ABD'nin Ankara Sözcüsü Eadeh Açiklamasi 'Rusya, Bati'yi Bölme Hedefini Gerçeklestiremedi'

ABD’nin Ankara Büyükelçiligi Sözcüsü Julie Eadeh, Rusya’nin Bati’yi bölme hedeflerini gerçeklestiremedigine dikkati çekerek, Rusya’nin gerçeklesecek bir savas durumunda benzeri görülmemis yaptirimlara maruz kalacagini söyledi.

ABD'nin Ankara Sözcüsü Eadeh Açiklamasi 'Rusya, Bati'yi Bölme Hedefini Gerçeklestiremedi'
ABD’nin Ankara Büyükelçiligi Sözcüsü Eadeh, Rusya ve Ukrayna arasindan tirmanan gerilimi Ihlas Haber Ajansi Muhabiri’ne degerlendirdi.

Rusya ile Ukrayna arasinda yasanan gerilimde Rusya’nin tutumunu degerlendiren Sözcü Eadeh, “Rusya ciddi anlamda sürece dahil olup mevcut gerilimi düsürmeyi isterse önümüzde diplomatik bir yol bulunuyor. Disisleri Bakani Kuleba’nin gerilimin potansiyel olarak düsürülmesi ve birliklerin geri çekilmesi konusundaki degerlendirmesine katiliyoruz. Amerika Birlesik Devletleri, Rus birliklerinin sinirlardan gerçek anlamda çekildigini gördügünde Rusya’nin yaptigi açiklamalara inanacaktir. Diplomatik bir çözüme ulasmak için aktif olarak çabalamaktayiz ve Baskan Biden’in Baskan Putin’le yaptigi telefon görüsmesinin ardindan Rus hükümetiyle temas içinde olmayi sürdürmekteyiz” diye konustu.



"Rusya, Bati’yi bölme hedefini gerçeklestiremedi"

ABD’nin Rusya’dan beklentilerini anlatan Eadeh, ABD’nin Ukrayna ile ilgili pozisyonunun net oldugunu söyledi.

Bu krize diplomatik bir çözüm yolu aradiklarini kaydeden Eadeh, “Baskan Biden Cumartesi günü yaptiklari görüsmede Baskan Putin’e ABD’nin diplomasi konusunda kararli oldugunu net bir sekilde ifade etti ve biz de kendisinin bu yolu izleyecegini ümit ediyoruz. Rusya, Bati’yi bölme hedefini gerçeklestiremedi. Amerika Birlesik Devletleri ve müttefiklerimizin ve ortaklarimizin Rusya’nin tehdit ve saldirganligina karsi koymada birlesmesiyle birlikte Bati son yillarda oldugundan daha fazla birlik içinde hareket ediyor. Rusya, uzun vadeli stratejik bedellerle karsilasacak ve dünyadan izole olarak uluslararasi toplum açisindan bir tür parya devlete dönüsecek. Daha kararli bir transatlantik toplumla karsi karsiya kalacak. Çin’e daha fazla taviz vermek durumunda kalacak. Savunma sanayiinin temelini asindiracak sekilde ekonomisi üzerinde agir bir baskiyla ve ihracat kontrolleriyle karsilasacak. Dünya genelinde de bir kinanma dalgasiyla yüz yüze kalacak” açiklamasinda bulundu.

‘Rus Parlamenterlerin Dogu Ukrayna’daki iki bölgenin birbirinden ayrilmasinin taninmasina iliskin önerilerinin Rusya Devlet Baskani Putin’e gönderilmek üzere onaylanmasi hakkindaki soruyu yanitlayan Sözcü Eadeh, “Açikça ifade etmek gerekirse: Kremlin’in bu basvuruyu onaylamasi, Rus Hükümeti’nin, 2014’ten bu yana Rusya’nin öncülügündeki güçlerin ve siyasi vekillerin kontrolünde bulunan Ukrayna’nin Donbas Bölgesi’nin parçasi olan bu topraklarin tam olarak siyasi, sosyal ve ekonomik yeniden entegrasyonu sürecinin ana hatlarini ortaya koyan Minsk anlasmalari kapsamindaki taahhütlerini topyekûn reddi anlamina gelecektir. Bu kararin yasalasmasi, Ukrayna’nin egemenligini ve toprak bütünlügünü daha da temelinden sarsacak, uluslararasi hukuk açisindan kapsamli bir ihlal teskil edecek, Rusyanin krizin barisçil çözümünü gerçeklestirmek için diplomasi içinde kalmayi sürdürme taahhüdünün sorgulanmasina neden olacak ve müttefiklerimiz ve ortaklarimizla tam koordinasyon içinde ABD’den ivedi ve kararli bir karsilik gelmesini gerektirecektir” ifadelerini kullandi.

"Benzeri görülmemis yaptirim paketini uygulanacak"

Büyükelçilik Sözcüsü Eadeh, “Muhtemel bir Rusya - Ukrayna savasinda ABD’nin nasil tepki gösterecegine iliskin, “Amerika Birlesik Devletleri ve transatlantik müttefiklerimiz ve ortaklarimiz, Rus ekonomisinin boyutu ve entegrasyonu göz önüne alinacak olursa, tarih boyunca görülen en büyük mali etkiyi olusturacak sekilde Rus ekonomisi üzerinde yikici etkisi olacak benzeri görülmemis yaptirim paketini uygulamaya koymak için birlikte hareket etmeye hazirdir” seklinde konustu.

Türkiye’nin, Ukrayna’nin egemenligini desteklemeye yönelik çabalarinin takdirle karsilandigini söyleyen Eadeh, Türkiye’nin, gerek Rusya’nin gerekse Ukrayna’nin dostu olan bir ülke olarak degerli bir bakis açisi bulundugunu kaydetti.



"Türkiye, son derece güçlü açiklamalarin altina da imzasini atmis bir ülke"

Türkiye’nin Ukrayna’nin toprak bütünlügüne verdigi destegin degerli olduguna dikkati çeken Eadeh, sunlari söyledi:

“Türkiye’nin bu ihtilafa diplomatik bir çözüm bulunmasi için verdigi destegi takdirle karsiliyoruz. Türkiye gibi bir NATO Müttefiki ile Ukrayna arasinda savunma alanindaki isbirligi bölgesel istikrari ve Ukrayna’nin kendisini savunma kapasitesini güçlendirmektedir. En son Türk yetkililerle yaptigimiz temaslarda da oldugu gibi bulundugumuz her temasta, Rusya ve Ukrayna konusunu gündeme getirdik. Türkiye, degerli bir NATO Müttefiki, NATO Ittifaki’nin bir üyesi ve Ukrayna konusunda NATO’dan kaynakli son derece güçlü açiklamalarin altina da imzasini atmis bir ülke. Türkiye’nin bu çabalarini memnuniyetle karsiliyoruz.”
Kaynak: İHA