TBMM Adalet Komisyonu Baskani Tunç'tan Yuvarlak Masa Toplantisi Degerlendirmesi

TBMM Adalet Komisyonu Baskani ve AK Parti Bartin Milletvekili Yilmaz Tunç, 6 parti liderinin bir araya geldigi toplantiya iliskin, “Yuvarlak masa etrafinda toplananlar, aslinda hiçbirisi birbirilerine benzemiyor. Tek benzerlikleri AK Parti iktidarini ve Recep Erdogan’i 20 yildir nasil indiremedikleri” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Baskani Tunç'tan Yuvarlak Masa Toplantisi Degerlendirmesi
Bartin’in Ulus ilçesi Belediye Oteli’nde gerçeklestirilen AK Parti Ilçe Danisma Meclisi toplantisinda konusan TBMM Adalet Komisyonu Baskani Yilmaz Tunç, 6 siyasi parti liderinin yuvarlak masa toplantisini degerlendirdi. Tunç, "Maalesef birileri yuvarlak masa etrafinda toplanmislar. Nasil toplanacaklarini, hangi siraya dizileceklerini bir aydir tartisiyorlar. Bir aydan bu yana harf sirasina göre mi oturacagiz, boy, yas sirasina göre mi oturacagiz, bir ay boyunca tartistilar karar veremediler. Çareyi yuvarlak masa etrafinda bulmuslar, toplanmislar. Ne konusmuslar. Bunlarin hiçbirisi birbirine benzemiyor aslinda. Tek benzerlikleri nedir? Acaba AK Parti iktidarini nasil durdurabiliriz? Recep Tayyip Erdogan’i iktidardan nasil indirebiliriz? Tek dertleri bu. Baska bir dertleri yok" dedi.



"Parlamenter sistemin en önemli özelligi siyasi istikrarsizliktir"

6 siyasi partinin liderinin ortak açiklamasinda parlamenter sisteme geri dönüsün tartisildigini hatirlatan Tunç, "Parlamenter sisteme geri nasil dönebiliriz bunu tartistik diyorlar. Bu milletin neler çektigini bu millet unuttu mu zannediyorsunuz? Parlamenter sistem dediginiz zaman en önemli özellik siyasi istikrarsizliktir. Siyasi istikrarsizligin yol açtigi en birinci konu ekonomik istikrarsizliktir. Fakirlik, fukaraliktir. Onun yol açtigi anarsidir, terördür. Onun yol açtigi vesayetçi anlayislarin güçlenmesidir. 10 yilda bir muhtiradir, darbedir. Biz bu ülkede bunlari yasamadik mi? O istikrarsizlik, zayif hükumetler Meclisin de zayiflamasina yol açar. Meclisin, demokrasinin zayif olmasi vesayetçi anlayisin ülkenin yönetim kademelerinde, yargida, yürütmede, bürokraside çöreklenmesine ve bunun da 10 yilda bir muhtirayla darbeye yol açmasina neden olur. Biz bunu yasadik" diye konustu.



"Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’ne durup dururken mi geçtik"

367 krizinin yasandigini hatirlatan Yilmaz Tunç, "Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’ne durup dururken mi geçtik? 367 krizini dayatmadilar mi bu ülkeye. Cumhurbaskanini Meclis seçmeyecek. 367 milletvekili burada olmasi lazim diyen Sabih Kanadoglu bugün de çikti ortaya. Tesekkür ediyoruz tekrar 367’yi bize hatirlattigin için. Geçmiste olup biteni belki unutabiliyoruz. Ne diyor; ’Cumhurbaskani bir daha seçilemez. Aday olamaz.’ Niye aday olamazmis? Anayasada iki dönem sarti varmis. Yeni degisen anayasada da iki dönem sarti korunmus. O nedenle 2014’te birinci dönem seçilmis, 2018’te ikinci dönem seçilmis. Dolayisiyla ikiden fazla seçilemezmis. Tamamen hukuka aykiri, Anayasa’ya aykiri bir görüsü sarf ediyor. Bunun pesine de bu ülkenin ikinci partisi dedigimiz Cumhuriyet Halk Partisi ve onun ortaklari ’Evet, dogru söylüyor’ diyor. Tabii sandikta yenemeyeceklerini anlayinca bu tür ayaklara basvurmak zorunda kaliyorlar. Bu ülkede artik 367’ler geçerli degil. Bu ülke artik yeni Türkiye, hukuk geçerli. Hukuk devleti geçerli. Hukuk devletinin ilkeleri geçerli. 2017 Anayasa degisikliginde cumhurbaskanligi seçimini belirledigimiz 101. maddenin yürürlük tarihini 2018 seçimleri olarak belirlemisiz. Anayasa degisikligi kanununa bunu yazmisiz. Sen o hüküm oradayken nasil bunu egip bükersin. Geri dönmek isteyenlere de 2023 Haziran’inda da insallah dersini verecek. Ve diyecek ki ’Ey yuvarlak masa etrafindakiler. Sizin gericiliginiz bize lazim degil. Biz sizi ayagimiza, Türkiye’nin ayagina ayak bagi olmayin’ diyoruz. Yolumuza, daha ileriye devam edecegiz insallah" dedi.

Kaynak: İHA