Kömür Sobasinin Yerini Peletli Soba Aliyor

Yeni nesil soba olarak bilinen peletli sobalar tasarruf saglarken, zahmeti de ortadan kaldiriyor. Kayseri’de 20 yildir sobacilik yapan Mustafa Emre Karabasoglu, “Peletli soba hem tasarruflu hem de pratik bir soba” dedi.

Kömür Sobasinin Yerini Peletli Soba Aliyor
Sekliyle ve yakitiyla dikkat çeken peletli sobalar, vatandaslar tarafindan tercih ediliyor. Kömür ve peletin ton fiyatinin yari yariya olmasindan dolayi vatandaslara peletli soba daha cazip geliyor. Hem yakitin daha ucuz olmasi, hem duman miktarinin az olmasi hem de neredeyse hiç kül çikarmamasindan dolayi peletli sobalar ragbet görüyor.

Kömürlü sobalara nazaran peletli sobalarin yakit konusunda yüzde 50 oraninda avantajli oldugunu söyleyen sobaci Mustafa Emre Kocabasoglu, “Sobalarimiz, yeni nesil olaraktan kömürlüden ziyade agirlikta odunlu ya da peletli olarak devam ediyor. Pelet dedigimiz, sikistirilmis odun talasidir. Bu tür sobalarimizin haznesine peleti dolduruyorsunuz, soba kendi kendine aza az alaraktan yakiyor. Hem tasarruf konusunda hem görsel konusunda ideal ve pratik bir sobadir. Sabah doldurdugunuz pelet aksama kadar yavas yavas yaniyor. Kömürle kiyasladigimiz zaman ise örnegin kömürün tonu 4-5 bin TL ortalamasinda, peletin tonu 2 bin 500 TL ortalamasinda yani ortalama olarak yari yariya tasarruf sagliyor diyebiliriz. Arti olarak çevreci bir soba, karbon salinimi çok düsük odun yaktigimizdan dolayi çevreyi de kirletmiyor. Bacalari, sobalari ve borulari doldurmuyor. Temizligi pratik ve rahat bu konularda peletli sobanin çok avantajli kullanimi var. Sobanin yakimi çok kolay, peletin üzerine belli oranda jel ya da çirayi tutusturuyoruz. O zaten peleti tutusturuyor. Sabah yaktigimiz zaman peleti bitmedigi sürece soba sönmüyor. Sürekli yanmaya devam ediyor” ifadelerini kullandi.

Peletli sobalarin fiyatlarinin ürünün yapim kalitesi, cam büyüklügü ve ürünün saglamligi olarak ortalama 2-3 bin TL’den basladigini, modeline göre 5-6 bin TL dolaylarina kadar çikabildigini dile getiren Karabasoglu, “Peletli sobalarin tam otomatik dedigimiz, yani ateslemesini dahi kendi yapan modellerimiz var. Onlarin da imalatini yapiyoruz. Kalorifere baglanan modelleri var. Otomatik dediklerimiz 13 bin TL’den basliyor. Kalorifer tesisatina baglanan 18-20 bin TL’den basliyor, modeline ve özelliklerine göre fiyatlari yükseliyor. Avrupa’da kullanilan agirliktaki malzeme pelet ya da odun. Türkiye’de de ayni sartlar saglaniyor su anda ve S seklinde 5 seklinde ya da sömineli türde olan odun ve pelet sobalarinin gelisimi çok hizli. Yani insanlarimizi odun ve pelet yakmaya tesvik edebiliriz. Çünkü çevreyi kirletmiyoruz. Kömürlü soba ile peletli sobanin isisi ayni diyebiliriz. Odunun kalorisini kullaniyor sonuç olarak. Bugün odunda yaksaniz, pelette yaksaniz ayni isiyi aliyorsunuz. Yani diger sobalarla isisi ayni diyebiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA