SANKO Sanat Galerisi'nde 'Barinaklar' Temali Resim Sergisi

Ressam Mümin Candas, tuval üzerine akrilik boya teknigi ve kagit çalismalarda suluboya, mürekkep kalemler ve füzen gibi farkli tekniklerle hazirladigi eserlerinden olusan “Barinaklar” konulu kisisel sergisini SANKO Sanat Galerisi’nde açti.

SANKO Sanat Galerisi'nde 'Barinaklar' Temali Resim Sergisi
Türkiye’nin farkli sehirlerindeki yasam alanlarini yaptigi çalismalarla sanat eserine dönüstürdügünü belirten Mümin Candas, yaptigim resimlerle tarihe not düstügünü söyledi.



Gittigi sehirlerde ve çalistaylarda eski yapilarin fotografini çekerek resmettigini ifade eden Candas, “Resimlerimde bir anlamda yasamla insan arasindaki iliskiyi sorguluyorum. Kisinin resimle olan bagini ortaya koyabilmek için insan figürü kullanmiyorum” seklinde konustu.

“Barinaklar” resim serisinin geçmisle gelecek arasindaki bir sorgulama gibi ruhsal derinlik kavramindan yola çikilarak olusturdugunu anlatan Candas, sözlerini söyle sürdürdü:

“Insan ve doga arasindaki iliskiyi, doganin insan üzerindeki etkisini, ruhsal ve fiziksel derinlik kavramlarini estetik yorumlarla yeniden sekillendirdim. Resimlerimde insan ve doga arasindaki iliskiyi, derinlik kavramini kendi yorumum ile ele aliyorum. Doganin insan üzerindeki etkisini estetik yorumlarla yeniden sekillendirip boyuyorum. Bu sekilde kendi begenilerimi ortaya koyacak eserler olusturuyorum. Genellikle kullandigim renk ve kompozisyonlarda, denge, ritim ve zaman arayisi içindeyim bu denge doganin renk dengesi ve yansimalar, bazen de her insanin ortak paylasilan duygularini dogadan benzestirmeleri kullanarak ifade etmekteyim. Kullandigim imgeler zaman kavramiyla uzayan renk planlarini olustururken bulunduklari ortamlarda gölgeleriyle izlerde birakmaktadir.”

Gaziantep’in tarihi, dogasi ve derin kültürü ile sanatla bulusan bir kent oldugunu dile getiren Candas, sözlerini söyle tamamladi:

“SANKO Sanat Galerisi, sergi ve eser anlaminda sunum imkanlari saglayan bir galeri. Sanatseverlerin nefes alarak gezebilecegi bir ortam var. Bir galeride olmasi gereken her türlü özelligi tasiyor. Gaziantep’te sanatseverler ile bulusmama imkan saglayan ve ev sahipligi yapan SANKO Sanat Galerisi yönetimine sükranlarimi sunuyorum.”

Gaziantep Valiligi Hukuk Müsaviri Salih Altinok ise yaptigi konusmada, sanata ve sanatçiya verilen önemin toplumlarin gelismesine önemli katki sunduguna vurgu yaparak, “Gelecegimizin teminati çocuklarimizin estetik duygudan yoksun kalmamasi için sanat derslerine daha fazla önem vermeliyiz. Bu tür sergiler toplumsal farkindaligi da artiriyor. Böylesi anlamli organizasyona emek verip katki sunan herkese tesekkür ediyorum” dedi.

Konusmalardan sonra, Gaziantep Valiligi Hukuk Müsaviri Salih Altinok, SANKO Holding tarafindan bastirilan “Zeugma” isimli yayini Ressam Candas’a takdim etti.

Sergi açilisina, SANKO Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Baskan Yardimcisi Cengiz Halil Çiçek, Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoglu, Gaziantep Ticaret Odasi Güzel Sanatlar Lisesi Resim Ögretmeni Hüseyin Yildirim, sanatçilar, sanatseverler ve ögrenciler katildi.

Candas’in 61 eserinin yer aldigi “Barinaklar” resim sergisi, SANKO Park AVM’de bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 13 Ocak 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Mümin Candas, 1971 yilinda Trabzon Besikdüzü’nde dogdu. 1994 yilinda Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Egitim Fakültesi Resim - Is Ögretmenligi Bölümünde lisans egitimini tamamladi, 2000 yilinda Istanbul Teknik Üniversitesi Çevresel ve Görsel Sanatlar Yüksek Lisans Programini bitirdi.

2002 yilindan itibaren Trabzon-Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesinde Görsel Sanatlar Ögretmeni olarak görev yapan Candas, eserlerinde derinlik kavramini ruhsal ve fiziksel yansimalarini konu olarak ele almaktadir.

Resim çalismalarina kendi atölyesinde devam eden Çandas, bugüne kadar 10 kisisel sergi açti. Uluslararasi ve ulusal pek çok karma sergiye, resim çalistaylarina katildi.

Kaynak: İHA