Yagan Kar Kuruma Tehlikesi Yasayan Barajlarin Umudu Oldu

Son 50 yilin en iyi kar yagisini alan Aksaray’da bu mevsim yagan kar kuruma tehlikesi ile karsi karsiya kalan Mamasin Baraji’nin umudu oldu. Son yillarin en düsük su seviyesine inerek yüzde 20 doluluk oranina sahip olan barajdaki suyun karlarin erimesiyle ciddi oranda yükselmesi bekleniyor.

Yagan Kar Kuruma Tehlikesi Yasayan Barajlarin Umudu Oldu
Son 50 yilin en iyi kar yagisini aldigi Aksaray’da bu mevsim yagan kar hem tarim ve hayvancilikta hem de kuruma tehlikesi ile karsi karsiya olan barajlarda umut oldu. Nüfusunun yüzde 80’inin tarim ve hayvanciliktan geçimini sagladigi ve hem tarimsal sulamanin hem de içme suyunun temin edildigi tek baraj olan Mamasin Baraji, 160 milyon metreküp kapasitesiyle sadece yüzde 20 oraninda dolu. Son yillarin en düsük su seviyesine inen ve adeta kurumakla karsi karsiya kalan Mamasin Baraji’nin tek umudu bu mevsim yagan kar oldu. Yetkililer yagan karlarin erimesiyle su seviyesinin ciddi anlamda yükselmesini beklerken, buz tutan ve üzeri kismen karla kapli olan Mamasin Baraji karlarin erimesini bekliyor.

“Yagan kar üreticimize ve Aksaray’imiza umut oldu”

Yagan karin Aksaray’a ve tarim üreticilerine umut oldugunu ifade eden Ziraat Odasi Baskani Emin Koçak, “Su anda Aksaray’in Mamasin Baraji’ndayiz. Ilimizin tek büyük baraji. Mamasin Baraji’mizin kapasitesi 156 milyon-160 milyon civarinda. Su anda doluluk orani da yüzde 20 civarinda. Tabii yagan kar üreticimize, Aksaray’imiza umut oldu. Insallah yüksek kesimlerde bundan sonra eriyecek karlar barajimizi istedigimiz seviyeye getirecek. Bununla da tarimsal sulama olsun, içme suyu olsun insallah 2022 yilinda sikinti çekmeyecegimize inaniyorum” dedi.



"50 yildir böyle bir kar yagmamisti”

Aksaray’da en son 1970 ve 74’lü yillarda ciddi kar yagisinin yasandigina ve neredeyse son 50 yildir böyle bir kar yagisinin gerçeklesmedigine dikkat çeken Koçak, “Ilimizde son 50 yildir böyle bir kar yagmamisti. 1970-74 yillarinda il merkezinde 40 santim kar yagmisti, bu sene de 45 santim civarinda il merkezinde ve ovada yagdi. Yüksek kesimlerde de 1 metreye yakin kar yagisimiz var. Bu karlar insallah eridikçe yer alti suyumuz olsun, barajlarimiz olsun ciddi sekilde su seviyesi yükselecek, bunu bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA