AB'den, Hirvatistan'in Schengen Üyeligine Onay

Avrupa Birligi (AB) içisleri bakanlari, Belçika’nin baskenti Brüksel’de yapilan toplantida Hirvatistan’in Schengen bölgesine tam üyeliginin uygun olduguna karar verirken, Bulgaristan ve Romanya ise üyelik onayi alamadi.

Avrupa Birligi (AB) içisleri bakanlarindan olusan Içisleri Konseyi Belçika’nin Baskenti Brüksel’de gerçeklestirilen toplantida Hirvatistan, Romanya ve Bulgaristan’in Schengen bölgesine katilimini ele aldi. Toplantida Schengen Anlasmasi’nin Hirvatistan’da tam olarak uygulanmasina iliskin karar verildi.

Konuya iliskin AB Dönem Baskani sifatiyla açiklama yapan Çekya Içisleri Bakani Vit Rakusan, "Çek Dönem Baskanligi sirasinda Hirvatistan’in hem euro hem de Schengen bölgesine katilarak Avrupa entegrasyonunda iki önemli adim atabilmesinden çok memnunum. Bu basarilarin, sartlari yerine getiren diger üye ülkelerin Avrupa yolculuklarinda bir sonraki adimi atmalarinin önünü açacagina eminim. Meslektaslarim ve ben, Bulgaristan ve Romanya’yi Schengen’e kabul edebilmemiz için çok çalismaya devam edecegiz’’ ifadelerini kullandi.

Yeni yilda yürürlüge girecek

Bu kararla Hirvatistan Schengen bölgesine 1 Ocak 2023 itibariyle dahil olacak. Konuyu resmi sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimla duyuran Çekya Dönem Baskanligi, "Son adim tamamlandi. Konsey karari aldi. Simdi Hirvatistan’in 1 Ocak 2023 itibariyle Schengen bölgesine katildigi artik resmen onaylandi" ifadelerini kullandi.

Romanya ve Bulgaristan’a veto

AB üyesi olup Schengen bölgesine dahil edilmeyen Romanya ve Bulgaristan’in Schengen üyeligi de AB Içisleri Bakanlari Konseyi kapsaminda ele alindi. Avusturya ve Hollanda’nin, Romanya ve Bulgaristan’in Schengen bölgesine dahil olmasina karsi çiktigi bildirildi.

Avusturya’nin özellikle yetersiz sinir kontrollerine bagli olarak daha fazla siginmaci riski nedeniyle Bulgaristan’a karsi oy kullandigi belirtildi. Söz konusu itiraz nedeniyle salonda gergin bir hava olusurken, Hollanda’nin da bu iki ülkeye "insan haklari ve yolsuzluk iddialari" nedeniyle ret oyu verdigi açiklandi. Iki ülkenin karsi çikmasi nedeniyle Romanya ve Bulgaristan’in Schengen’e dahil olmasina da onay çikmadi.

Asil sorun dis sinirlarin korunmasi

Hirvatistan’in dahil edildigi Schengen bölgesine Romanya ve Bulgaristan’in alinmamasinin sebebi olarak siginmaci krizi gösteriliyor. Dogudan gelen yogun siginmaci baskisi nedeniyle Bati Avrupa ülkelerinin bu iki ülkenin Schengen üyeligine sicak bakmadigi bildiriliyor. Avrupa Birligi Sinir Koruma Ajansinin (Frontex) verilerine göre söz konusu bölgede 2022 basindan bu yana 139 bin 500 kisi yasadisi yollarla AB’ye giris yapti. Almanya ve Fransa’nin, Romanya ve Bulgaristan’in da Schengen bölgesine dahil olmasindan yana oldugu, bu sayede sinirlarin daha iyi korunacagi görüsüne sahip olduklari ögrenildi.
Kaynak: İHA