Zelenskiy Açiklamasi 'Rus Ordusu Tarafindan Atilan Füzelerin Yüzde 62'Si Sivilleri Hedef Aldi'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, "Rus ordusu tarafindan atilan füzelerin yüzde 62’si sivilleri hedef aldi" dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'Rus Ordusu Tarafindan Atilan Füzelerin Yüzde 62'Si Sivilleri Hedef Aldi'
Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, baskent Kiev’de düzenlenen "Karanlik Dönemlerde Insan Haklari" konulu konferansa katildi.

Rus ordusu tarafindan ülkesine firlatilan füzelerin yüzde 62’si ile sivillerin hedef alindigini savunan Zelenskiy, "Hava ve füze terörü Nazilerin, Ingiltere ve Londra’yi bombalama anlarini hatirlatti. 24 Subat’tan bu yana Rus ordusu tarafindan atilan tüm füzelerin yüzde 62’si özellikle sivil hedefleri hedef aldi. Insanlara karsi. Insanliga karsi. Modern iskence kamplari ve toplu mezarlar ortaya çikti. 2 milyondan fazla insan ülkeden sinir disi edildi. Ukrayna’dan kaçirilan çocuklarimizin Rus ailelerine yasa disi evlat verilmesi ve isgal altindaki topraklardaki Ukrayna vatandaslarinin isgal ordusuna katilmaya zorlanmasi tüm bunlar gerçek örneklerdir. Çok korkunç suçlar islendi ve insanlarin gelecekleri, yasamlari yok edildi" dedi.



"Rusya için özel bir mahkeme kurulmalidir"

Rusya’nin ülkesine saldirilari nedeniyle bu suçu isleyenlerin özel mahkemelerde yargilanmasi gerektigini ifade eden Zelenskiy, "Rusya Federasyonu’nun Ukrayna devletine karsi saldiri suçuna iliskin özel bir mahkeme kurulmalidir. Hepinizi, arzu edilen ve gerekli olan adaletin temsili için BM Genel Kurulu’ndaki azami çogunlugun ilgili karar taslagini desteklemesi için gerekeni yapmaya davet ediyorum. Saldirgan için, tüm kayiplarin tazminini saglayacak bir tazminat mekanizmasi da devreye sokulmalidir. Ilgili karar BM Genel Kurulu tarafindan destekleniyor ve herkesten kararin azami düzeyde uygulanmasina katkida bulunmasini rica ediyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA