TÜDKIYEB, Et Ve Süt Konseylerinden Istifa Etti

Türkiye Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, Merkez Birligi olarak Yönetim Kurulu karariyla Ulusal Kirmizi Et Konseyi (UKON) ve Ulusal Süt Konseyi (USK) üyeliklerinden istifa ederek ayrildiklarini açikladi. Genel Baskan Çelik, 6 Ekim 2022 tarihinde de yaptigi açiklamayla UKON Denetleme Kurulu Üyeliginden istifa ettigini açiklamisti.

TÜDKIYEB, Et Ve Süt Konseylerinden Istifa Etti
Genel Baskan Çelik, USK ve UKON’un küçükbas hayvancilik sektörüne hiçbir faydasi olmadiklari gerekçesiyle ayrilma karari aldiklarini belirterek “Küçükbas hayvanciligin ülkemiz için vazgeçilmez bir sektör oldugu gerçeginin görmezden gelinmesi kabul edilebilir bir durum degildir. Dolayisiyla bu konseylerin beklentilerimizi karsilamak bir yana sektörümüzü görmezden gelmeleri ve sektörümüze bir fayda saglamamalari nedeniyle bu konseylerden Merkez Birligimiz Yönetim Kurulu karariyla ayrilmis bulunmaktayiz. Koyunun ve keçinin olmadigi yerde biz de olmayiz “ dedi.

Konseylerin yönetmelikleri dogrultusunda islevlerini yerine getiremediklerine dikkat çeken Çelik, “ Et ve Süt konseylerinin yönetmeliklerinde sektöre iliskin strateji belirlemekten plan ve projeler olusturmaya, üreticilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerini düsürecek projeleri hayata geçirmesinden tüketici bilincini gelistirmeye ve piyasalarin düzenlenmesine kadar birçok görevleri var. Ama maalesef bu görevleri yerine getirecek faaliyetlerini göremedik. Dolayisiyla bu konseylerin sektörümüze iliskin yapmalari gereken islevlerinden uzak kaldiklari bir tabloda ismen bulunmanin bir anlami olmayacagi kanaatine vararak ayrilma karari aldik” ifadesini kullandi.

Çelik, konseylerin gündeminde koyun ve keçiye yer verilmedigine vurgu yaparak “ Ulusal Süt Konseyi, tamamiyla inek sütü üzerinde yogunlasarak koyun keçi sütünü gündemine dahi almamaktadir. Su an yaptiklari tek sey olan çig inek sütünün referans fiyatini belirlemekten öteye gitmemektedir. Bununla birlikte inek sütünden çok daha degerli olan koyun ve keçi sütüne referans fiyati belirlememeleri anlasilacak bir durum degildir. Ulusal Kirmizi Et Konseyinde de durum farkli degil. Konseyin haftalik dana ve kuzu yagsiz kesim fiyatlarini ve dana karkas besi üretim maliyetlerini yayinlamaktan baska bir çalismasini göremiyoruz. Ayrica kirmizi et üretiminde yüzde 25’in üzerinde olan küçükbasin payinin yüzde 10 gibi küçük bir orana tekabül ettigi yönündeki açiklamalari sektörden ne kadar uzak olduklarinin da bir göstergesidir” degerlendirmesini yapti.

Genel Baskan Çelik, UKON ve USK üyeliklerinden istifa etmelerine karsin konseylerin çalismalarini takip edeceklerini belirterek “ Et ve süt üretim ve tüketimini artirmak yolunda büyük küçük demeden tüm paydaslarin dinamiklerinden tecrübelerinden faydalanilmasi temel amacimiz ve vazifemiz olmalidir. Konsey üyeliklerinden istifa ederek ayrilmis olsak da çalismalarini yakindan takip edecegiz. Bu konseyler, sektörümüzü hatirlar ve gündemlerine alirlarsa biz de her türlü destegi vermeye devam ederiz “ dedi.

Kaynak: İHA