Dogan Açiklamasi 'Mevsimlik Isçi Sorunu Narenciye Hasadini Sekteye Ugratabilir'

Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, mevsimlik isçi sorununun narenciye hasadini sekteye ugratabilecegini söyledi.

Dogan Açiklamasi 'Mevsimlik Isçi Sorunu Narenciye Hasadini Sekteye Ugratabilir'
Dogan, Türkiye genelinde her geçen gün tarlalarin sulu tarima açilmasi sebze, meyve bahçelerinin artmasina neden oldugunu belirterek, "Artan üretim, isçilik sorununu da beraberinde getirdi. 2021 yilinda özellikle limon fiyatlarinin düsük olmasi ve toplayacak isçinin olmamasi nedeniyle meyveler agaçta kaldi çiftçilerimiz zarar etti" dedi.

2022 yilinda 20 Mart’ta yasanan zirai don nedeniyle narenciye bahçeleri ve sert çekirdekli meyvelerde ciddi oranda verim kaybi yasandigini hatirlatan Dogan, "Verim az olmasina ragmen üreticilerimiz daldaki meyveyi toplayacak isçi bulmakta zorlandi. Bölgemizde devam eden narenciye hasadi nedeniyle, kaliteli ve pazar degeri olan ürünleri üretmek ve sonrasinda bozulmadan pazara sunabilmek için isi iyi bilen, tarim isçilerine ihtiyaç duyulmaktadir. 2023 yilinda herhangi bir dogal afet yasanmaz, sebze ve meyvelerde beklenen rekolte gerçeklesirse, mevsimlik tarim isçisi bulmakta zorluk çekecegimiz asikardir. Çalisacak tarim isçisi bulunmaz ise geçmis yillarda oldugu gibi meyveler agaçlarinda kalir, ihracat aksar, üreticilerimiz zarar eder. Tüm bu sorunlarin yasanmamasi için Tarim Bakanligimiz yetkililerinden mevsimlik tarim isçileri konusunda gerekli önlemlerin alinmasini bekliyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA