Tavsanlar Köylülerin Korkulu Rüyasi Oldu, Çiftçi Torbali Önlem Aldi

Sirnak’ta yaban tavsanlari köylülerin korkulu rüyasi oldu. Köylüler, meyve agaçlarini tavsanlardan korumak için kendilerince bir önlem almaya basladi.

Tavsanlar Köylülerin Korkulu Rüyasi Oldu, Çiftçi Torbali Önlem Aldi
Sirnak’in Beytüssebap ilçesine bagli 2 bin rakimli Dagalti köyünde yasayan vatandaslar, kis aylarinda meyve agaçlarina gözü gibi bakmak zorunda kaliyor. Yüksek rakimli yerlesim yerinde kalan köylüler, kis aylarinda meyve bahçelerine zarar veren tavsanlar için kendilerince önlem almaya çalisiyor. Kar yagmadan önce elma, armut, kiraz, cennet hurmasi, erik, kayisi ve nar gibi 10 bin adet meyve agaci için nöbet tutuyor, branda ve çadirlarla agaç gövdelerini kapatiyor.

Kis aylarinda kar yagisiyla beraber beyaza bürünen daglarda yiyecek bir sey bulamayan yaban tavsanlari köye inip meyve agaçlarinin kabuklarini yemege çalisarak agaçlara zarar veriyor. Ilçe genelinde en büyük meyve veriminin alindigi köy olarak bilinen Dagalti köyünda vatandaslar, kis gelmeden bahçelerindeki agaçlara torba, naylon ve çadirlarla önlem aliyor. Hayvanlar aç kalmasin diye, kis aylarinda ise köyün giris ve çikislarinda tavsanlar için koyun ve keçileri için ayirdiklari yemi birakiyor.

Köy muhtari Kerem Asan, her yil nöbet tuttuklarini söyledi.

Agaçlarin diplerini kapattiklarini belirten Asan, "Kisin yaban hayvanlari köye inip zarar veriyor. Aç kaldiklari için buraya geliyor. Nöbet tutuyoruz. Beytüssebap’in en çok meyvesi olan Dagalti köyüdür. Yabanlar hayvanlar için yem biraktigimiz halde yaban hayvanlari zarar veriyor. Kisin kar yagdigi zaman tel örgü bile etki etmiyor. Bu yüzden destek bekliyoruz. Buna bir çözüm bulunsun istiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA