Ukrayna, AGIT Üyelerini 48 Saat Içinde Toplantiya Çagirdi

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Rusya dahil tüm Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) üyelerini 48 saat içerisinde toplantiya çagirdiklarini duyurdu.

Ukrayna, AGIT Üyelerini 48 Saat Içinde Toplantiya Çagirdi


Ukrayna-Rusya arasindaki gerilim devam ediyor. Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, 2 gün önce Rusya’dan Ukrayna sinirlarina yakin bölgelerde ve yasa disi olarak ilhak edilen Kirim’daki askeri faaliyetleri hakkinda ayrintili açiklama talebine yanit gelmemesi üzerine Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) üyelerini 48 saat içerisinde toplantiya çagirdi. Kuleba, "Rusya, Viyana Belgesi ile ilgili talebimize yanit vermedi. Bir sonraki adimi atiyoruz. Ukrayna, Rus ordu birliklerinin sinirimiz boyunca ve yasa disi olarak ilhak edilen Kirim’da güçlendirilmesini ve hareketini görüsmek üzere önümüzdeki 48 saat içinde Rusya ve tüm katilimci devletlerle toplanti çagrisi yapiyor. Eger Rusya, AGIT bölgesindeki güvenligin bölünmezligi konusundaki sözlerini ciddiye aliyorsa, gerilimi azaltmak ve tüm katilimci devletler için güvenligi artirmak amaciyla askeri seffaflik taahhütlerini yerine getirmeli" ifadelerini kullandi.

Kuleba 2 gün önce yaptigi açiklamada, "Rusya’dan, Ukrayna sinirlarina yakin bölgelerde ve yasa disi olarak ilhak edilen Kirim’daki askeri faaliyetleri hakkinda ayrintili açiklamalar yapmasini istedik. Rusya’nin yanit vermek için 48 saati var" ifadelerini kullanmis ve Rusya’ya süre tanimisti.

AGIT üyesi bazi ülkeler Ukrayna’daki gözlemcilerini geri çekti

AGIT’in Ukrayna Özel Izleme Misyonu (SMM), bazi ülkelerin Ukrayna’daki gözlemcilerini geri çektigini açiklayarak, "Son zamanlarda bazi katilimci devletler SMM’deki ilgili yardimcilarinin önümüzdeki günlerde Ukrayna’yi terk etmesi gerektigine karar verdiler. SMM, Ukrayna genelinde on sehirde konuslandirilan gözlemcilerle AGIT onayli görevini uygulamaya devam edecek” denildi.

Rusya Disisleri Bakanligi, yaptigi yazili açiklamayla söz konusu AGIT gözlemcilerinin geri çekilmesine tepki gösterdi. Açiklamada, "AGIT Dönem Baskanligi ve AGIT Genel Sekreteri katilimci devletlere, bir dizi ülkenin AGIT Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda çalisan personelini ‘kötülesen güvenlik kosullari nedeniyle’ geri çekme karari hakkinda bilgi verdi. Bu kararlarin bizde ciddi endiselere yol açmamasi mümkün degil” denildi.

Misyonun kasitli olarak ABD tarafindan körüklenen militarist psikoza sürüklendigine ve muhtemel bir provokasyon için araç olarak kullanildigina dikkat çekilen açiklamada, “AGIT yönetimini, misyonu manipüle etme girisimlerini kararlilikla durdurmaya ve örgütün etrafinda oynanan kirli siyasi oyunlarin içine çekilmesini engellemeye çagiriyoruz. Yapay olarak tirmandirilan gerilim kosullarinda misyonun görevine uygun olarak izleme faaliyetlerinin her zamankinden daha fazla talep gördügü gerçegine dayaniyoruz" ifadeleri kullanildi.
Kaynak: İHA