Tarihin En Büyük Yanginini Yasayan Manavgat'ta Yeni Evler Yükselmeye Basladi

Antalya’nin Manavgat ilçesinde 10 günde söndürülen orman yangininda yanan evlerin yerine yenileri yükselmeye basladi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan yöresel mimariye uygun, hak sahibinin istedigi sekilde insasina devam edilen evlerine kavusmak için ilçe halki gün sayiyor.

Tarihin En Büyük Yanginini Yasayan Manavgat'ta Yeni Evler Yükselmeye Basladi
Cumhuriyetin en büyük orman yanginlarindan biri olarak tarihe geçen Manavgat yangini, 28 Temmuz Çarsamba 2021 günü 4 farkli noktada ayni anda basladi.

Ilçenin dis kisminda genis bir alana yayilan yanginlar 10. günde söndürüldü. 60 bin hektara yakin ormanlik alan ile 2 binin üzerinde ev, isyeri ve depo yanginda zarar gördü. Yanginin hemen ardindan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan sahada hasar tespit çalismalari gerçeklestirildi.

Yeni evlerin yöresel mimariye uygun, bir ya da iki katli olacak sekilde planlamasi yapildi. Kisa sürede ihale sürecinin tamamlanmasinin ardindan köy evlerinin yapimina baslandi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, tüm köy evlerini 1 yil içerisinde tamamlayacaklarini belirtmesine ragmen bazi evlerin hedeflenen süreden önce yapildigi görüldü.

Yanginin en çok etkiledigi Demirciler Mahallesi’nin görüntüsü ise santiyeyi andiriyor. Yaklasik 94 evin yandigi mahallede yeni evlerin yapimi son süratle devam ediyor. Bazi evler tek, bazi evler iki katli olarak yöresel mimariye uygun olarak yapiliyor. Hak sahipleri ise her gün yanan evlerinin yerinde yükselen yeni insaat çalismalarini takip ediyor.

"Evimiz yapilmaya baslandi, yüzümüz güldü"

Evinin anahtarini alacagi günü bekleyen Zeynep Arslan, yangin anlarini üzüntüyle anlatti. Yangina gece yarisi yakalandiklarini dile getiren Arslan, “28 Temmuz gecesiydi, yangin biranda geldi. Hayvanlarimizi ahirdan güçlükle çikardik. Evimizden geriye hiçbir sey kalmadi. Üzerimizdeki kiyafetle kaldik. Yangindan sonra her gün evimizin oldugu yere geldik. Evimiz ne zaman yapilmaya basladi, o zaman yüzümüz gülmeye basladi.

Devletimiz de, milletimiz de sag olsun” dedi.



"Evimize tasinmayi bekliyoruz"

Devletin tüm kurumlariyla yanlarinda oldugunu ifade eden Arslan, “Evim hizli bir sekilde 3+1 olarak yapildi. Insaat süresince de her gün buraya gelmeye devam ettik. Yakin bir yerde oturuyoruz. Çok güzel oldu. Evimizin tamamlandigini söylediler. Sadece evimize tasinmayi bekliyoruz. Bu bölgede ilk benim evim yapildi. Diger evler de hizla yapiliyor. Kendimiz de yapsak bu evi yapmak bir yil sürerdi. 5 ayda bitti, teslim edilmesini bekliyoruz” diye konustu.



"Tek kiyafetimizle kurtulduk"

Evinin kaba insaati tamamlaman Erdem Aydin, yangina gece yarisi yakalandiklarini ve jandarmanin uyarisiyla mahalleyi bosalttiklarini söyledi.

Sabaha karsi alevlerin mahalleyi yakip geçtigini anlatan Aydin, “Sabah geldik, her sey kül olmus gitmis. Üzerimizde tek kiyafetlerimiz vardi, bir de hayvanlarimizi kurtarabildik” dedi.



"Devletimizden Allah razi olsun"

Bir gün sonra hasar tespit çalismalarinin basladigini dile getiren Aydin, “Insaatin basladigi günden beri her gün evimin yanina geliyorum. Güzel bir ev yapiliyor. Memnunuz. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’dan Allah razi olsun. Bir dedigimizi iki etmedi, hepsini yapti. Sorunumuz oldugu zaman geliyor, çözüyor. Devletimizden de Allah razi olsun, elimizden tuttu” diye konustu.



"Yapilan evler çok güzel"

Yeni evinin Ramazan Bayrami’na teslim edilecegini ögrendigini dile getiren Erdem Aydin, “Mahallede birçok insaat var, çogu da bitmek üzere. Keske evimiz yanmasaydi ama yukarida Allah var bu yapilan ev eskisine göre daha iyi. Son sistem ev yapiliyor. Her türlü sorunumuzu çözmeye çalisiyorlar. Allah razi olsun” dedi.

Kaynak: İHA