Uzlastirma Bürosuna 2022 Yilinda Gelen 617 Dosyanin Yüzde 97'Si Yürütülen Çalismalar Neticesinde Çözüme Kavusturuldu

Bayburt Cumhuriyet Bassavciligi Uzlastirma Bürosuna 2022 yilinda gelen 617 dosyanin yaklasik yüzde 97’si yürütülen çalismalar neticesinde çözüme kavusturuldu.

Uzlastirma Bürosuna 2022 Yilinda Gelen 617 Dosyanin Yüzde 97'Si Yürütülen Çalismalar Neticesinde Çözüme Kavusturuldu
Gelen 617 dosyanin 603’ü ise uzlastirmacilar araciligiyla nihayete vardirildi. Çözüme kavusan dosyalarin yüzde 60’i olumlu sonuçlanirken, yüzde 40’lik kismina da iddianame hazirlandi. Uzlastirma bürosu personelleri, yil boyunca süpheli ve müsteki arasinda uzlasmaya varmak adina yogun mesai harcayarak 603 dosyada sonuca varmayi basardilar. Öncelikle zarara ugramis kisilerin zararlarini gidermek adina çalisma yürüten uzlastirmacilar, çocuk evlerinde kalan çocuklarin her türlü ihtiyaçlarinin karsilanmasi, fidan dikimi, okullarin boyanmasi, vakiflara para bagisinda bulunulmasi gibi toplum yararina olan islerde de müsteki ve süpheli arasinda orta yolu bularak taraflar arasindaki sorunlari giderdiler.

Yil boyunca yaptiklari çalismalar hakkinda bilgiler veren uzlastirmaci Elif Mumcu, uzlasma sagladigi hirsizlik dosyasinda agaç dikiminde taraflarin uzlastigini belirterek, "Bir tane hirsizlik dosyasinda 2 süpheli vardi, açik cezaevinin bahçesi agaçsiz bir alandi, oraya 30 civarlarinda agaç dikimi yaptirdik. Bir diger dosyada ise Aksar köyündeki Gençosman Ilkokulunu süpheli boyamak isteyince boyalarini alip, okulumuzu boyadi. Taraf bunu kabul ederken bir faydam olsun diyerek yapiyor Tehdit dosyamiz vardi onda da sokak hayvanlarina mama yardiminda bulundu. Bu sekilde yardimlar oldu, normalde 300 liralik bir meblag söz konusuyken taraf daha fazlasini verecegini söyledi o sekilde bagis yaparak, dosyayi nihayete vardirdik" diye konustu.

Bir diger uzlastirmaci Ahmet Firat ise ’kadina karsi tehdit’ dosyasinda magdur ile görüstügünde yurtlarda kalan çocuklar için süpheliyle 5 bin lira uzlasmaya varacagini söylemesi üzerine, süpheliyle görüserek Aile Sosyal Hizmetler Bakanligi bünyesindeki yurtlarda kalan çocuklarin ihtiyaçlarinin giderilmesi için 5 bin liraya uzlasmaya varildigini ve dosyanin kapandigini ifade etti.

Uzlasmaya varmak için ellerinden geleni yaptiklarini bildiren Firat, "Çok çaba harcadigimiz anlar oluyor, sirf uzlasilsin da dosya mahkemeye intikal etmesin diyoruz. Sahis inatçiysa biz ne yaparsak yapalim fikrini degistiremiyoruz. Bu sefer taraflarla uzlasmak adina ciddi mesai harcayip konu hakkinda sahsi bilgilendiriyor, isin hukuki boyutlarina deginiyoruz. Zaman da çok önemli karsi tarafa zaman veriyoruz, uzlastirmanin mahiyetini anlamasina zaman vererek sorunu çözüyor, çözüme kavusturuyoruz" seklinde konustu.

Son zamanlarda dolandiricilik dosyalarinin bir hayli fazla oldugunu söyleyen Firat, ilk etapta magdurun zararini gidermek adina çalismalar yürüttüklerini ifade ederek, magdurun zararini giderme gayreti içerisinde olduklarini belirtti.

Firat, tehdit, hakaret, hirsizlik dosyalarinda ise fidan dikimi, vakiflara, okullara, barinaklara bagis yapma konularinda taraflar arasinda uzlasmanin basarili bir sekilde saglandigini vurguladi.

Kamu yararini gözeten edimlerle toplum yarari saglama hedefleri dogrultusunda hareket ettiklerini kaydeden uzlastirmaci Bilal Durmus, "Kisi öncelikle kendi zararini temin etmek istiyor en çok talepler o yönde geliyor. Uzlastirmaci arkadaslarla gelen talepler dogrultusunda hareket ediyor daha sonrasinda da kamu yararina olacak faydali islerde uzlasma yoluna gidiyoruz. Biz de diyoruz güzellikle bu isi çözelim, nihayete vardiralim diyerek bagis yaptirma yoluna, fidan dikme islerine yönelerek hem taraflarla uzlasiyoruz" seklinde konustu.

Sosyal medyada ünlülere hakaret edilmesi dosyalarinda uzlasmanin bir hayli zor gerçeklestigine deginen Durmus, "Sosyal medyada sahislar yorum yapiyorlar, kendilerince hakaret etmediklerini düsünüyorlar ama yaptiklari yorumlarda hukuki olarak hakaret etmis bulunuyorlar. Bu tip dosyalarda uzlasma saglamak çok zor. Belli ücretlerle magdurun avukatlari bizlere geliyor ve süpheliyle uzlasma yoluna gitmek istiyorlar. Bazen kamuya faydali isler disinda da uzlasma yoluna giden magdurlar oluyor" ifadelerini kullandi.

Sosyal medyada insanlarin tahrik edici, kiskirtici haberlere yorum yaparken bir kez daha düsünmesi çagrisinda bulunan uzlastirmaci Eren Canaslan, "Insanlar sosyal medyada hakaret ettiklerinin farkinda bile degiller, yorum yaptiklarini zannediyorlar ama içerigine baktigimizda konu hakarete, tehdite kadar gidebiliyor. Artik insanlar sadece ceza davasiyla kalmiyor, hukuk davasi açmaya basladilar önceden hiç bu kadar sik hukuk davasi açilmazdi. Artik kolaylikla insanlar hakaret davasi açabiliyorlar. O yüzden vatandaslar daha dikkatli davranmali. Uzlastirma isini uzlastirmacilar olarak söyle seviyoruz. Bizim is yükümüz çok fazla, 100 dosyada diyelim 60 dosyada uzlasmaya varmismisiz, bu demek oluyor ki 60 dosya mahkemede görülmeyecek, Yargitay mahkemelerine gitmeyecek anlamina geliyor. Bu 60 dosyadan uzlastirma yoluyla kurtulmak çok güzel diyebiliriz" sözlerini kullandi.

Bununla birlikte uzlastirmacilar, uzlasma bürosunun çok fazla dosya çikardigini, islemlerin hizlica yürütüldügünü ve basarili sonuçlara ulastiklarini bildirerek uzlasma oranini yüzde 60’lardan daha yukariya çikarma gayretin içerisinde olacaklarini söylediler.
Kaynak: İHA