Çin, 8 Ocak'tan Itibaren Yurt Disindan Gelen Yolculara Karantina Zorunlulugunu Kaldiracak

Çin, Covid-19’a yönelik hastalik siniflandirmasini Kategori A’dan daha az kati olan Kategori B’ye düsürerek 8 Ocak 2023’ten itibaren yurt disindan gelen yolculara karantina zorunlulugunu kaldiracak.

Çin, 8 Ocak'tan Itibaren Yurt Disindan Gelen Yolculara Karantina Zorunlulugunu Kaldiracak
Çin, sifir-Covid politikasindan giderek uzaklasiyor. Çin Ulusal Saglik Komisyonu tarafindan yapilan açiklamada, 8 Ocak 2023’ten itibaren Covid-19’un hastalik siniflandirmasinin Kategori A’dan daha az kati olan Kategori B’ye düsürülecegi aktarildi. Söz konusu kararin hastaligin daha az öldürücü hale gelmesi ve yavas yavas yaygin bir solunum yolu enfeksiyonuna dönüsecegi yönündeki beklenti nedeniyle alindigi ifade edildi.

Covid-19 politikasinda yapilan bu degisiklik ile 8 Ocak 2023’ten itibaren yurt disindan gelen yolculara uygulanan karantina zorunlulugu da kaldirilacak. Karantina kaldirilsa da yolculardan kalkistan 48 saat önce istenen negatif sonuçlu PCR testi zorunlulugu devam edecek.

Çin’de su anda yurt disindan gelen yolculara devlet denetimindeki bir tesiste 5 gün zorunlu karantinaya ek olarak evde de 3 gün izolasyon sarti bulunuyor. Ocak 2020’den bu yana Çin, Covid-19’u Kategori B bulasici hastalik olarak siniflandirdi, ancak hiyarcikli veba ve kolera gibi hastaliklari içeren A Kategorisi protokolleri kapsaminda yöneterek, yerel makamlara hastalari ve yakin temaslarini karantinaya alma ve bölgeleri kilitleme yetkisi verdi.

Covid-19 politikasi protestolara neden olmustu

Çin yönetimi, sifir Covid politikasi çerçevesinde 2020 yilinin basindan bu yana sinirda yolcu ve mal girislerini kisitlarken, ülkeye giren yolculardan toplu merkezlerde veya belirlenen otellerde karantinaya girmelerini talep ediyordu. Bir dönem 28 güne kadar çikan karantina süresi son dönemde düsürülmüs, ancak uygulama resmen kaldirilmamisti. Çin’in birçok kentinde kasim ayinda salginla mücadele uygulamalarina karsi protesto gösterileri düzenlenmisti. Çin yönetimi, aralik ayi basinda mevcut kati tedbirleri gevsetmis, PCR testi ve seyahat kodu zorunlulugunu kaldirmisti. Çin Ulusal Saglik Komisyonu, hafta sonunda yaptigi açiklamada ise günlük vaka sayilarini açiklamayi durdurdugunu ilan etmisti.
Kaynak: İHA