Balikesir'de Evsel Kati Atiklar Elektrige Dönüsüyor

Balikesir genelinde çevre sorunlarina dogru müdahale edebilmek için vahsi depolama alanlarinin islahini hizli bir sekilde sürdüren Balikesir Büyüksehir Belediyesi diger yandan da Kati Atik Aktarma Istasyonlarini artirarak atiklarin düzenli depolanmasini sagliyor. Bu alanlardan tasinan 26 bin 400 ton evsel kati atik, Büyüksehir Belediyesi’nin tesisinde elektrige dönüstürülerek bertarafi saglaniyor.

Balikesir'de Evsel Kati Atiklar Elektrige Dönüsüyor


Balikesir’i, iklim degisikligine karsi dirençli bir hale getirmek amaciyla çalismalarini dört koldan sürdüren Büyüksehir Belediyesi, atik sorununa sürdürülebilir ve çevreci çözümler üretmeyi sürdürüyor. Bir yandan geçmisin çöplerini ortadan kaldirarak ilçelerde bulunan vahsi depolama alanlarini islah eden Büyüksehir Belediyesi diger yandan da Kati Atik Aktarma Istasyonu sayisini artirmaya devam ediyor. Dünyadaki en büyük kentsel iklim ve enerji inisiyatifi olan ‘Iklim ve Enerji Için Küresel Belediye Baskanlari Sözlesmesi’ni imzalayarak 2030 yilina kadar sera gazi salim azaltimini yüzde 40 düsürmeyi amaçlayan Büyüksehir Belediyesi; il genelinde yaklasik 500 bin metrekare vahsi depolama alaninda, 2 milyon 495 bin 636 metreküp kati atigin islah çalismalarini tamamladi.

Vahsi depolama alanlari tarihe karisacak

Ayrica yaklasik 200 bin metrekare vahsi depolama alaninda 572 bin 270 metreküp kati atigin islahini gerçeklestirebilmek için gerekli islemleri planlayan Büyüksehir’in, planli rehabilite ve islah çalismalariyla vahsi depolama alanlari tarihe karisacak.

Avsa’da vahsi depolama alani rehabilite ediliyor

Çöp alaninin büyük bir sorun olusturdugu Marmara ilçesine bagli Avsa Adasi Deniz Mahallesi’nde 30 bin 974 metrekarelik çöp sahasinda 80 bin metreküp kati atik islah edilerek alanin yüzde 80’i rehabilite edilmis oldu. Çalismalar sayesinde çevreye verilebilecek zarar minimuma indirgenerek kötü koku ve yangin riskinin de önüne geçilmis oluyor. Bu alanda islah çalismalari tamamlandiginda, 2022 yili içerisinde sahaya kaçak dökümlerin ve giris-çikislarin önlenmesi amaciyla gerekli güvenlik önlemleri de alinacak.

26 bin 400 ton evsel kati atik elektrige dönüsüyor

Bigadiç, Susurluk, Bandirma, Havran, Ayvalik, Dursunbey, Kepsut, Balya, Savastepe ilçelerinde toplam 9 farkli lokasyonda bulunan kati atik aktarma istasyonlarindan, 16 ilçeye ait aylik ortalama 26 bin 400 ton evsel kati atik hem düzenli depolaniyor hem de Altieylül Ilçesinde bulunan Kati Atik Entegre Tesisleri’ne tasinarak elektrik enerjisi elde ediliyor.

Balikesir’in tüm evsel atiklari tek noktada toplanacak

Kisa sürede; Ivrindi, Erdek, Gönen ilçeleri ile Avsa ve Marmara Adalarinda da yapimi tamamlanacak olan kati atik aktarma istasyonlari vasitasiyla, Balikesir genelindeki tüm evsel atiklar tek noktada toplanacak. Böylelikle hem depo gazindan elektrik enerjisi elde edilecek hem de atiklarin düzenli depolama sahasinda bertarafi saglanacak.
Kaynak: İHA