Akkuyu Nükleer Güç Santralinde Açik Reaktöre Su Verme Islemine Baslandi

Akkuyu Nükleer AS Insaat Bölümü Müdürü Maksim Kucherenko, “Biz su an birinci ünitede çok önemli bir asamadayiz. Açik reaktöre su verme islemine baslamis olduk. Bu da bizim önümüzdeki yil içerisinde sicak ve soguk deneme testlerinin yapilmasina imkan taniyacak ve devreye alma çalismalarina baslamis olacagiz. Önümüzdeki sene içerisinde yine birinci ünitenin türbün divasinda önümüzdeki yil baslayacak olan ana ekipmanin kurulumuna hazirlik çalismalari yapiliyor” dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santralinde Açik Reaktöre Su Verme Islemine Baslandi
Akkuyu Nükleer AS Insaat Bölümü Müdürü Maksim Kucherenko ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali Genel Müdür Basin Sekreteri ve Iletisim Direktörü Vasily Korelsky Türkiye Satranç Federasyonu ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurulusu Rosatom is birligi ile düzenlenen Rosatom İçel Bölge satranç turnuvasinda dereceye ve eleme turlarina giren finalde yarisan 36 çocuk ve aileleri için Akkuyu Nükleer Güç Santralini gezdirdi.

Akkuyu’da su an itibariyla saha topoloji çalismalari tamamlanirken, “Dogu”, “Kuzey” ve “Güney” drenaj kanallarinin insaat çalismalarinin devam ettigi belirtildi. Akkuyu NGS’nin üç güç ünitesinin insaat ve montaj islerinin es zamanli olarak yürütüldügü, 1. güç ünitesinde reaktör binasi ve makine odasinin temel plakalari için beton dökme islemi tamamlandigi , kor tutucunun kuruldugu ve iç koruma kabugunun alti katmanin monte edildigi bildirildi.

Reaktör basinç kabi, buhar jeneratörleri, ana sirkülasyon pompalari tasarlanan konumuna yerlestirilirken, reaktör sogutma boru hattinin kaynak islerinin tamamlandigi, basinçlandiricinin montajinin yapildigi, iç koruma kabi altinci katman kurulumu tamamlandigi, türbin bölümünde köprülü vinç kuruldugu da kaydedildi.

2. güç ünitesinde kor tutucunun monte edildigi, reaktör binasinin ve türbin odasinin temel plakalarinin betonlanmasinin tamamlandigi, iç koruma kabugunun üç katmaninin monte edildigi, reaktör basinç kabinin montajinin tamamlandigi, reaktör kovaninin kaplama isleri yapildigi, 3. güç ünitesinin insaat alaninda reaktör bölümünün ve türbin binasinin temel plakalarina güçlendirme yapildigi, türbin binasinin ve reaktör bölümünün temeline beton döküldügü, kor tutucunun montajinin tamamlandigi, ikinci asama iç kaplama islerinin yapildigi da ifade edilirken, 4. güç ünitesinin insaat alaninda, ünitenin ana tesislerinin insasi için temel çukuru açma çalismalari tamamlandigi, türbin binasi ve reaktör binasi temelinde beton islerinin devam edildigi belirtildi.

"Su an birinci ünitede çok önemli bir asamadayiz"

Nükleer Güç Santralinin insaat sahasinda yapilan çalismalar Akkuyu Nükleer A.S., Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), Nükleer Teknik Destek Anonim Sirketi (NÜTED), Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) ve Assystem sirketi ile Türk Loydu gibi bagimsiz yapi denetim kuruluslarinin sürekli gözetimi altinda, tüm Türk, Rus ve uluslararasi kalite ve güvenlik gerekliliklerine uygun olarak yürütüldügünü belirten Akkuyu Nükleer AS Insaat Bölümü Müdürü Maksim Kucherenko, “Biz su an birinci ünitede çok önemli bir asamadayiz. Açik reaktöre su verme islemine baslamis olduk. Bu da bizim önümüzdeki yil içerisinde sicak ve soguk deneme testlerinin yapilmasina imkan taniyacak ve devreye alma çalismalarina baslamis olacagiz. Önümüzdeki sene içerisinde yine birinci ünitenin türbin divasinda önümüzdeki yil baslayacak olan ana ekipmanin kurulumuna hazirlik çalismalari yapiliyor. Ikinci ünitede önümüzdeki yil içerisinde ana reaktör binasinda ana ekipmanlarin ve ana teknolojik ekipmanlarin kurulumu tamamlanacaktir. Sirasiyla üçüncü ünitede önümüzdeki yil içerisinde reaktör basinç kabi kurulacaktir. Dördüncü ünitede ise kor tutucu dedigimiz ekipmanin kurulumu tamamlanacaktir ve hepimizin çok heyecanla bekledigi bir etkinlik yil olacaktir. Bu da önümüzdeki 2023 yil içerisisin de gerçeklestirilecektir. O da gazi nükleer yakitinin sahaya getirilmesi görebilecegi gibi olacaktir. Bütün santralde bütün bina ayrica tesislerin yapimi ve kurulumu çok aktif bir sekilde devam etmektedir. Biz bu gün santralde var olan ve santral devrede iken hizmete açilacak olan 560 tane bina ve tesis kurmaktayiz. Su anda vurgulamak istiyorum ki bu yil içerisinde dördüncü güç ünitesinin insaatina baslandiktan sonra bizim Akkuyu Nükleer güç Santrali sahasi dünyada en büyük Nükleer güç santrali haline gelmis olacaktir” dedi.

Kaynak: İHA