Uzmandan Saglikli Askin Göstergeleri

14 Subat Sevgililer Günü, kirmizi kalpli balonlar ya da kirmizi güller ile sembolize edilse de saglikli bir iliskinin göstergeleri daha farkli. Uzman Klinik Psikolog Burçin Deniz, sadece bireylerin birbirlerine bagli olmalarinin yeterli olmadigini, birbirlerine kiymet veren, birlikte zaman geçirmeye istekli olan ancak sosyal iliskilerini de ihmal etmeyen ve her seyden önemlisi sorunlari büyümeden çözen çiftlerin daha kalici ve saglikli iliskiler kurdugunu ifade etti.

Uzmandan Saglikli Askin Göstergeleri
Saglikli romantik iliskilerde bireylerin birbirlerinin gelisimlerini destekledigini, karsilikli fedakarlik yaparak sorumluluk aldigini belirten Medicana International Izmir Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Burçin Deniz, “Bu tür iliskilerde bireylerin duygusal farkindaliklari yüksektir, aralarinda olumlu duygusal baglar vardir, duygularini karsilikli rahatça ifade ederler, iletisimleri açiktir, iliskilerinde güven duygusu hakimdir ve uyumludurlar” dedi.

Bagliligin, bireylerin birbirlerine zaman ve enerji ayirabilmelerini sagladigini, ayni zamanda iyi günde, kötü günde yan yana olmayi ve sadakati ifade ettigini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Burçin Deniz, "Baglilik sorunu yasayan çiftlerin iliskilerini sürdürmek için birbirleriyle etkili isbirligi yapamadiklari ve iliskilerini sürdüremedikleri görülmektedir. Çiftler kiymet bildiklerini davranissal ve sözel olarak gösterirlerse bagliliklari daha da güçlenecektir. Saglikli çiftler karsilikli sevgi, saygi, ilgi ve övgülerle birbirlerinin özgüvenlerini yükseltirler. Iliskilerde sevgi ve sefkatte bonkör olmak gerekir” diye konustu.



"Söz yarisi yapmayin ve rekabet etmeyin"

Iliski doyumunun artmasi için çiftlerin ortak geçirilen zamani artirmasi gerektigini, birlikte çikilan tatillerin, gidilen maç ya da konserlerin paylasilan hislerle birlikte iliskileri güçlendirecegini anlatan Uzman Klinik Psikolog Burçin Deniz, “Çiftler içe dönük olmaktan kaçinmali ve çevrelerinden uzaklasmamalilar. Çünkü bir süre sonra kendi kendilerine yetemeyebilirler. Bunun tam tersi, sosyal yasamdan uzaklasamadigi için birbirine ayiracak zamani olmayan çiftler de sorun yasarlar. Bu nedenle, çiftler birbirlerine özgürlük tanimali fakat iliskinin ortak yasantilar ve paylasma oldugu unutulmamalidir” sözlerine yer verdi. Saglikli iliskilerde çiftlerin birbirlerini empatik, anlayisli ve destekleyici sekilde dinledigini ve birbirlerini önemsedigini gösterdigini de ifade eden Deniz, “Saglikli bir iliskide çiftler arasinda söz yarisi ve rekabet yoktur. Iliskilerde sadece sözel olarak degil ses tonu, yüz ifadesi gibi beden diliyle de karsi tarafi anlamak önemlidir” dedi.



"Sorunlari büyümeden çözün"

Endise, kiskançlik, öfke gibi hisler bastirildiginda ve konusulmadiginda iliskinin kisir döngüye girip çiftler arasinda uzaklasma baslayabildigine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Burçin Deniz, söyle konustu: "Çiftler arasinda sorun oldugunda sessiz kalmak, küsmek, imada bulunmak, kapris yapmak, üstünü örtmektense etkili iletisim yollariyla çözüm odakli konusmak ve uzlasma saglamak önemlidir. Kisilere degil soruna odaklanilmali ve çiftler birbirlerine suçlayici, asagilayici bir dille saldirgan sekilde tavir almaktan kaçinmalidir. Bunun yerine stres kaynagini tanimlayarak bu sorunu karsi tarafin sorunu olarak görmektense birlikte ele almak, karsilikli hosgörüyle açik ve net iletisim kurarak uzlasmaya gitmek gerekir."
Kaynak: İHA