Kuzey Kore, 3 Kisa Menzilli Balistik Füze Firlatti

Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore yönetiminin Japon Denizi (Dogu Denizi) yönüne 3 kisa menzilli balistik füze atesledigini duyurdu.

Kuzey Kore yönetimi, Birlesmis Milletler (BM) yaptirimlari ve uluslararasi kamuoyunun tepkilerine ragmen füze denemelerine devam ediyor. Güney Kore Genelkurmay Baskanligindan yapilan açiklamada, Kuzey Kore’nin Dogu Denizi’ne dogru 3 kisa menzilli balistik füze atesledigi bildirildi.

Füzelerin yerel saatle 08.00 civarinda baskent Pyongyang’in güneyindeki Kuzey Hwanghae bölgesinden firlatildigi aktarildi. Açiklamada, "Kuzey Kore’nin balistik füzeleri firlatmasi, Kore Yarimadasi’nin yani sira uluslararasi toplumdaki baris ve istikrari baltalayan agir bir provokasyondur" ifadeleri kullanildi. Bu durumun Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi kararinin "açik bir ihlali" oldugu belirtildi. Kuzey Kore’nin füze denemesinin kinandigi açiklamada, denemelerin derhal durdurulmasi çagrisi yapildi.

Japonya Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada ise firlatilan 3 füzenin yaklasik 100 kilometre irtifada seyrettigi, yaklasik 350 kilometre mesafe kat ettigi belirtildi. ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri de Kuzey Kore’nin füze denemesinin bölgedeki ABD personeli ile Japonya ve Güney Kore için tehdit olusturmadigini aktardi.

En son 23 Aralik’ta füze denemesi gerçeklestiren Kuzey Kore’nin bu yil farkli menzillerde 70 füze atesledigi belirtiliyor.
Kaynak: İHA