Sirbistan Cumhurbaskani Vucic, Sirplara Protestolari Sona Erdirmeye Çagirdi

Sirbistan hükümetindeki Kosova Dairesi Baskani Petar Petkoviç, ABD ve Avrupa Birligi’nden (AB) Kosova’daki protestolara katilan Sirplardan hiçbirinin yargilanmayacagina veya tutuklanmayacagina dair garanti aldiklarini belirterek, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic’in kuzeydeki Sirplari barikatlari kaldirmaya çagirdigini açikladi.

Sirbistan Cumhurbaskani Vucic, Sirplara Protestolari Sona Erdirmeye Çagirdi
Kosova-Sirbistan arasindaki gerilimde Sirp polis memuru Dejan Pantic’in cezasinin ev hapsine çevrilmesi sonrasi tansiyon düsmeye basladi.

Sirbistan hükümetindeki Kosova Dairesi Baskani Petar Petkoviç ise yaptigi açiklamada, Sirplarin Kosova’nin kuzeyinde kurulan barikatlardan çekilmesi için öne sürdüklerin taleplerin yerine getirilmesi açisindan ABD ve Avrupa Birligi’nden (AB) "simdiye kadarki en güçlü" garantileri aldiklarini belirtti.

Petkoviç, "Sirplarin talepleri ve barikatlardan çekilme kosullari söz konusu oldugunda ABD ve AB’den simdiye kadarki en güçlü garantileri aldigimizin müjdesini vermek istiyorum. Kosova’da protestolara katilan Sirplardan hiçbirinin yargilanmayacagina veya tutuklanmayacagina dair garanti aldik" ifadelerini kullanarak, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic’in kuzeydeki Sirplari barikatlari kaldirmaya çagirdigini açikladi.

Petkoviç ayrica, Pantiç’in gözalti cezasinin ev hapsine çevrilmesi kararini Kosova’daki Sirp halkinin büyük bir zaferi olarak nitelendirdi.

ABD ve AB’den yapilan ortak yazili açiklamanin ardindan Kosova ve Sirbistan basininda ise, Kosova Basbakani Albin Kurti ile Sirbistan Cumhurbaskani Vucic arasinda AB be ABD’nin arabuluculugunda barikat krizini çözmek için gizlice anlasildigi iddia edildi. Söz konusu iddia Kosova ya da Sirbistan tarafindan henüz dogrulanmadi.

ABD ve AB’den ortak açiklama

ABD ve Avrupa Birligi (AB) iki ülke arasindaki gerilime dair yaptiklari ortak yazili açiklamada, AB ve ABD’nin Kosova’nin kuzeyinde devam eden gergin durumdan endise duydugu aktarilarak, “Herkesi azami itidal göstermeye, durumu kayitsiz sartsiz hafifletmek için derhal harekete geçmeye ve provokasyonlardan, tehditlerden veya korkutmalardan kaçinmaya çagiriyoruz” ifadeleri kullanilmisti.

AB ve ABD’nin Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ve Kosova Basbakani Albin Kurti ile temas halinde oldugu aktarilan açiklamada, “Gerginlikleri yatistirmak ve tüm yerel topluluklarin istikrari, güvenligi ve refahi adina ileriye dönük bir yol üzerinde anlasmak amaciyla siyasi bir çözüm konusunda Cumhurbaskani Vucic ve Basbakan Kurti ile birlikte çalisiyoruz” denilmisti.

Kosova’nin barisçil protestolar/barikatlar nedeniyle tutuklanacak veya kovusturulacak Kosovali Sirp vatandaslarinin listelerinin bulunmadigini dogrulayan güvencelerini memnuniyetle karsilandigi aktarilan açiklamada, “Hukukun üstünlügüne saygi gösterilmelidir. Siddetin hiçbir türü kabul edilemez ve tolere edilmeyecektir” denilmisti.

Kosova-Sirbistan gerilimi

Kasim ayinda görevinden istifa eden eski Sirp polis memuru Pantic, 10 Aralik’ta Kosova polisi tarafindan gözaltina alinmis, duruma tepki gösteren Kosovali Sirplar, Jarinje ve Bernjak sinir geçislerine barikatlar kurmustu. Yollara kurulan barikatlar nedeniyle ülkenin güneyine getirilemeyen Pantic, Jarinje yakinlarindaki bir karakolda gözaltinda tutuluyordu. Bugün verilen karar ile Pantic’in cezasi ev hapsine çevrilmisti.
Kaynak: İHA