Kayisi Fidani Üretimi 3 Kat Artti

Malatya’da sertifikali kayisi fidani üretimi son 5 yilda yaklasik 3 kat artti.

Kayisi Fidani Üretimi 3 Kat Artti
Adini kayisi ile özdeslestiren, dünya kayisi baskenti olarak nitelendirilen Malatya’da özellikle sertifikali kayisi fidani üretimine önem veriliyor.

Sertifikali kayisi ve sert çekirdekli meyve fidani üretiminde önemli bir konumda bulunan Malatya’da fidan üretimi konusunda açiklamalarda bulunan Tarim ve Orman Il Müdürü Tahir Macit, "Büyük bir kismi rakimin düsük oldugu Battalgazi Ilçesinde üretilen ve sert çekirdekli meyvelerde siddetli deformasyonlar ve hasat zamanindan önce erken döküme neden olan sarka hastaligindan ari fidanlar, Türkiye’nin dört bir yanindan alici buluyor.

Bu kapsamda, Ilimizde 2017 yilinda sertifikali üretilen 380 bin kayisi fidani sayisi 2021 yilinda 1 milyon 250 bin 500’e ulasti. Sertifikali kayisi fidani üretimi son 5 yilda yaklasik 3 kat artarken, üretilen 4 milyon 110 bin 400 kayisi fidaninin bir kismi kentte büyük bir kismi da diger illerde toprakla bulusturuldu” ifadelerini kullandi.

Malatya’da kayisi fidaninin disinda badem, seftali, erik ve kiraz gibi çesitli meyve türlerinden 2 milyon 488 bin 440 adet meyve fidani üretimi gerçeklestirildigine dikkat çeken Macit, “Bu durum Malatya’nin kayisi fidani üretiminde markalastiginin göstergesidir. Kayisi bahçelerini hastaliklardan korumak amaciyla kentte sertifikali fidan üretimine büyük önem veriyoruz. Malatya, Elazig ve Sanliurfa’ya diger illerden sert çekirdekli meyve fidani girisi yasak. Çünkü sert çekirdekli meyveler, basta kayisi olmak üzere sarka virüsünden olumsuz etkileniyor. Sarka virüsünün girdigi bölgelerde kayisi, seftali, kiraz ve erik gibi meyvelerde üretim sonlaniyor” seklinde konustu.

Yeni kayisi bahçeleri olusturma ve yaslanmis agaçlari yenilemek için ihtiyaç duyulan fidanlarin yetistirildigini bildiren Macit, “Ilimiz ihtiyacinin disindaki fidanlarin önemli bir kismi ise Türkiye’nin dört bir yanina gönderiliyor. Kayisi fidani agirlikli olarak Hacihahaliloglu ve Kabaasi kayisi fidani çesitlerinden üretiliyor. Türkiye’nin birçok iline iliman iklim meyve fidanlarini satar duruma geldik. Sofralik kayisi üretimi için diger illerimize fidan gönderiliyor” dedi.

Çiftçilerin sertifikasiz ve faturasiz fidan almamalarini öneren Macit, “Ileride aldigi fidan sikintili olursa, sertifikayla birlikte faturasini ibraz ettikleri takdirde yasal haklari dogar. Fidanlarin saglikli ve piskin olmasi gerekiyor. Vejetasyon (büyüme) dönemi bizden daha uzun olan fidanlar yapragini dökmemis oluyor, yapragini yolup getiriyorlar. Onlara dikkat etmeleri gerekiyor. Fidanin mutlaka piskinlesmis, kisa hazir hale gelmis, kök bölgeleri yaralanmamis olmali ve çok iri ve çok küçük fidanlar alinmamali. Çok iri fidan, çok iyi fidan degildir. Çok küçük fidanlar da adaptasyon ve gelisim açisindan sikintili olabiliyor. En iyisi orta büyüklükteki fidanlardir" diye konustu.

Kaynak: İHA