Yerli Covid-19 Asisi TURKOVAC, 16-18 Yas Arasi Gönüllülerde Uygulanmaya Basladi

Saglik Bakanliginca kullanima sunulan yerli ve milli Covid-19 asisi TURKOVAC’da 16-18 yas arasinda asi çalismasi basladi. Ankara Sehir Hastanesi’nde baslayan çalismaya, sartlari tasiyan gönüllüler katilabilecek.

Yerli Covid-19 Asisi TURKOVAC, 16-18 Yas Arasi Gönüllülerde Uygulanmaya Basladi
Saglik Bakanliginca kullanima sunulan, Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafindan gelistirilen yerli Covid-19 asisi TURKOVAC’in 16-18 yas araliginda uygulanma çalismasi basladi.

Pilot olarak Ankara Sehir Hastanesi’nde bugün itibariyle baslayan çalismaya, daha önce Covid-19 geçirmemis, kronik rahatsizligi olmayan 16-18 yas araligindaki bireyler gönüllü olabilecek. Önümüzdeki hafta sonrasinda da 14 sehirde yer alan saglik merkezlerinde baslanmasi planlanan çalisma kapsaminda gönüllüler iki kolda asilanacak. Bir grup Sinovac ile diger bir grup ise TURKOVAC ile asilanacak. Çalisma ilerledikçe alt yas grubuna dogru inilmesi planlaniyor. Öte yandan, Ankara Sehir Hastanesi Genel Hastane Bashekimi Doç. Dr. Ihsan Ates, Asi Enstitüsü Baskani ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ates Kara, TURKOVAC Asilama Ergen Çalismasi Sorumlusu Prof. Dr. Aslinur Parlakay, Ankara Sehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Emrah Senel’in katilimiyla çalisma hakkinda bir basin toplantisi düzenlendi.



“Iyi bir yanit verecegini ve çocuklarimizin TURKOVAC asimizla güzel bir sekilde korunacagini ümit ediyoruz”

Yapilan çalisma hakkinda degerlendirmelerde bulunan TURKOVAC Ergenlerde Asilama Çalismasi Sorumlusu Prof. Dr. Aslinur Parlakay, “Bugün pilot olarak 16-18 yas grubunda çalismamizi baslatiyoruz. Ilerleyen dönemlerde güvenlik degerlendirmesi ile bu kapsamin genisletilmesi planlanabilir. Türkiye genelinde 14 merkezde, bütün büyüksehirlerde Ankara, Istanbul, Adana, Izmir gibi pek çok sehirde isteyen gönüllülerimizin katilabilecegi merkezlerimiz olacak. Isteyenler de detayli bilgilere rahatlikla ulasabilecek. Iyi bir yanit verecegini ve çocuklarimizin TURKOVAC asimizla güzel bir sekilde korunacagini ümit ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Total olarak 500 civarinda gönüllü almayi hedefliyoruz”

Yapilan çalismalarin bugün basladigini ve önümüzdeki hafta itibariyle 14 merkezde devam edecegini vurgulayan TURKOVAC Ergenlerde Asilama Çalismasi Sorumlusu Parlakay, “Öncelikle Ankara Sehir Hastanesi’nde basladiktan sonra önümüzdeki haftadan itibaren Istanbul, Adana, Izmir gibi 14 merkezimizde de çalismalarimiz devam edecek. Yeterli sayiya ulasinca da sonuçlarimizi paylasacagiz. Bu çalismaya katilim sartlari olarak daha önce Covid-19 geçirmemis ve Covid-19 asisi olmamis 16-18 yas arasi ergen bireyleri davet ediyoruz. Gerekli sartlari sagiliyorlarsa ilgili merkezimize basvururlar ise gönüllülerimizi yönlendirmemiz daha kolay olacaktir. Hedefledigimiz bir sayi var. Öncelikle 16-18 yas grubumuza açtigimiz için ilk grup hastamiz tamamlandikça yas gruplarimizi genisletelim diye güvenlik degerlendirmesinde bulunacagiz. Total olarak 500 civarinda gönüllü almayi hedefliyoruz” diye konustu.



“16-18 yasta belli bir sayiya ulastigimiz andan sonra alt yas grubuna inmeyi planlayacagiz”

Çalismalarin ilerlemesi sonrasinda alt yas gruplarina da inilecegini belirten Asi Enstitüsü Baskani ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ates Kara, “Bizim ilk baslangiç çalismamizda görmek istedigimiz ilk asilama daha önce asilama gerçeklesmemis çocuklarda. Ama hatirlatma dozu çalismasi çok basarili gidiyor, oradan gelen veriler de çok olumlu. Büyük ihtimalle hatirlatma dozu çalismasi da bunun akabindeki ilk veriler ile beraber onu da degerlendirip baslamayi planliyoruz. Özellikle 16-18 yasta belli bir sayiya ulastigimiz andan sonra alt yas grubuna inmeyi planlayacagiz. Biz yetiskinlerde bu veriyi çok net olarak gördük. 16-18 yas grubunda farkli olmasini bekliyor muyuz, hayir beklemiyoruz. Ama beklemiyoruzdan ziyade bizim bunu görmemiz ve göstermemiz gerekiyor ki bir alt yas grubuna da inebilelim” seklinde konustu.



“(Sinovac’a kiyasla) TURKOVAC asisi 5-8 kat daha fazla immünojenik yanit olusturuyor”

Ankara Sehir Hastanesi Genel Hastane Bashekimi ve TURKOVAC Çalisma Grubu Baskani Doç. Dr. Ihsan Ates ise, “Yapilan çalismalarda immünolojik yaniti degerlendirmek için yaptigimiz analizlerde, hatirlatma dozundan sonraki 28’inci gün yapilan degerlendirme ile kiyasladigimiz asiya (Sinovac) kiyasla TURKOVAC asisi 5-8 kat daha fazla immünojenik yanit olusturuyor. Bu da tabi bize hem immün yanit da hem de hastaliga yakalanma orani degerlendirildigi zaman asinin kiyaslandigi diger Coronavac (Sinovac) asisina kiyasla daha iyi bir etkinligin oldugunu söyleyebiliriz. Güvenlik etkinligi açisindan da her iki kol arasinda bir fark ciddi bir yan etki ile suana kadar hiç karsilasmadik” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA