmasi ve islenmesi, gidanin servisi, satisi ve tüketime sunumu konularinda bilgilendirme yapildi. Üçüncü oturumda kisisel hijyen, el yikama aliskanliginin önemi ve temizligin bireylerin sagligina etkisi, Covid-19 ile diger üst solunum yolu hastaliklari arasindaki farklarla ilgili sunum gerçeklestirildi.

Daha sonra okullarda yasanabilecek bogulmalar karsisinda heimlich manevrasinin öneminden bahsedilerek uygulamali olarak bu islemin nasil gerçeklestirilecegi katilimcilara gösterildi. Egitimi alan 124 personelin Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Il Milli Egitim ve Il Saglik Müdürlügü onayli katilim belgeleri Il Tarim ve Orman Müdürlügü Gida ve Yem Sube Müdürlügü tarafindan temin edilecektir.
Kaynak: İHA