Hulusi Akar Açiklamasi 'Güvendikleri Daglara Karlar Yagmadan Tarihten Ders Almalidirlar'

Gaziantep’in düsman isgalinden kurtulusunun 101. yil dönümü dolayisiyla Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde tören düzenlendi.

Hulusi Akar Açiklamasi 'Güvendikleri Daglara Karlar Yagmadan Tarihten Ders Almalidirlar'
Katilimcilara seslenen Bakan Hulusi Akar, Türkiye Yüzyili vizyonu ile uluslararasi iliskilerde özne haline gelen etki ve yetki alani her geçen gün genisleyen küresel ve bölgesel gelismeler karsisinda proaktif davranarak dünyada söz sahibi olan, ayrica bölgede ve dünyada etkin bir güç olarak güvenlik üreten ülke durumuna gelindigini ifade etti.

Programa katilan Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in da yer aldigi törende "Gaziantep’e deger katanlar" ödülü verildi.

Bakan Akar, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Sahin’e plaket takdim etti.

“Gazi Meclisimizce gazilik unvani 3 kez verilmis. Biri Gaziantep’e”

Gaziantep’in kurtulusunun çok önemli oldugunu ifade eden Gaziantep Valisi Davut Gül, "25 Aralik Gaziantep için çok önemlidir. Bu sehir Müslüman nüfusunun 4’te birini sehit vermis, 6 bin 317 sehidi var ve kalan 4’te 3’lük kesimi gazi olmus. Gazi Meclisimizce gazilik unvani 3 kez verilmis. Biri Gaziantep’e, digeri bildiginiz gibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve Gazi Meclisin kendisine vermistir. Gaziantepliler, bunun farkinda olarak 101 yildir sehirde üreterek ülkeye katki sunarak ve sehrin ve ülkenin büyümesine çaba sarf ederek, gayret gösteriyor. Bunu yaparken de en önemli gücü, geçmisi unutmamak ve su andaki huzur ikliminin güven ikliminin kiymetini bilmek. Biz sinir sehriyiz, Gaziantep’te üretim oluyorsa, 12 milyar dolar ihracat oluyorsa, en büyük sebeplerinden birisi asayisin huzurun güvenligin olmasi. Bunda da Türk Silahli Kuvvetlerinin basindaki size ve tüm ekibe tesekkür ediyorum, mütesekkiriz" ifadelerine yer verdi.

“Bas veren bas egmeyenlerin günüdür”

“Bugün, dünden çok daha güvenliyiz, çok daha huzurluyuz” diyerek sözlerine devam eden Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, "Bugün 25 Aralik 101. yil önce çok önemli bir sehirde serefli bir gün yasadik. 25 Aralik tarihi söz konusu vatansa gerisi teferruattir diyenlerin günüdür, bas veren bas egmeyenlerin günüdür. Saygideger Cumhurbaskanimizin liderliginde, degerli Milli Savunma Bakanimiz Hulusi Akar’in ve bütün Mehmetçiklerin büyük mücadelesiyle bugün, dünden çok daha güvenliyiz, çok daha huzurluyuz. O yüzden Gazi Mustafa Kemal Atatürk Gazi sehrimiz için, verilen bu mücadeleyi bütün Türkiye’nin sehirlerine kasabalarina en küçük köylerine kahramanlik olarak göstermistir.” diye konustu.

“PKK/YPG Paris’te sokaklari yakiyor. Bu dünya etme bulma dünyasidir”

Milliyetçi Hareket Partisi Gaziantep Milletvekili Sermet Atay ise, “25 Aralik deyince hep kahramanlik hikayeleri anlatilir, ama bugünün Türkiye’sinde bundan 104 yil önce gelenleri düsündügümüzde halen ayni mücadeleyi yaptigimizi görüyoruz. Fransizlar Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldugu gün Atatürk ve silah arkadaslari cuma namazi kilarken Gaziantep’te 3 camiyi bombaliyorlar. O gün dahil savasi baslatirken camilerimizden, cuma namazi kilinirken baslatiyorlar. Bugün Fransa’da eylemler görüyoruz, o besledikleri, yedirdikleri büyüttükleri PKK/YPG Paris’te sokaklari yakiyor. Bu dünya etme bulma dünyasidir. Onlar nasil ki 104 yil önce geldiler ve karsilarinda Kara Fatmalar, Sahinbeyler, Sehitkamiller gördülerse biz yine yerimizdeyiz onlari burada bekliyoruz. Atatürk’ün söyledigi gibi, geldikleri gibi göndermeye de haziriz” dedi.

Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, “Milli mücadelemizin sembol sehirlerinden olan Gaziantep’imizin isgalinden kurtulusunun 101. yil dönümünde sahsima tevdi edilen Türkiye 100 yili özel ödülünün benim için gerçekten büyük bir iftihar vesilesi oldugunu da belirtmek isterim. Bu kiymetli ödülü kahraman silah arkadaslarim ve mesai arkadaslarim adina aliyor, basta Gaziantep savunmasinda sehit düsen kahramanlarimiz olmak üzere tüm sehitlerimiz ve gazilerimize izafet ediyor ayni ruh ve heyecanla bugünde terörle mücadelede kahramanlik gösteren Gaziantepli Mehmetçiklerin alinlarindan öpüyorum. Gaziantep’in düsman isgalinden kurtulusunun 101. yil dönümünü yürekten kutluyorum. Sehitkamil, Sahinbey, Karayilan, Kiliç Ali Bey, Özdemir Bey olmak üzere Antep savunmasinda Türkiye tarihine geçen sanli kahramanlarina rahmet minnet ve sükranla yad ediyorum. Gaziantep köklü tarihi, turizmi, sanati ve kültürel zenginlikleriyle tarim, sanayi, ticaret ve ulasim alanindaki yatirimlariyla ülkemizin öncü sehirlerinden biridir. Güneydogu Anadolu’nun parlayan yildizidir” diye konustu.

“Tahil ihtiyaç sahibi ülkelere emniyet ile sevki saglanmistir”

Bakan Akar, “Içerisinde bulundugumuz dönem küresel ve bölgesel düzeyde risk tehdit ve tehlikelerin hat sefaya çikti krize ve hatta savas evrildigi bir dönem olsa da Türkiye cumhurbaskanimizin liderliginde Türkiye 100 yili vizyonu ile uluslararasi iliskilerde özne haline gelen etki ve yetki alani her geçen gün genisleyen küresel ve bölgesel gelismeler karsisinda proaktif davranarak dünyada söz sahibi olan ayrica bölgede ve dünyada etkin bir güç olarak güvenlik üreten ülke durumundadir. Ülkemiz özellikle son dönemde Rusya-Ukrayna Savasi’nin bir an önce son bulmasi ve ateskesin saglanmasi için aktif bir diplomasi ortaya koymus tüm dünyayi tehdit eden gida krizin asilmasina yönelik tahil sevkiyatinin imzalanmasina ve uzatilmasina büyük katki saglamistir. Istanbul’da kurulan müsterek koordinasyon merkezinin çalismalari ile bugüne kadar Ukrayna Limani’ndan 15 milyon tondan fazla tahilin ihtiyaç sahibi ülkelere emniyet ile sevki saglanmistir” dedi.

“Güvendikleri daglara karlar yagmadan tarihten ders almalidirlar”

Hulusi Akar, Türkiye’nin bölgede baris ve istikrar için gayret gösterdigini belirterek maalesef Yunanistan’in istikrarsizligi körükleyen bir tavrinin oldugunu söyledi.

Yunanistan’in proaktif eylem ve söylemleri ile saldirgan politikalar sürdürdügünü anlatarak, son olarak Yunanistan tarafindan planli NATO tatbikati sirasinda NATO görevi yapan uçaklarimiza dahi radar kilit attiklarini söyledi.



Akar, “Bölgesel ve küresel anlamda baris ve istikrar için böyle bir gayret gösterirken maalesef Yunanistan ise istikrarsizligi körükleyen provokatif eylem ve söylemleri ile yayilmaci ve saldirgan politikalar sürdürmekte, ülkesinin kaynaklarini ve halkin refahini baska ülkelerin çikarlarina feda etmekte, siyasi varligini Türkiye düsmanligi üzerine kurarak her geçen gün yeni gerginliklere sebebiyet vermektedir. Son olarak Yunanistan tarafindan planli NATO tatbikati sirasinda NATO görevi yapan uçaklarimiza dahi radar kilit atilmistir. Bu düsmanca tavir Yunanistan’in NATO’nun temel ilkelerine ve degerlerini hiçe sayacak boyutta kontrolden çiktigini göstermektedir. Beklentimiz Yunan siyasilerin uzlasmaz ve kiskirtici tavirlarindan derhal vazgeçmeleri, sagduyulu bir NATO müttefiki olarak davranmalari, problemlerin diyalog yolu ile çözümlerine odaklanmalaridir. Güvendikleri daglara karlar yagmadan 1922’de yasadiklarini unutmadan tarihten ders almalaridir. Sonuç olarak Kibris’ta, Ege ve Dogu Akdeniz’de diyaloga açik olmak ile beraber hiçbir oldu bittiye müsaade etmedik. Bundan sonra da asla etmeyecegiz. Kendimizin ve Kibrisli kardeslerimizin hak ve menfaatlerini korumak da azimli ve kararliyiz ve çok sükür de bundan muktediriz” diye konustu.

Programa Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in yani sira Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, 5’inci Zirhli Tugay Komutani Tuggeneral Haci Halil Osma, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Hidayet Arikan, Il Emniyet Müdürü Mustafa Emre Basbug, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Erdogan, Derya Bakbak, Ahmet Uzer, Müslüm Yüksel, Mehmet Sait Kirazoglu, MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, STK temsilcileri, sehit yakinlari, gaziler ve çok sayida davetli katildi.

Törende, Milli Savunma Bakani Akar’a ‘Türkiye Yüzyili Özel Ödülü’ takdim edilirken Gaziantep’e deger katan isimler de ödüllendirildi. Kültür ve Turizm Bakanligi Güzel Sanatlar Genel Müdürlügünce bugüne özel hazirlanan konser sahnelendi.
Kaynak: İHA