Bir Daha Kirilamayacak Bir Rekor Için Buz Altina Daldi

Milli sporcu Birgül Erken, dünyada bir daha kirilamayacak bir rekorun deneme antrenmani için Sivas’ta buzla kapli Tödürge Gölü’ne daldi.

Bir Daha Kirilamayacak Bir Rekor Için Buz Altina Daldi
Milli dalis sporcusu Birgül Erken, Sivas’in Zara ilçesinde ’kus cenneti’ olarak da bilinen buzla kapli Tödürge Gölü’nde kirilmasi zor bir yünya rekoruna imza atmak için deneme antrenmani yapti. Erken. buzla kapli göle girip buz kütlesi altinda yatay dalis gerçeklestirdi. Güvenlik tedbirleri altinda gerçeklestirilen antrenman izleyenlerin içini dondurdu. Profesyonel dalgiçlar disinda hiç kimsenin buzun üzerine çikmasina izin verilmedi. Deneme antrenmani beklentilerin üstünde oldu. Erken, Rusya’da planlanan rekor denemesini ise Türkiye’de gerçeklestirmeye karar verdi.

Birgül Erken yaptigi açiklamada Sivas’ta dünyadaki benzerlerinden daha güzel bir buz alti dalis lokasyonu kesfettiklerini belirterek, “Burada bir buz alti dalis lokasyonu tespit ettik. Dünyada buz alti dalis lokasyonlarina çok benzer ve onlardan daha da güzel ve daha da uygun hale gelebilecek bir cevher var elimizde. Biz burada yatay olarak bir dünya rekoru kirmayi planliyoruz. Bugün bunun denemesini gerçeklestiriyoruz. Teknik olarak alt yapiyi hazirladik. Gördük ki burasi gerçekten bir cazibe merkezi haline gelebilir” seklinde konustu.



Rekor denemesi Türkiye’de yapilacak

Erken, gerçeklestirdikleri antrenman sonrasi Rusya’da planladiklari rekor denemesini Türkiye’de gerçeklestirmeye karar verdiklerini ifade ederek, “Bu benim için de bir ilkti. Soguktan dolayi bazi endiselerim vardi. Üsür müyüm, tamamlayabilir miyim diye düsündüm. Hizli bir sekilde adapte oldum. Dalis uzmanlari ve güvenlik ekipleri bana destek oldular. Sivas Valimiz ve Zara Kaymakamimiz destek verdiler. Bu destek olmasaydi bu rekor denemesini Rusya’ya yapmak zorunda kalacaktik. Ama ilk tercihimiz güzel ülkemiz oldu. Teknik ekibimizle bugün yaptigimiz incelemede denemenin burada yapilabilecegini gördük. Rekoru buraya getirecegiz insallah” dedi.



“Elimizden alinamayacak bir rekor kiracagiz”

Erken, bir daha Türkiye’den alinamayacak bir rekor kiracaklarini ifade ederek sunlari söyledi:

“Burada rekoru küresel isinmaya ithaf ederek kiracagiz. Geçtigimiz yil buz kalinligi uygun degildi ama bu yil muhtesem bir buz var. Suyun alti muhtesem. Gölün dip yapisi da uygun. Yaz aylarinda da kesifler yapmistik. Bugün rekorun ayak sesleri duyuldu. Bir daha elimizden alinamayacak bir rekor kiracagiz. Rekor Türkiye’de kalacak. Bunun sözünü verebilirim. Destekleri için herkese tesekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA