1,5 Litre Benzinle 3 Gün Boyunca Isitan Soba Yapti

Antalya’nin Alanya ilçesinde esnaflik yapan Özgür Çiftçi, gelistirdigi soba düzenegi ile 1,5 litre benzinle 3 gün boyunca is yerini isitiyor.

1,5 Litre Benzinle 3 Gün Boyunca Isitan Soba Yapti
Alanya’da 16 yildir esnaflik yapan Özgür Çiftçi, artan elektrik faturalarinin ardindan tasarruf etme amaciyla bir soba gelistirdi. Çiftçi, gelistirdigi soba ile is yerini 1,5 litre benzin ve 8 voltluk akvaryum hava motoruyla isitarak artan elektrik faturasini minimuma indirmeyi hedefliyor.

Sobanin henüz baslangiç asamasinda oldugunu ve bu sistemi daha da gelistirecegini ifade eden Çiftçi, “Vakit buldugumda veya ihtiyaç duydugum anlarda degisik projelerle ugrasiyorum. Gelen elektrik faturalarina karsi ‘Ne yapabilirim?’ diye düsündüm. Aklima bu fikir geldi. Ilk basta sadece deneme amaçli basladigim bir projeydi ama daha da gelistirilebilir. Farkli üniteler ilave ederek tabii elektrikten de tasarruf ederek bir sey yapilabilir. Ama simdilik baslangiç asamasinda” dedi.



“Günde 8 saat çalistirildiginda üç gün boyunca isiniyoruz”

Sistem çalistirildiginda is yerinin isisini 2 derece arttirdigini belirten Çiftçi, “1,5 litre benzinin içerisine 8 voltluk iki tane akvaryumda kullanilan hava motoruyla hava veriyoruz. Benzinin içerisindeki gazi tekrar suyun içine verip orada ayristiriyoruz. Gazi, isi derecesini ayarlayarak sobanin içerisine veriyoruz. Bu sekilde bir isitma sistemi elde ettik. Saatte 8 volt elektrik harciyor. Akvaryum motorlarinin çok elektrik harcamadigini çogu kisi bilir zaten. Benzin ise su anki ölçümlerime göre gece dâhil olmamak üzere günde ortalama 8 saat çalistirdigimizda 3 gün kadar gidiyor. Çalistigi zaman dükkanimizin isisini 2 derece bile fark ettiriyor. Bir ev ortamina böyle bir sey kuruldugunda farkli bir isi kaynagina ihtiyaç olmayabilir” diye konustu.



“Alanya sartlarinda 2 litre benzin ile 4 gün boyunca oda sicakligi saglanabilir”

Soguk bölgeler için tüketimin artabilecegine deginen Çiftçi, “Bu, iki veya üç parça ile gelistirilebilir. Elektrik tüketimi bir panelle sifira düsürülebilir. Önemli olan sadece panelle gazi depolamak. Onu depoladiktan sonra gerekli olan sadece kullandigimiz benzin olacak. 2 litre benzinle 4 gün boyunca bir oda sicakligi saglanabilir. Bu degerlendirmeyi Alanya hava sartlari için yapiyorum. Soguk yerler için tabii ki tüketim artabilir. Mekanik-mekatronik üzerine bir egitim aldim. Bunun gibi elimdeki malzemeleri degerlendirmek için birçok projem vardir. Çayimizi üzerine koydugumuzda en azindan sogumadan çayimizi içebiliyoruz. Insanlara faydali olabilsin istiyorum” dedi.

Kaynak: İHA