Denizli'de Geçen Yil 285 Bin Kisiye Agiz Ve Dis Sagligi Hizmeti Verildi

DENIZLI – Denizli Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, 2021 yilinda 285 bin kisiye agiz ve dis sagligi hizmeti verildigini belirtti.

Denizli'de Geçen Yil 285 Bin Kisiye Agiz Ve Dis Sagligi Hizmeti Verildi


Denizli Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli’de kamuda yürütülen agiz ve dis sagligi çalismalarini degerlendirdi. 2021 yilinda agiz ve dis sagligi hizmetlerine 285 bin müracaat yapildigini belirten Öztürk, 41 bin 394 dolgu, 6 bin 298 kanal tedavisi, 30 bin 166 protez, 53 bin 879 da dis çekimi yapildigini açikladi.



Saglikli bir yasamin agiz ve dis sagligiyla basladigini bu nedenle agiz ve dis sagligini bozan faktörlerin genel vücut sagligini da olumsuz etkiledigini söyleyen Uz. Dr. Berna Öztürk; “Agiz ve dis hastaliklari dünyada en sik görülen saglik sorunlari arasinda yer almaktadir. Yasam kalitesi açisindan önemli kayiplara yol açan agiz ve dis hastaliklarinin seker, kalp-damar, büyüme- gelisme geriligi erken dogum gibi birçok saglik sorununun gelismesinde rol oynadigi bilinmektedir. Düzenli dis hekimi kontrolleri ve koruyucu dis hekimligi uygulamalarinin bir yasam tarzi olarak kabul edilmesi ve yilda en az iki kez hekim muayenesine gelinmesi gerekmektedir. Ülkemizde dis hekimine genellikle hastaligin ilerledigi dönemlerde gelinmekte, buda diste kalici hasara neden olmakta ve dis kaybina yol açmaktadir. Unutulmamalidir ki dis ve dis eti hastaliklari rutin kontrollerle önlenebilir, kontrol edilebilir ve iyilestirilebilir” dedi.



Kamuda 10 uzman olmak üzere 135 dis tabibiyle Agiz ve Dis Sagligi Hastanesi ve tüm ilçelerde hizmeti verdiklerini söyleyen Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Koronavirüs vakalarinin ülkemizde görülmesi ile birlikte alinan tedbirler kapsaminda kisitli olarak hizmet veren agiz ve dis sagligi hizmetleri, asilama oranlarinin artmasiyla birlikte 2021 yilinin özellikle ikinci yarisindan sonra tekrar ivme kazandi. Saglik tesislerimizde gerekli tedbirlerinin de alinmasiyla birlikte normal hizmet sunmaya baslayan agiz ve dis sagligi hastanemiz basta olmak üzere ilçe hastanelerimizin dis polikliniklerine 2021 yilinda 285 bin müracaat yapildi. Yine girisimsel islemlere baktigimizda 41 bin 394 dolgu, 6 bin 298 kanal tedavisi, 30 bin 166 protez, 53 bin 879 da dis çekimi yapildi” dedi.



Agiz ve Dis Sagligi Hastanesi kadrosunda bulunan deneyimli dis tabipleri ve uzman hekimlerle birlikte özellikli saglik hizmetlerinin verildigine dikkat çeken Il Saglik Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk; “ Agiz ve Dis Sagligi Hastanemizde dis hekimlerimizle birlikte 2 Çene Cerrahi, 4 Protez, 1 Pedodonti, 2 Periodontoloji, 1 de Konservatif Tedavi Uzmanimiz görev yapmaktadir. Hastanemizde restoratif dis tedavileri, kanal tedavisi, ortodontik problemlerin teshisinde sefalometrik analizler, sabit ve hareketli protez tedavileri, ileri dis eti rahatsizliklarinin cerrahi tedavisi, cerrahi çene kist operasyonlari, çocuklarda erken süt disi kaybina bagli yer tutucu tedavileri, dis çekimi ve dolgu islemleri yapilmaktadir. Ayrica her Çarsamba ve Persembe günleri poliklinik sartlarinda saglik durumu nedeniyle tedavisi yapilamayan fiziksel ve zihinsel engelli bireylere, dis hekimi koltugunda islem yapilamayacak kadar önemli nörolojik rahatsizligi olanlara, yasi çok küçük yada tedaviye uyum gösteremeyen çocuklara genel anestezi altinda dis tedavileri uygulanmaktadir. Dis problemleriniz varsa mutlaka kontrollerinizi yaptirin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA