Thuflep Ile Büyük Boyuttaki Prostatlar Da Ameliyat Edilebiliyor

Erkeklerde sik görülen iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde ileri teknoloji Thuflep yöntemi hakkinda bilgi veren Üroloji Uzmani Prof. Dr. Bülent Oktay, “Islem sonrasinda hasta kisa sürede normal hayatina dönebiliyor, yan etki yasamiyor, prostat sorunu tekrarlamiyor. Üstelik bu yöntem büyük boyutlu prostatlarin çikarilmasinda da rahatlikla kullanilabiliyor” dedi.

Thuflep Ile Büyük Boyuttaki Prostatlar Da Ameliyat Edilebiliyor
Iyi huylu prostat büyümesinin orta ve ileri yas grubu erkeklerin en önemli sorunlarindan biri oldugunu ifade eden Acibadem Bursa Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Bülent Oktay, iyi huylu prostat büyümesi, erkeklerde sik görülen bir sorun. Kanser degil ama kisinin günlük hayatini ciddi anlamda olumsuz etkiledigini söyledi.

Sik görülmesi ve gündelik hayati çok etkilemesi sebebiyle bu hastaligin tedavisi için geçmisten günümüze pek çok yöntem gelistirildigine dikkat çeken Prof. Dr. Bülent Oktay, “Prostat ceviz büyüklügünde bir dokudur. Bu doku yasla birlikte büyür ve idrar kesesine baski yapar. Hasta sik sik tuvalete gitme ihtiyaci duyar. Bu durum, hastanin hayatini olumsuz etkiler. 40 yil önce açik cerrahi ile büyüyen prostat dokusunu alarak tedavi ediyorduk. Sonra kanamali ve açik ameliyata gerek kalmadan çesitli isi ya da isinlarla tedavi yöntemleri gelistirildi. Ama bu yöntemlerin bazilarinda, geride doku kaldigi için, 5-10 yil içinde prostat büyümesi yeniden basliyordu. Dolayisiyla bir kez daha ayni islemi yaptirmak gerekiyordu” dedi.

“Lazer bazli teknolojilerle açik ameliyata gerek kalmiyor”

Günümüzde lazer isinlariyla islem yapilabilen teknolojiler sayesinde açik ameliyata gerek kalmadan iyi huylu prostat ameliyatlarinin yapilabildigini belirten Prof. Dr. Bülent Oktay, bu yöntemlerden olan Thuflep yönteminde idrar kanalindan özel bir aletle girdiklerini ve lazer biçagi ile prostat dokusunu alabildiklerini belirterek, sözlerine söyle devam etti:

“Lazerli yöntemlerde açik ameliyatta oldugu gibi her hangi bir kesi yapilmiyor. Thuflep yöntemi de diger lazerler gibi endoskopik olarak gerçeklestiriliyor. Idrar kanalindan özel bir aletle girip, lazer biçagi yardimi ile prostata ulasiyoruz. Prostati 2-3 parça halinde kabugundan siyiriyoruz ve mesaneye atiyoruz. Yani oradaki büyük dokuyu da bir cihaz yardimiyla ufaltiyoruz ve vakumla vücuttan atilmasini sagliyoruz. Buradaki en büyük fark, adenom dedigimiz, büyüyen iyi huylu fazla dokunun tamaminin çikartiliyor olmasidir. Bu sirada minimum düzeyde de olsa yine kanama meydana geliyor. Ancak bu kanamalari engellemek için lazerleri kullaniyoruz.”

“Thuflep yöntemi ile büyük boyutlu prostatlar da ameliyat edilebiliyor”

Prof. Dr. Bülent Oktay, ileri teknolojik bir yöntem oldugunu vurgulayarak kanama riskinin düsüklügü ile idrar kaçirma, cinsel fonksiyon kaybinin minimum düzeyde görülmesi gibi hasta açisindan olumlu sonuçlar alindigina dikkat çekti. Özellikle bazi yöntemlerde büyük prostatlarin ameliyat edilemedigini belirten Oktay, ThuFLEP yönteminin büyük boyutlu prostat cerrahilerinde çok iyi sonuçlar verdigini ve prostat boyutunda bir üst limitin bulunmadigini sözlerine ekledi.

“Kan sulandirici kullanan hastalar için uygun bir yöntem”

Thuflep yönteminin özellikle daha az kanama olusturmasi nedeniyle kan sulandirici ilaçlar veya ilaç kullanimini birakamayan hastalar için uygun oldugunu belirten Prof. Dr. Oktay, “Mesane tasi, idrar sorunu için sonda takilan hastalara, kalp-damar hastaliklari olan kisilere de bu yöntemle cerrahi yapilabiliyor” dedi.

Prof. Dr. Oktay, Islem süreci hakkinda ise su bilgileri verdi: “Ameliyat süresi, prostatin büyüklügüne göre degisiyor. Ortalama 2 saat sürüyor. Ameliyat sonrasi hastada dikis izi, yara, kanama olusmuyor. Hastaya 2 gün idrar sondasi takiyoruz. Sonda çekildikten sonra hasta gençlik döneminde oldugu gibi rahatlikla idrar yapmaya basliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA