Artik Milli Sikayetimiz Açiklamasi 'Öksürük'

Hekimler, son haftalarda geçmeyen öksürük sikayetleriyle gelen hastalarin sayisinda önemli bir artis olduguna dikkat çekerken Prof. Dr. Sevket Özkaya, Türkiye genelinde çocuklarin ve yetiskinlerin de büyük kisminda öksürük sikâyeti olduguna degindi.

Artik Milli Sikayetimiz Açiklamasi 'Öksürük'
Özellikle "süper enfeksiyon" olarak tanimlanan COVID 19, influenza, RSV gibi solunum sistemini etkileyen virüslerin bir arada olusturdugu "grip" benzeri tablo uzuyor. Günlerce ve bazen haftalarca geçmeyen vakalarin oldugunu kaydeden Altinbas Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Gögüs Hastaliklari Ana Bilim Baskani Prof. Dr. Sevket Özkaya, “Son günlerde "öksürük" sikâyeti neredeyse kalici bir hal almaya basladi.

Uzamis sikayetleri olan hastalarimizin mutlaka doktora basvurmalarini öneriyoruz. Önümüzdeki kis, bu hastaliktan tamamen kurtulup kurtulmayacagimizi bilmiyoruz. Yasaklamalar olmasa da herkese bireysel önlemlerini almalarini öneriyoruz” diyerek uyarilarda bulundu.

“Akciger tutulumu vakalarin ciddi artis var. Gecikmeden mutlaka doktorunuza basvurun”

COVID 19 vakalarinin nerdeyse yok denecek azaldigini buna ek olarak COVID 19’a bagli akciger tutulumunun neredeyse hiç görülmedigini belirten Prof. Dr. Sevket Özkaya, “Son haftalarda COVID 19 pozitif vaka sayisinda artis görülmekte. Vaka sayilarinda artma ve havalarin sogumasi ile 7-8 aydir görülmeyen COVID 19 pozitif vakalarinda akciger tutulumlari görülmeye basladi.

Bu durum bize pandeminin ilk baslarindaki tabloyu hatirlatiyor. Özellikle toplu aktivitelerin ve yeni mutasyonlarin ülkemizde sadece vaka sayilarinin artmasina degil, ayni zamanda hastane basvurularinin ve yatan hasta sayilarinin da artmasina neden olduguna görmekteyiz” dedi

Sevket Özkaya, “Önümüzdeki hafta yine yilbasi tatili ve yeni yil kutlamalari olacak. Insanlar bir araya gelecekler ve toplu aktiviteler vaka sayilarinin daha da artmasina neden olabilir” uyarisinda bulunurken, COVID 19 vakalarinin grip gibi geçirildigini söyledikleri dönemin maalesef geride kaldiginin altini çizdi. Özkaya, Akciger tutulumlari olan zatürre vakalarinin da görülmeye basladiginin ve yilbasi için bir arada olacak vatandaslarimizin dikkatli olmalarini ve özellikle öksürük sikâyeti olanlarin mutlaka maske takmaya özen göstermelerini ve mesafe kurallarina uymalari gerektigini söyledi.

Kaynak: İHA