Biden ile Putin arasındaki kritik Ukrayna görüşmesi sona erdi

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki kritik Ukrayna görüşmesinin sona erdiği bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, olası bir işgalin sonuçlarının ağır olacağı vurgulandı ve "Biden Putin'e, ABD'nin diplomasi ve 'diğer senaryolar' için hazır olduğunu, eğer Rusya Ukrayna'yı işgal ederse kararlı ve hızlı bir karşılık olacağını söyledi. Biden, 'Ukrayna'nın işgali büyük acılara yol açar ve Rusya'nın politik duruşunu zayıflatır.' dedi." ifadelerine yer verildi.

Biden ile Putin arasındaki kritik Ukrayna görüşmesi sona erdi
Biden ile Putin arasındaki kritik Ukrayna görüşmesi sona erdi
Beyaz Saray'dan gönderilen basın notuna göre Biden ile Putin arasındaki telefon görüşmesi ABD Doğu saatiyle 12.06'da (TSİ 20.06) tamamlandı. 1 saat 2 dakika süren telefon görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'ın yazılı bir açıklama yapması bekleniyor. Dün ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın "Rusya Ukrayna'da işgale her an başlayabilir." şeklindeki açıklamasının ardından gözler bugün Biden ile Putin arasındaki görüşmeye çevrilmişti.

ABD yönetimi, Ukrayna'daki zorunlu olmayan diplomatik personelin ülkeyi terk etmesi talimatını vermiş, ayrıca ülkedeki 160 askerini de geri çekme kararı almıştı.

BEYAZ SARAY'DAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Beyaz Saray görüşmeye ilişkin açıklama yaptı: "Biden Putin'e, ABD'nin diplomasi ve 'diğer senaryolar' için hazır olduğunu, eğer Rusya Ukrayna'yı işgal ederse kararlı ve hızlı bir karşılık olacağını söyledi. Biden, 'Ukrayna'nın işgali büyük acılara yol açar ve Rusya'nın politik duruşunu zayıflatır.' dedi."

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Yetkilisi, Biden Putin görüşmesine ilişkin açıklama yaptı: "Görüşme profesyoneldi ve dinamiklerde değişiklik yok. Rusya'nın diplomasi mi güç kullanımını mı seçeceği hala belirsiz. Onları caydırmaya devam edeceğiz. 3 bin asker Polonya'ya doğru yolda.