Kastamonu'da AFAD Ve UMKE Zamanla Yaristi

Kastamonu’da Ulusa Medikal Kurtarma Ekipleri ile Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü ekipleri, koordineli bir sekilde yürüttükleri çalismalar neticesinde il genelinde etkili olan kar yagisi sebebiyle köylerde mahsur kalan 67 hastaya ulasarak kurtardi.

Kastamonu'da AFAD Ve UMKE Zamanla Yaristi


Kastamonu’nun Inebolu ilçesinde 19 Ocak’tan bu tarafa etkili olan kar yagisi ile birlikte köylerde mahsur kalan ve rahatsizliklari nedeniyle 112 Acil Çagri Merkezi’ni arayan 30 vatandasin yardimina karla mücadele ekipleri, AFAD ve UMKE ekipleri yetisti. Ekipler kar üstü paletli araçlarin da yardimiyla köylere ulasti ve hastalari en yakin saglik kuruluslarina nakletti.

2 metre kar kalinliginda 30 vatandasin imdadina yetisildi

Inebolu ilçesine bagli Atabeyli köyünde yasanan olaya Özel Idare ekipleri, AFAD ve UMKE ekipleri, 6 saatlik çalismanin sonucunda paletli ambulans ile ulasti. Ekipler, hastayi evinden alarak Inebolu Devlet Hastanesi’ne ulastirdi. Yine ilçeye bagli Hürmetli köyünde yasli bir hastaya arazili araç ile ulasilarak karayoluna sevk edildikten sonra ambulans ile hastaneye yetistirildi. Kuzluk köyünde hamile bir vatandasin ayagi kaymasi sonucu düstü. Yaralanan hamile kadin, 7 saatlik ekiplerin çalismasi soncunda köye ulasilarak kar ambulansi ile hastaneye kaldirildi. Göçkün köyünde rahatsizlanan 4 yasindaki bebege, 4 saatte kar ambulansi ile ulasilarak hastaneye gönderildi. Sakalar köyünde de yasli hasta sedye ile tasinarak ambulansa alindi ve buradan da hastaneye ulastirildi. Göçkün köyünde kanser hastasi olan bir vatandasa 4 saat sonra ekiplerin karli mücadelesinin ardindan ulasilarak hastaneye sevk edildi. Gökçevre köyünde de hasta ve cenaze için geceden sabaha kadar ekipler tarafindan çalisma gerçeklestirildi.

Hamit köyünde cenaze nedeni ile karla mücadele ekipleri geceden sabaha kadar çalismalarini sürdürerek cenazeye ulasim sagladi ve cenaze arazili pikap ile alinarak hastanede yikandiktan sonra tekrardan köyüne defin islemleri için birakildi. Karabey köyünde 2 saatlik çalismanin ardindan ekipler hastaya ulasti. Karsiyaka köyünde 7 saat çalismanin ardindan yasli hastaya ulasilarak hastaneye sevk edildi. Belören köyünde is makinasi ile bir hasta vatandasa 3 saatlik çalismanin sonucunda ulasilarak hastaneye kaldirilmasi saglandi. Salcioglu köyünde yasli bir hasta, 6 saatlik özel idarenin çalismasi sonucu evinden alinarak hastaneye ulastirildi. Karabey köyü Inanli Mahallesi’ndeki bir hasta, kar ambulansi ile kurtarilarak hastaneye sevk edildi. Belen köyünde de cenaze için ekipler is makineleri ile 3 saatte ulasim saglandi. Çaydüzü köyünde 3 gün cenaze için yol çalismasi yapilarak cenazeye ulasildi. Özbasi köyünde 7 saatlik çalisma sonrasinda hastaya ulasilarak hastaneye sevki gerçeklestirildi.

Samali köyünde de 2 kere farkli günlerde hamile iki kadin evlerinden alinarak hastaneye kaldirildi. Ulu köyünde rahatsizlanan hasta, özel idare ekiplerinin çalismasi neticesinde evinden alinarak hastaneye ulastirildi. Aktas köyünde 3 gün süren çalisma neticesinde hastaya ulasildi ve hastaneye sevki saglandi. Ayrica Ikiyaka, Ugrak, Tasoluk, Yaztepe, Durupinar, Ikizler, Kuzluk, Eren Yolu gibi köyler basta olmak üzere rahatsizlanan ya da cenazesi ya da ilaç ihtiyaci olan vatandaslarinda talepleri karsilandi. Bu kapsamda toplamda 30 vatandas, karla mücadele ekiplerince mahsur kaldiklari yerden alinarak hastaneye ulastirildi.

Il genelinde 67 hasta kurtarildi

15-29 Ocak tarihlerinde toplam yogun kar yagisi sebebiyle köylerinde mahsur kalan 67 hastaya ulasan UMKE ve AFAD ekipleri, toplamda da 5 bin 526 kilometre yol kat etti. Özellikle Ocak ayinin ortalarindan itibaren etkili olan kar yagisiyla birlikte zaman zaman 700’ün üzerine kadar çikan kapali köy yolu sayilari; 112 Acil Saglik Ekipleri’nin de köylere ulasmasina engel oldu. Zorlu sartlarda hastalara ulasilmasi için büyük mücadele gösteren Kastamonu UMKE ve AFAD ekipleri, gerçeklestirdikleri is birligiyle yollari kapali köy yollarina ulasti. Kar yagisinin basladigi 15 Ocak’tan 29 Ocak tarihine kadar toplamda 150 personelle sahada ve koordinasyonda çalisan UMKE ekipleri, toplam 67 hastaya ulasti. Envanterlerinde bulunan 6 araçla; 12 bin 580 dakika operasyon süresine sahip olan Kastamonu UMKE, AFAD ekipleriyle birlikte Bozkurt’ta 17, Senpazar’da 9, Inebolu’da 22 hastaya ulasti.

Ekipler, AFAD’a ait kar üstü paletli aracin yani sira Scam Ambulansi ile UMKE Snowtrack aracindan da yararlandi.
Kaynak: İHA