(Özel) Zeytinyagi Üretiminde Rekor Bekleniyor

Zeytinde hasat mevsimi devam ederken, Orhangazi genelindeki zeytinyagi fabrikalarinda da üretim telasi yasaniyor. Bu yil Orhangazi genelinde 30 bin ton yaglik zeytin üretimi beklenirken, Orhangazi’de 12 civarindaki fabrikada zeytinyagi üretiminin de bu yil rekor seviyeye ulasacagi belirtildi.

(Özel) Zeytinyagi Üretiminde Rekor Bekleniyor
Orhangazi’nin önemli yag fabrikasinda sezonun yogunlugu yasaniyor.

Zeytinyagi üretimi artiyor

Türkiye’nin en kaliteli sofralik zeytininin yetistigi Orhangazi bölgesinde zeytin rekoltesi her yil artarken; buna bagli olarak yaglik zeytin üretimi de ayni oranda yükseliyor. Bu yil zeytin rekoltesinin tüm zamanlarin en yüksek seviyesine ulastigi Orhangazi bölgesinde ilçe genelinde 12 ayri zeytinyagi fabrikasinda üretim de 7/24 esasina göre devam ediyor.

Yaglik zeytin yüzde 30 seviyelerinde

Orhangazi Ilçe Tarim Müdürlügü verilerine göre bu yil Orhangazi’de 48 bin ton civarinda sofralik zeytin üretimi bekleniyor. Yaglik zeytin miktarinin ise bu yil yaklasik 21 bin ton civarinda olmasi bekleniyor. Ilçe Tarim Müdürlügü verilerine göre 10 yil önce Orhangazi’de zeytin üretiminin yaklasik yüzde 10’luk bölümü yaglik zeytin olurken, bu yil yaglik zeytin oraninin yüzde 30 civarinda olmasi bekleniyor.

Hummali çalisma

Sezonun en yogun oldugu dönemlerin yasandigi Orhangazi’de Yasam Olive’de günlük 70-80 ton kapasiteli bir tesis oldugunu belirten fabrika yetkilileri, "Bugün itibari ile günlük yaklasik 25 ton üretim kapasitesi mevcut. Sezon boyunca 1000 ton zeytini yaga dönüstürme hedefimiz var" diye görüs belirttiler.
Kaynak: İHA