Sirbistan, AB-Bati Balkanlar Zirvesi'nde Rusya'ya Karsi Hazirlanan Ortak Bildiriye Imza Atmadi

Arnavutluk’un baskenti Tiran’da bugün gerçeklestirilen AB-Bati Balkanlar Zirvesi’nde Rusya’nin Ukrayna’daki isgalinin olumsuz etkileriyle birlikte mücadeleye iliskin olarak hazirlanan ve bölge ülkelerini Rusya’ya yaptirimlar konusunda AB dis politikasina tamamiyla uyum saglama çagrisi yapilan bildiriye Sirbistan imza atmadi.

Sirbistan, AB-Bati Balkanlar Zirvesi'nde Rusya'ya Karsi Hazirlanan Ortak Bildiriye Imza Atmadi


Arnavutluk’un baskenti Tiran’da düzenlenen AB-Bati Balkanlar Zirvesi sonrasi Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel, Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ve Arnavutluk Basbakani Edi Rama ortak basin toplantisi düzenledi.

Basin toplantisinda konusan von der Leyen, AB’nin bölgeye olan destegine dikkat çekerek zirvenin organizasyonundan dolayi Arnavutluk’a tesekkür etti. Von der Leyen, Avrupa Birligi’nin sadece Ukrayna’daki savasin neticeleri ile degil ayni zamanda savasin enerji sektöründe ortaya çikardigi sorunlarla da yüzlesmek istedigini söyledi.



AB’nin enerji krizine karsi Bati Balkanlar’a 1 milyar euro tahsis edecegini duyuran von der Leyen, bunun yarisinin ailelere yardim, diger yarisinin ise enerji altyapisinin güçlendirilmesi için kullanilmasinin planlandigini açikladi.

Avrupa Birligi Konseyi Baskani Michel, Bati Balkan ülkelerine enerji krizi nedeniyle AB tarafindan saglanan finansal yardimlarin, birligin bölgeye olan bagliligini ortaya koydugunu söyledi.

Arnavutluk Basbakani Edi Rama ise, zirvede gençlere yönelik çok sayida projenin görüsüldügünü açikladi.

Gerekli prosedürlerin ardindan Arnavutluk vatandasi ögrencilerin kendi ülkelerini terk etmeden dijital ortamda Avrupa’nin en iyi üniversitelerinde egitim görme olanagina kavusacaklarini duyuran Rama, Avrupa’nin en saygin üniversitelerinden birinin Tiran’da bir kampüs açmasi için Avrupali liderlerin destegini aldigini söyledi.



Rama, Bati Balkan ülkelerinin AB’ye üyelik süreçlerinin “aci bir sekilde ölümüne izin vermedikleri” için Charles Michel ve Ursula von der Leyen’e tesekkür etti.

Sirbistan, bildiriye imza atmadi

Zirvenin sonunda Rusya’nin Ukrayna’daki isgalinin olumsuz etkileriyle birlikte mücadeleye iliskin olarak hazirlanan ve bölge ülkelerini Rusya’ya yaptirimlar konusunda AB dis politikasina tamamiyla uyum saglama çagrisi yapilan bildiriye Sirbistan imza atmadi.

Almanya Basbakani Olaf Scholz, Rusya’ya yaptirimlar konusunda AB ve Sirbistan arasinda mutabakat bulunmadigini söyledi.

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile bu konuda bir görüsme gerçeklestirdigini açiklayan Scholz, AB’nin birlige katilmayi arzulayan Sirbistan’dan bu konuda açik beklentileri oldugunu ifade etti.



Sirbistan’in AB liderlerinden ültimatom aldigi iddiasi

Sirbistan basini ise Vucic’in Tiran’da AB liderlerinden Kosova ile çözüm konusunda ültimatom aldigi iddiasini paylasti. Sirbistan’da yayinlanan Danas gazetesi, diplomatik kaynaklara dayandirdigi haberde AB liderlerinin Vucic’e Kosova probleminin çözümüne iliskin Fransiz-Alman teklifini kabul etmesi için birkaç hafta süre tanidigini iddia etti.
Kaynak: İHA