TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Büyükbas Azaldi, Küçükbas Artti'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, TÜIK tarafindan 2021 yili için açiklanan tarim istatistiklerine göre büyükbas hayvan sayisinin azaldigini küçükbas hayvan sayisinin ise arttigini söyleyerek "Büyükbastan küçükbasa dönüs var " dedi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Büyükbas Azaldi, Küçükbas Artti'
TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, yaptigi açiklamada; küçükbas hayvan sayisinin 2021 yili itibariyla geçen yila göre yüzde 6.3 oraninda arttigini ve büyükbas hayvan sayisinin yüzde 0.7 oraninda azaldigini belirterek " Büyükbas hayvan sayisinda geçen yil bir önceki yila göre yüzde 0,7’lik bir düsüs olmasina karsin küçükbas hayvan sayimiz yüzde 6,3 artisla 57 milyon 519 bin 204’e ulasti. Koyun sayimiz yüzde 7,2 artarak 45 milyon 177 bin 690, keçi sayimiz da yüzde 3 artisla 12 milyon 341 bin 514 oldu. Yüzde 0.7 oraninda azalan büyükbas hayvan sayilarina baktigimizda ise sigir sayisi yüzde 0.6 oraninda azalarak 17.8 milyon bas, manda sayisi yüzde 3.6 azalarak 185.5 bin bas olarak gerçeklesti. Sahadan gözlemledigimiz ve bize gelen bilgiler dogrultusunda büyükbas sayisindaki azalis karsisinda küçükbastaki artisi büyükbas hayvan yetistiricilerinin küçükbasa yönelmesi seklinde açiklayabiliriz" dedi.

Genel Baskan Çelik, açiklamasinda ülkemizin tam bir küçükbas hayvancilik cografyasi olduguna isaret ederek " Yillardan beri her firsatta dile getiriyoruz. Ülkemiz gerek iklim gerekse cografi kosullar bakimindan küçükbas hayvanciliga oldukça uygundur. Küçükbas hayvancilik daha çok meraya dayali olarak yapildigi için gerek beslenmeleri gerekse bakimi büyükbasa göre çok daha avantajlidir. Küçükbas hayvanlarin yaz aylarinda meralardan yem kaynagi olarak yararlanmalari en azindan girdi maliyetlerini olumlu yönde etkilemektedir. Büyükbas hayvanlarin böyle bir sansi olmadigi için ve çogunlukla fabrika yemleriyle beslendikleri için girdi maliyetleri haliyle daha yüksek olmaktadir. Küçükbas berekettir, ikiz dogum oranlari yüksek olup hizli bir sekilde sürülerin büyümesine uygundur. Küçükbas yetistiricinin altin bilezigidir, basi sikistiginda bir iki tanesini satip derdine derman olur. Küçükbasin daha birçok avantajini göz önüne alirsak büyükbas hayvan yetistiricilerinin küçükbasa yönelmesini normal karsilamamiz gerekmektedir. Son dönemlerde basta yem olmak üzere girdi maliyetlerinin çok fazla yükselmesi tüm yetistiricilerimizi etkilemekle beraber bu durum büyükbas hayvan yetistiricilerini küçükbasa göre daha fazla etkilemektedir. Bana göre küçükbasa yönelmedeki en önemli etkenlerden biri de budur" ifadelerine yer verdi.

Çelik, Avrupa ile rekabet edebilecek tek sektörün küçükbas hayvancilik olduguna vurgu yaparak " Küçükbas hayvan sayisi bakimindan Ülkemiz Avrupa birincisidir. Yillardir birincilik konumunu devam ettirmekle beraber aradaki makasi giderek açmaktadir. Bu nedenle küçükbas hayvanciligimizin Avrupa ile rekabet edebilecek tek sektör oldugunu düsünüyoruz. Ülkemizdeki kirmizi et açiginin da küçükbas ile kapatilabilecegini sürekli dile getiriyoruz. Insallah önümüzdeki yillarda desteklerinde tatmin edici boyutlarda artirilmasi ile küçükbas hayvan sayimizi Sayin Cumhurbaskanimizin hedef olarak önümüze koydugu nüfus basina bir küçükbasi yakalayip dis ülkelere ihracati artiracak düzeye geliriz " degerlendirmesini yapti.
Kaynak: İHA