Türksoy 2022 Kültür Baskenti Bursa TBMM Gündeminde

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Türk dünyasinin Unesco’su olan Türksoy 2022 yili Kültür Baskenti Bursa’yi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine tasidi.

Türksoy 2022 Kültür Baskenti Bursa TBMM Gündeminde
Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) tarafindan 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilen Bursa, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin tarafindan TBMM gündemine tasindi. Tarihi ve kültürüyle tüm zamanlarin güzel sehri Bursa’nin, Ertugrul Gazi’nin hayali ve rüyasi, Osman Gazi’nin inanci ve vasiyeti, Orhan Gazi’nin fethi ve mirasi olan bir sehir oldugunu ifade eden Esgin, söyle konustu:

"Bursa, Anadolu’nun özeti, birlik ve beraberligin odak noktasidir. Yasadigi sehre sevdali insanlar vardir bir de sevdali insanlarin yasadigi sehirler. Iste, bu iki tanima da uyabilen bir sehirdir Bursa. Ecdat, bu sehri ilk baskent yapmakla kalmadi, ayni zamanda medeniyetin baskenti de yapti; hanlar, çarsilar, bedestenler, hamamlar, çesmeler, camiler, medreseler ve ilk vakif eserleri bu ulu sehirde insa edildi; ilk ticari sözlesme bu sehirde imzalandi; ilk hastane ve ilk bedesten yine burada kuruldu. Ayrica dünyanin ilk hayvan hastanesi yine Bursa’da yapildi. Iste, o merhametli ve kalbi güzel insanlarin sehridir Bursa"

Kültür dünyasi baskenti

Esgin sözlerini söyle sürdürdü: "Kültür dünyasinin UNESCO’su olarak tanimlanan Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati TÜRKSOY, gönül cografyamiz ve ayni zamanda kardeslerimiz olan Azerbaycan, Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti kültür bakanlari tarafindan 1993 yilinda kuruldu. Bursa’miz TÜRKSOY tarafindan 2022 Türk dünyasi kültür baskenti olarak seçilmistir. Kadim tarih ve kültürümüzü yil boyunca düzenlenecek etkinliklerle dünyaya tanitma gayretiyle Sayin Valimiz, Büyüksehir Belediye Baskanimiz ve kent dinamikleriyle birlikte çalismaktayiz. Bursa, AK Parti iktidariyla birlikte büyük ve güçlü bir yatirim ve hizmet agiyla bulusmustur. Ulasimdan sagliga, egitimden tarima, gençlik ve spor yatirimlarindan daha birçok alanda büyük yatirimlari hizmete kazandirdik. Yapilan yatirimlar saymakla bitmez fakat özellikle birine burada deginmek istiyorum: Bursalilarin her zaman içinde bir ukde olan Ulu Cami ve çevresindeki tarihî çarsi ve hanlarimizi, bir duvar gibi kapatan örtü yapilasmayi ortadan kaldiriyoruz ve Çarsibasi Meydan Projemizle gelecegimiz ile geçmisimizi bulusturuyoruz. Öyleyse simdi Bursa zamanidir. Tüm milletvekillerimizi ve aziz milletimizi kadim baskent Bursa’ya bekliyoruz."

Bakan Aktas’tan Esgin’e tesekkür

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’nin 2022 Türk Dünyasi Kültür Baskenti olmasini TBMM yaptigi konusmayla meclis genel kurulu gündemine tasiyan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin’e sosyal medya hesabindan tesekkür etti. Meclis konusmasinin ardindan sosyal medya hesaplarinda paylasim yapan Alinur Aktas, “Agzina, yüregine saglik Sayin Vekilim, Güzel Bursa’miz ancak bu kadar güzel anlatilabilir" ifadelerini kullandi.

Aktas’in twitter mesajina yanit veren Esgin, "Eyvallah Baskanim, "Canla Basla" güzel Bursa’miz için, hep birlikte..." diyerek paylasti. Esgin’in Bursa ile ilgili konusmasi ayrica TBMM genel kurulundaki milletvekillerinden alkis aldi.
Kaynak: İHA