RATEM Baskani Serbetçioglu Açiklamasi '13 Subat Dünya Radyo Günü Kutlu Olsun'

Radyo Televizyon Yayincilari Meslek Birligi (RATEM) Yönetim Kurulu Baskani Aydin Serbetçioglu; 13 Subat Dünya Radyo Günü dolayisiyla mesaj yayimladi.

RATEM Baskani Serbetçioglu Açiklamasi '13 Subat Dünya Radyo Günü Kutlu Olsun'
Radyo kültürünün yayginlasmasina ve gelismesine katki saglayan çalismalari sürdürdüklerini, hayatin sesini yansitan tüm yayincilarin 13 Subat Dünya Radyo Günü’nü kutladigini belirten RATEM Yönetim Kurulu Baskani Aydin Serbetçioglu; "Radyo, bugün dünya nüfusunun yüzde 95’inden fazla erisime sahip olan, en yaygin kitle iletisim aracidir. BM’ye bagli ITU-Uluslararasi Telekomünikasyon Birligi verilerine göre, dünyada konutlarin yüzde 80’inden fazlasinda radyo alicisi bulunmaktadir. Egitimin, toplumsal gelisimin, düsünce ve ifade özgürlügünün tasiyicisi ve ayni sekilde, dogal afet zamanlarinda bilginin hayati kaynagi olarak, radyoya dikkat çekmek amaciyla UNESCO Birlesmis Milletler Radyosu’nun yayina basladigi 13 Subat 1946 tarihine atifla 13 Subat’i Dünya Radyo Günü ilan etmistir. UNESCO dünyanin her yerinde ülke komisyonlari araciligi ile radyo yayincilarini Radyo Günü kutlama etkinlikleri düzenlenmesi konusunda harekete geçirmektedir. Ülkemizde de UNESCO Türkiye Milli Komisyonu öncülügünde ilgili komiteler, Kültürel Ifadelerin Çesitliligi Ihtisas Komitesi ile Iletisim Ihtisas Komitesi yaklasik 10 yildir çesitli etkinlikler düzenlemektedir. Ülkemizde radyo yayinciligi 6 Mayis 1927 tarihinde kamu yayinciligi olarak baslamis ve 1989 yilina kadar da böyle devam etmistir. Özel radyo yayinciligi ise anayasal ve kanuni engellere ragmen 1989 yilinda hayata geçmistir. Daha sonra 1993 yilinda Anayasa’nin 133. maddesinde yapilan degisiklik, buna bagli olarak 1994 yilinda yürürlüge giren 3984 sayili mülga Radyo ve Televizyonlarin Kurulus ve Yayinlari Hakkinda Kanun (kamuoyunda RTÜK Kanunu olarak da bilinir), 1995 yilinda çikarilan ikincil düzenlemeler ile özel radyo yayinciligi hukuki bir zemine kavusmustur. Bugün ülkemizde 858 radyo kurulusu yayinlarina devam etmektedir. Bunlarin 750’si yerel 76’si bölgesel ve 32’si ulusal radyo kuruluslaridir. Bu kuruluslardan 650’si lisans basvurusu ile internet üzerinden de yayin yapmaktadir. Diger yandan RATEM’in hayata geçirdigi basarili bir dijital uygulama olan Radyosfer ile dijital servis veren 11 lisansli radyo dinleme platformu bulunmaktadir. Ülkemizde radyo yayinciligi alanindaki en önemli altyapi gelismelerinden biri de 2021 yilinda hizmete alinan Istanbul Çamlica Radyo Kulesi’dir. Projelndirilmesinden yayina alindigi tüm süreçlerde katki sundugumuz, dünyada örnegi olmayan bu kulenin en önemli özelligi 100 radyo kurulusunun ayni kulede, ayni kapasitede, ayni kalitede yayin yapabilmesidir. Radyo yayinciligi için en zorlu cografyaya ve dünyada ayni emisyon noktasindan en çok radyo yayin kurulusuna sahip olan Istanbul’da radyo yayinlarinin saglikli ve kaliteli olarak dinleyiciye erisimi saglanmis, ayni zamanda kanunda öngörülen siralama ihalesi ile önemli sayida radyo kurulusunun teknik kapasite noksanligi nedeniyle kapanmasinin önüne geçilmistir. Bu uygulamanin ülke içinde yayginlastirilmasi beklenmektedir.

Radyonun ekonomisine baktigimizda ise söyle bir tablo görülmektedir" dedi.

Covid-19 salginindan olumsuz etkilenen medya mecralarindan birinin de radyo yayinciligi oldugunu aktaran Serbetçioglu açiklamasinda; "Reklamcilar Dernegi verilerine göre 2021 yili ilk 6 ayi toplam reklam harcamalarindan alinan pay yüzde 2.2 karsiligi olan 164 milyon liradir. Toplami alindiginda ise bu rakamin 400 milyon lira civarinda gerçeklesmis olmasi beklenmektedir. 2020 yilina göre ilk 6 ayda yüzde 25’lik bir artis ile ikinci 6 ayda yüzde 40’lik bir artis olacagi söylenebilir. Bu veriler RTÜK, RATEM, RIAK ve Kantar Medya kaynaklarindan derlenerek Reklamcilar Dernegi tarafindan raporlanmaktadir. RIAK ayrica, RATEM ile bir protokol yaparak, yaklasik 100’ün üzerinde yerel radyoyu rating ölçümüne dahil etmis,radyo reklam harcamalarinin tüm radyolarin yararlanabilecegi sistemi insa sürecindedir. Covid-19 pandemisinde yasanan en büyük zorluklardan biri, virüs ve pandemi hakkinda sosyal medyada yayilan, ahlaka aykiri ve yanlis yönlendirilmis kamuya mal olmus kisiler tarafindan zaman zaman desteklenen yanlis bilgiler olmustur. RATEM bu sorunu asmak üzere, 18 Mart 2020 tarihinden itibaren Saglik Bakanligi tarafindan olusturulan Bilim Kurulu ve Saglik Meslek Örgütleri araciligi ile kaynagindan dogrulatilmis haberler ile her gün yaklasik 200 yerel ve bölgesel radyoda ’Saglik Haber Bülteni’ hazirlayarak yayinlamistir. Bugün bu çalisma gelistirilerek ’Türkiye Radyolari Haber Bülteni’ olarak devam etmektedir. 13 Subat’ta gerçeklesecek 11. Dünya Radyo Günü’nün temasi ’Radyo ve Güven’ olarak belirlenmistir. Arastirmalar küresel ölçekte internet ve sosyal medya aglarina yönelik önemli bir güven düsüsü oldugunu ortaya çikarmakta olup Avrupa Yayin Birligi’nin 2021 Medyaya Güven raporu, Avrupa vatandaslarinin radyoya diger medya kuruluslarindan daha fazla güvendigini göstermektedir. Kutlanilmasi ve yararlanilmasi gereken bu güven dolayisiyla, UNESCO bu duruma da dikkat çekmek için 2022 Dünya Radyo Günü’nün temasini ’Radyo ve Güven’ olarak belirlemis, radyonun dünyanin en güvenilir medya mecrasi oldugunu vurgulamistir. Bu yilki Dünya Radyo Günü temasi ’Güven’ olarak belirlenirken, bagli olarak üç ana alt temaya da isaret edilmistir. Radyo Haberciligine Güven, Güven ve Erisebilirlilik, Güven ve Sürdürülebilirlik. RATEM olarak, radyo kültürünün yayginlasmasina ve gelismesine katki saglayan çalismalarimizi sürdürüyor, hayatin sesini yansitan tüm yayincilarimizin 13 Subat Dünya Radyo Günü’nü kutluyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA